Πόσες ήταν οι φορές που ξύπνησες κι ήρθες αντιμέτωπος μ’ ένα αίτημα φιλίας από το οικογενειακό σου περιβάλλον; Ειδικά αν οι γονείς σου έχουν μεγάλη οικογένεια, γνωρίζεις εξ αρχής ότι τα πράγματα θα είναι δύσκολα για εσένα και δε θα γλιτώσεις με μεγάλη ευκολία. Απ’ την άλλη, δεν είναι ούτε εφικτό αλλά και υποχρεωτικό να διατηρείς με όλους σχέσεις ή επαφές. Και φυσικά δεν ήταν λίγες εκείνες οι στιγμές που μετάνιωσες που δέχτηκες αυτά τα αιτήματα φιλίας στα social media. Αφού αντίκρισες άβολες περίεργες εκδηλώσεις οικειότητας κι αγάπης, με την καλύτερη πρόθεση ωστόσο, κάτω από φωτογραφίες και δημοσιεύσεις σου έφτασες να νιώσεις κι ενοχές που δεν ανταποκρίνεσαι σ’ αυτές το ίδιο θερμά. Θα προτιμούσες, όμως, ν’ ανοίξει η γη να σε καταπιεί από το να δουν οι φίλοι σου ή οι συνεργάτες σου τέτοιου είδους σχόλια.
Πολλοί και συχνά -κι όχι άδικα- θεωρούν την ύπαρξη των social media ως ιδανική για να εντοπίσουν μακρινούς, ξεχασμένους αλλά κι άγνωστους συγγενείς. Όσοι βρίσκονται σε άλλη χώρα κι ήπειρο βρήκαν έναν τρόπο να έρθουν πιο κοντά με τις οικογενειακές τους ρίζες και να επανασυνδεθούν εύκολα μαθαίνοντας ο ένας για τη ζωή του άλλου- σκέψου ότι κάποτε αυτό μπορούσε να το προσφέρει ένα γράμμα και μια καρτ ποστάλ. Μπορεί να μπήκες αρκετές φορές στον πειρασμό να σβήσεις τα σχόλιά τους ή ακόμα και να το έκανες πράξη, παρακαλώντας να μην το ανακαλύψουν και σου ζητήσουν τον λόγο. Γιατί όμως να βάζεις τον εαυτό σου σ’ αυτή την άβολη διαδικασία, εφόσον μπορείς να διαχειριστείς με διακριτικότητα τη φιλία σας αποφεύγοντας τις παρεξηγήσεις;
1. Δημιούργησε έναν λογαριασμό μόνο γι’ αυτούς
Δε θα είσαι ο πρώτος αλλά ούτε και ο τελευταίος άνθρωπος που θα δημιουργήσει δεύτερο προφίλ στα social media. Είναι εφικτό να διαχειρίζεσαι χωρίς κανένα πρόβλημα πολλούς διαφορετικούς λογαριασμούς σε όλα τα μέσα που χρησιμοποιείς. Θα σου έχει τύχει να θέλεις ν’ ανεβάσεις μια φωτογραφία σου ή να ποστάρεις κάτι άλλο αλλά κρατήθηκες διότι δεν ήθελες να πέσει στα μάτια των συγγενών σου. Είναι απολύτως φυσιολογικό και μ’ αυτόν τον τρόπο θα μπορείς ευκολότερα να ελέγχεις τι θα βλέπουν και τι όχι, χωρίς να υπάρχουν παρεξηγήσεις. Διατηρείς έτσι την προσωπική σου ζωή στο ένα προφίλ, ενώ παράλληλα στο άλλο κρατάς τις τυπικές σχέσεις με όσους το επιθυμείς.
2. Διάλεξε όσα μοιράζεσαι και με ποιον
Αν βαριέσαι να μπεις στην προηγούμενη διαδικασία, υπάρχει κι άλλη λύση. Μπορείς κάλλιστα να επιλέξεις εσύ ποιοι θα επιτρέπεται να δουν τις αναρτήσεις, τις φωτογραφίες και γενικότερα τις δραστηριότητές σου στο διαδίκτυο. Ίσως να σκέφτεσαι πως δεν είναι όλα για όλους κι έχεις απόλυτο δίκιο. Οπότε σου δίνεται η δυνατότητα να επιλέξεις. Το μόνο που έχεις να κάνεις κάθε φορά προτού κάνεις μια ανάρτηση είναι να κρύβεις αυτούς που θεωρείς ακατάλληλους για να δουν το περιεχόμενό της. Φυσικά, μπορείς να δημιουργήσεις μια λίστα από στενούς σου φίλους κι εκεί ν’ ανεβάζεις ελεύθερα όσα σε εκφράζουν και θέλεις να μοιραστείς με τους ίδιους.
3. Αν δε δεχτείς αιτήματα να μη δεχτείς από κανέναν
Σίγουρα είναι η τελευταία εναλλακτική που έχεις αλλά παραμένει ως επιλογή σου. Ίσως να στενοχωρήσεις κάποιους απ’ αυτούς και να δυσαρεστηθούν μαζί σου. Όμως, αν εσύ δεν αισθάνεσαι καλά έχοντας όλους τους συγγενείς σου φίλους στα social media, εννοείται πως μπορείς να μη δεχτείς ποτέ αυτό το αίτημα. Εδώ το κλειδί είναι η ίση αντιμετώπιση. Να κρατήσεις μια στάση από κοινού για όλους, για να μην αισθάνονται αδικημένοι. Έτσι, δε θα χρειαστεί να σκαρφιστείς δικαιολογίες πως δεν έπεσε στην αντίληψή σου και παρέμεινε ανάμεσα στα αναπάντητα αιτήματα φιλίας. «Ζητώ συγγνώμη αλλά το χρησιμοποιώ για τη δουλειά μου» ή «δεν έχει να κάνει με την αγάπη που σας έχω, απλώς το θεωρώ προσωπικό» και τέλος. Θα ενοχληθούν, μα θα το δεχτούν πιο εύκολα αν δεν κάνεις διακρίσεις.
Ό,τι κι αν αποφασίσεις να κάνεις απ’ τα παραπάνω, θα έχεις πετύχει τον σκοπό σου. Το αποτέλεσμα θα είναι ένα: είτε θα αποστασιοποιηθείς απ’ αυτούς χωρίς να φαίνεται κακόβουλο ή απορριπτικό απ’ την πλευρά σου, είτε θα επιλέξεις να μην έχεις καμία απολύτως επαφή μαζί τους. Καμιά φορά είναι δύσκολο να δει κανείς πως κι αν τα σόσιαλ είναι παράθυρο στον κόσμο, έχουμε πάντα το δικαίωμα να τραβήξουμε λίγο την κουρτίνα για μερικές στιγμές ιδιωτικότητας.
Θέλουμε και τη δική σου άποψη!
Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!
Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου