Τα βιβλία είναι κόσμοι που ανοίγονται για τον καθένα από εμάς και μας ταξιδεύουν με τον πιο μαγικό τρόπο. Όσοι διαβάζουν πολύ, μπορεί να ξοδεύουν μια περιουσία σε συλλογές που γεμίζουν τη βιβλιοθήκη, το μυαλό και την ψυχή τους. Εκτός από τα χρήματά τους, σπαταλούν και απίστευτα πολύ χρόνο για να κάνουν τις κατάλληλες επιλογές. Έτσι, μιας και τα βιβλία κατέχουν ξεχωριστή θέση στην καρδιά τους, αγαπούν λιγάκι περισσότερο όλους εκείνους που μπαίνουν στη διαδικασία να τους κάνουν δώρο ένα βιβλίο.

Υπάρχουν πολλά είδη βιβλίων, όπως και αναγνωστών. Είτε διαβάζεις βιβλία αυτοβελτίωσης, είτε μυθιστορήματα, είτε θεατρικά και ποιήματα, καθόλου απίθανο να δυσκολεύεσαι να ξεχωρίσεις κάποια ανάμεσα σε όλα αυτά που υπάρχουν στο ράφι του βιβλιοπωλείου. Είναι μεγάλη απόφαση να διαλέξεις ποια θα είναι η επόμενη επένδυσή σου, το επόμενο ταξίδι σου.

Σκέψου, σε αυτή τη διαδικασία να μπει ένα άτομο που σε αγαπά. Διαβάζει την περίληψη στο πίσω μέρος του βιβλίου, το ξεφυλλίζει και αναλογίζεται ποιο μπορεί να είναι το ιδανικό για σένα. Ψάχνει κάποιο που να αναφέρεται σε κάτι που ξέρει ότι σε απασχολεί ή σε εξιτάρει. Το αγοράζει και ετοιμάζεται να στο δώσει στην επόμενή σας συνάντηση. Κάποια ξεχωριστά πλάσματα αφήνουν και σημειωματάκια, είτε με τη μορφή αφιέρωσης στην πρώτη σελίδα, είτε σε κάποιο σημείο που έχουν διαβάσει, τους άγγιξε και θέλουν να δώσεις κι εσύ ιδιαίτερη έμφαση.

 

 

Κι έρχεται η στιγμή που αυτό το ξεχωριστό πρόσωπο σού χαρίζει το βιβλίο που διάλεξε για σένα. Ετοιμάζεις καφεδάκι -ή το αγαπημένο σου ρόφημα- και ξεκινάς. Διαβάζεις κι εσύ την περίληψη και το ξεφυλλίζεις, προσπαθώντας να καταλάβεις γιατί το συγκεκριμένο άτομο επέλεξε αυτό το βιβλίο για σένα. Εδώ θέλει λίγη προσοχή, ώστε να μην κατσουφιάσεις με τη μία εάν το βιβλίο μιλά για ένα θέμα που φαίνεται να σε θίγει, όπως «Πώς να βελτιώσεις τις κοινωνικές σου σχέσεις σε 5 βήματα». Προβληματίσου και επιστράτευσε το χιούμορ σου, μιας και το άτομο που στο έκανε δώρο μπορεί κάτι να έχει παρατηρήσει. Εξάλλου, μια πιο προσωπική επιλογή θέλει πολύ θάρρος απ’ τη μεριά αυτού που κάνει το δώρο. Κι ενώ συνεχίζεις την ανάγνωση, σελίδα, σελίδα, ταξιδεύεις μαζί του, και ευγνωμονείς το πλάσμα που σου έκλεισε εισιτήριο για το ταξίδι αυτό.

Και κάποια στιγμή φτάνεις στην τελευταία σελίδα. Έχεις δημιουργήσει τις δικές σου εντυπώσεις και -συνήθως- νιώθεις πιο γεμάτος με το δώρο αυτό. Επικοινωνείς με το άτομο που στο χάρισε και αν το έχει διαβάσει, συζητάτε και μοιράζεστε εντυπώσεις. Αν όχι, μπορεί να το παροτρύνεις να το διαβάσει, εφόσον η επιλογή στέφθηκε με επιτυχία. Υπάρχει βέβαια και η περίπτωση το βιβλίο να μην ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρον και να το άφησες στη μέση. Ακόμα κι αυτοί που μας ξέρουν καλά, μπορεί να κάνουν κάποιες άστοχες επιλογές. Εξάλλου, δεν μπορείς να βρίσκεσαι μέσα στο βιβλίο. Σκέψου όλες εκείνες τις φορές, που πήρες εσύ ένα βιβλίο, κι άλλο περίμενες, άλλο σου βγήκε. Σε αυτή την περίπτωση, μπορείς είτε να είσαι απλώς ειλικρινής, είτε για να μη φέρεις τον άλλο σε δύσκολη θέση να αποφύγεις να αναφερθείς στο δώρο και αν έρθει η κουβέντα εκεί να προσπαθήσεις διακριτικά να αλλάξεις θέμα.

Όπως και να ‘χει, είτε το περιεχόμενο του βιβλίου αξίζει ανάγνωσης είτε όχι, η πράξη του να σου κάνουν ένα τέτοιο δώρο παραμένει όμορφη. Είναι τόσο γλυκό να σου χαρίσει κάποιος ένα βιβλίο που θα γίνει το εισιτήριό σου για έναν νέο κόσμο, εκείνον στον οποίο θα σε ταξιδέψουν οι λέξεις και οι σελίδες του. Κι οι άνθρωποι που θα μπουν στη διαδικασία να μας κάνουν ένα τέτοιο δώρο -όχι της τελευταίας στιγμής και από υποχρέωση, αλλά αφιερώνοντας πραγματικά χρόνο στην επιλογή-, είναι συνήθως εκείνοι που μας ξέρουν καλά. Για εκείνον που λατρεύει να διαβάζει, μια τέτοια κίνηση είναι συγκινητική.

Συντάκτης: Χριστιάνα Ανδρέου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.