Έφτασες κι εσύ –επιτέλους, για μερικούς απ’ τους φίλους σου– στο σημείο να δηλώνεις και να ‘σαι «σε σχέση». Καλώς ήρθατε στο κλαμπ των δεσμευμένων! Περαστέ, καθίστε. Ανήκεις κι εσύ πλέον στη φυλή των ζευγαρωμένων. Και πλέον μπορείς να κάνεις καλύτερη παρέα με τα επίσης δεσμευμένα κολλητάρια σου, επειδή έτσι θα καταλαβαίνεις καλύτερα τη φάση τους.
Όταν ενταχθείς, που λες, σε αυτή τη φυλή, αλλάζουν κάποια δεδομένα της μέχρι τότε μπακούρικης κι ίσως έξαλλης ζωής σου. Αυτή η μετάβαση γίνεται συνήθως ήπια κι εσύ ούτε που το αντιλαμβάνεσαι όταν συμβαίνει. Αρχικά, δε σε νοιάζει και τόσο το τι κινείται γύρω σου. Δηλαδή, δε θα κοιτάξεις όπως παλιά τον κούκλο με το γαλάζιο πουκάμισο ή την ψηλή μελαχρινή, που έσκασαν στο μαγαζί και γύρισαν κεφάλια, με τα σαλάκια να τρέχουν στη θέα τους. Ούτε φυσικά θα σχολιάσεις εύκολα κάτι παρόμοιο με την παρέα σου. Αντίθετα, τώρα, μπορεί πάνω στην κουβέντα να σχολιάσεις συνήθειες άλλων ζευγαριών ή να παρατηρήσεις λίγο πιο πολύ απ’ ό,τι παλιά εκείνους που περπατούν χέρι-χέρι. Κοιτάζεις πιο προσεκτικά πώς φέρονται οι άλλοι και πώς εσύ ενόσω είσαι σε σχέση. Βρίσκεις διαφορές ανάμεσα σε singles και δεσμευμένους.
Πέραν του τρόπου που κοιτάζεις και τα όσα παρατηρείς, αλλάζει πια κι ο τρόπος που μιλάς. Σταδιακά ξεπερνάς το σημείο που αφορά δηλώσεις για το τι θα κάνεις εσύ κι όταν σου κάνουν μια πρόταση, θες λίγο χρόνο μέχρι ν’ απαντήσεις, για να δεις τι θέλει και το αμόρε. Το «εγώ» γίνεται πια «εμείς», γιατί πλέον λειτουργείς σαν ομάδα με το έτερόν σου ήμισυ, που φυσικά το ‘χεις σε εκτίμηση. Σε ρωτούν τα νέα σου και λες πως χθες βγήκατε για ποτό κι απόψε θα παίξετε μπιρίμπα με κάποιο φιλικό ζευγάρι ή θα πάτε για μπάνιο μαζί με άλλους ζευγαρωμένους.
Εξού κι ο λόγος για φυλή των ζευγαρωμένων. Κάνετε δραστηριότητες κατά κύριο λόγο μαζί με άλλα ζευγάρια, σαν να ‘στε κάποιο γκέτο. Πηγαίνετε διακοπές, βλέπετε παρέα σειρές, λύνετε προβλήματα των φίλων σας που είναι μόνοι τους και κάνετε κινήσεις για να βρουν επίσης έναν σύντροφο, ώστε να μπορείτε να περνάτε σούπερ όλοι μαζί. Είναι, δηλαδή, σαν η σχέση σου να σου αλλάζει λίγο την οπτική γωνία, να τα βλέπεις όλα ανά δυάδες. Σαν να ‘χεις αλλάξει κατηγορία σε ποδοσφαιρική ομοσπονδία. Παίζεις τύπου Α’ Εθνική. Κι αυτό απαιτεί τρελή προπόνηση, ενσυναίσθηση, υποχωρήσεις και πολλή υπομονή.
Όλα αυτά είναι φυσικό επακόλουθο του «σε σχέση». Αλλά καμιά φορά μπορεί να μπλέξεις τόσο με το «εμείς» που να φτάσεις στο σημείο να χάσεις το «εγώ» σου. Να παραμερίσεις ίσως για λίγο τα δικά σου «θέλω» για να ακολουθήσεις τη φυλή σου και φυσικά τον σύντροφό σου. Ξεχνάς, για παράδειγμα, τις διακοπάρες μόνο με τους κολλητούς. Ή τα σφηνάκι πάρτι με τα παιδιά απ’ τη σχολή. Σε ενδιαφέρει περισσότερο τι θα μαγειρέψετε, όταν έρθουν φιλικά ζευγάρια στο σπίτι και πόσο καθαρά και τακτοποιημένα πρέπει να είναι όλα. Πόσο προσεκτικά πρέπει να μιλήσεις στο κολλητάρι του αμόρε και δε σε νοιάζει που έχασες μια προπόνηση στο γυμναστήριο, γιατί ευχαριστήθηκες που κατάφερες να φας μαζί με τους γονείς του ανθρώπου σου.
Υπάρχουν, δηλαδή, εκείνοι που βιώνουν χαρά μέσα απ’ τη λάμψη που έχουν τα μάτια του συντρόφου τους όταν κάνουν πράγματα μαζί. Υπάρχουν κι άλλοι, όμως, που οριοθετούν τα «θέλω» της σχέσης τους και τα διαχωρίζουν απ’ τις δικές τους επιθυμίες, κρατώντας μια ισορροπία. Δε θέλουν να στεναχωρούν το ταίρι τους. Απλά αγαπούν πολύ και σέβονται τον εαυτό τους για να κάνουν συνεχώς υποχωρήσεις.
Το «εμείς» είναι υπέροχο όταν υπάρχει μια άλφα ελευθερία στο «εγώ». Η φυλή των ζευγαρωμένων σου προσφέρει εικόνες και γέλια από εκδρομές, γάμους κι άλλες περιστάσεις. Αλλά μη χάνεις ποτέ τον εαυτό σου και τη λάμψη των δικών σου ματιών, όταν καταφέρνεις να εκπληρώσεις κάποιον απ’ τους προσωπικούς στόχους σου. Μην επιτρέψεις στη σχέση να σε καταπιεί, μην ξεχνάς τους φίλους σου και το ποιος ήσουν πριν μπεις σ’ αυτή τη σχέση.
Ο σωστός σύντροφος θα χαρεί με κάθε προσωπική σου επιτυχία και θα σου δίνει απλόχερα τον χώρο και τον χρόνο που χρειάζεσαι. Μην ανησυχείς. Η φυλή των ζευγαρωμένων δεν είναι ανθρωποφάγος.
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη