Μια φωτογραφία μπορεί να μη χρειάζεται πολύ κόπο, σίγουρα έχει όμως πολλές δυσκολίες. Υπάρχουν κι αυτοί που δεν αισθάνονται άνετα μπροστά στον φακό της φωτογραφικής μηχανής, ωστόσο να θέλει μια καλή φωτογραφία. Μπορεί να είναι αρκετοί οι λόγοι που το αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που θέλουμε, οπότε παρακάτω θα διαβάσεις δέκα συμβουλές, που θα σε βοηθήσουν να εξοικειωθείς με την κάμερα και ν’ απελευθερωθείς, περνώντας καλά κατά τη διαδικασία.

 

1. Πάρε τον χρόνο που χρειάζεσαι

Δεν υπάρχει λόγος για βιασύνη. Βρες τη σωστή θέση και την ιδανική τοποθεσία. Το επόμενο βήμα είναι να σκεφτείς τον καταλληλότερο φωτισμό. Και μέχρι να τα εντοπίσεις όλα αυτά, θα έχεις ηρεμήσει και χαλαρώσει, με αποτέλεσμα να είσαι έτοιμος για τη λήψη σου.

 

2. Μη σκέφτεσαι τους άλλους

Μια συχνή αιτία που αισθανόμαστε αμήχανα μπροστά από μια κάμερα είναι οι σκέψεις μας. Σκεφτόμαστε περισσότερο απ’ ό,τι θα έπρεπε κι αφιερώνουμε χρόνο στο τι μπορεί να σκέφτονται οι περαστικοί για εμάς. Δε μας ενδιαφέρει η σκέψη κανενός. Απόλαυσε λοιπόν το τοπίο και βγάλε τη φωτογραφία σου. Ούτως ή άλλως δε θα σε θυμάται κανένας απ’ αυτούς.

 

3. Υιοθέτησε μερικές πόζες

Ιντερνετικά μπορείς να βρεις ανθρώπους που θα σου προτείνουν διάφορες πόζες ανάλογα με το στιλ σου. Εξαρτάται από την πινελιά που θέλεις να δώσεις στις φωτογραφίες σου. Αν κρατήσεις δυο-τρεις από τις προτεινόμενες, θα είσαι σε θέση να ποζάρεις με μεγαλύτερη άνεση και περισσότερη αυτοπεποίθηση.

 

4. Κάνε πρόβα στον καθρέφτη σου

Ίσως να έχεις και καλύτερα πράγματα να κάνεις, αλλά η καλύτερη απόδοση έρχεται μέσω της εξάσκησης. Οπότε, πήγαινε μπροστά από τον καθρέφτη σου και βρες τις σωστές γωνίες για το σώμα σου, την κλίση που θα αναδεικνύει περισσότερο τις γωνίες του προσώπου σου. Βέβαια αυτό που κυρίως προσφέρει ο καθρέφτης όταν χρησιμοποιείται για τους σωστούς λόγους, είναι η εξοικείωση κι αποδοχή της μορφής μας. Κι είναι σημαντικό να αφιερώνεις χρόνο σε αυτό καθώς αποτελεί κομμάτι σου. Και μάλιστα πολύ όμορφο.

 

 

 

5. Γίνε αυθόρμητος

Μπορεί να μη νιώθεις άνετα με τις πόζες κι είναι απολύτως φυσιολογικό. Υπάρχει κι άλλος τρόπος. Γίνε αυθόρμητος. Εύκολο δεν είναι; Κάνε ό,τι σου έρθει στο μυαλό, χαμογέλα ή περπάτα, κάνε άλματα, κοίτα γύρω. Δεν έχει ιδιαίτερη σημασία τι θα επιλέξεις, θα σε βοηθήσει όμως να χαλαρώσεις και θα δώσει στη φωτογραφία σου μια άλλη αίσθηση, αυτή της στιγμιαίας απαθανάτισης της στιγμής. Θα έχεις καταφέρει ένα φυσικό αποτέλεσμα, χωρίς πολλή προσπάθεια.

 

6. Μην κοιτάζεις στην κάμερα

Πολλές φορές αισθανόμαστε μεγαλύτερη αμηχανία όταν κοιτάζουμε επίμονα τον φακό κι αυτό συμβαίνει γιατί στην ουσία είναι τα μάτια του φωτογράφου. Σταμάτα να το κάνεις. Την επόμενη φορά που θα βγάλεις μια φωτογραφία, προσπάθησε να κοιτάξεις κάπου αλλού. Θα εξαφανιστεί αυτή η αίσθηση και θα έχεις την ιδέα ότι δε φωτογραφίζεσαι επιτηδευμένα.

 

7. Συνδύασε concept και style

Είναι πιο εύκολο όταν έχεις ήδη δουλέψει στο μυαλό σου το concept της φωτογράφισής σου. Ξέρεις ακριβώς τις κινήσεις που θα κάνεις όταν βρεθείς στο μέρος που έχεις επιλέξει να φωτογραφηθείς. Συνδυάζοντας συγχρόνως και το στιλ σου, θ’ αποτυπώσεις ένα συνολικά αρμονικό αποτέλεσμα, που δε θα δίνει το ύφος του στημένου.

 

8. Κράτα κάτι στα χέρια σου

Το κυριότερο μέρος του σώματος που αντανακλά τη μεγαλύτερη αμηχανία είναι τα χέρια μας. Στις φωτογραφίες κάνει μπαμ. Γι’ αυτό, η ασφαλέστερη λύση είναι να κρατάς ένα αντικείμενο, ώστε να είναι απασχολημένα. Μπορεί να είναι μια τσάντα, μια ομπρέλα, το κινητό σου. Επίλεξε να κρατάς κάτι που θ’ αντιπροσωπεύει το ύφος της φωτογραφίας σου.

 

9. Ζήτα καθοδήγηση

Επαγγελματίας φωτογράφος ή μη, είναι ο ιδανικός άνθρωπος για να σε βοηθήσει ν’ αποβάλλεις την αμηχανία σου. Ζήτησέ του, να σου κάνει μικρές διορθώσεις και να σε βοηθήσει για το καλύτερο αποτέλεσμα. Μέσα από τις οδηγίες θα νιώσεις πιο σίγουρος για τον τρόπο που πρέπει να κινηθείς. Μόνο αυτός, άλλωστε, βλέπει ολοκληρωμένο το κάδρο της φωτογραφίας.

 

10. Μην το παίρνεις και τόσο σοβαρά

Ο φακός έχει τη δυνατότητα ν’ αποτυπώσει κάθε μορφή αμηχανίας. Κι ο μόνος τρόπος για ν’ αποφύγεις κάτι τέτοιο είναι να μην το παίρνεις και πολύ κατάκαρδα ή σοβαρά αν η φωτογραφία δε βγει όπως περιμένεις. Ο φακός αποτυπώνει τα συναισθήματά σου, οπότε αν νιώθεις καλά, αυτό αυτόματα θα εμφανιστεί και στη φωτογραφία σου.

Συντάκτης: Μελίνα Κοσμίδου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου