Ο χωρισμός είναι μια επίπονη διαδικασία αλλά ταυτόχρονα πολύπλοκη, διότι σε κάθε σχέση εμφανίζει διαφορετικό πρόσωπο. Είναι όμως και η στιγμή που καθορίζει την ποιότητα της σχέσης κι αναδεικνύει τ’ αληθινά συναισθήματα και των δυο. Τότε πέφτουν οι μάσκες κι είσαι σε θέση να δεις ξεκάθαρα τα πράγματα. Μπορεί να έρθεις αντιμέτωπος με μια πλευρά του πρώην συντρόφου σου, που δεν είχε χρειαστεί να γνωρίσεις μέχρι εκείνη τη δύσκολη στιγμή του χωρισμού. Πώς είναι όμως να μη δίνεις το τέλος που αξίζει σ’ αυτή τη σχέση και γιατί κάποιος έχει αποφασίσει να σε αγνοεί στον χωρισμό σας;
Οι άνθρωποι μετά από τον χωρισμό τους αντιδρούν με διαφορετικό τρόπο κι αυτό εξαρτάται από τις συνθήκες και τους λόγους που πάρθηκε η απόφαση. Όταν όμως ο ένας αγνοεί τον άλλον λες και τίποτα ποτέ δε συνέβη, όσο άγριο κι απαθές κι αν ακούγεται με την πρώτη, σημαίνει πολύ συγκεκριμένα πράγματα για τον άνθρωπο που επιλέγει αυτή τη συμπεριφορά.
1. Νιώθει ότι ήταν η αιτία
Η πρώτη αφορά στο όταν κάποιος γνωρίζει ότι έφταιξε κι είναι αυτός η αιτία του χωρισμού, οπότε και δεν μπορεί εύκολα να ελέγξει τα συναισθήματα που νιώθει. Ασφαλώς και δε θα έχει τη δύναμη να αντιμετωπίσει τον άλλον και να του δώσει εξηγήσεις. Οπότε, υπάρχει ένα είδος συναισθηματικής δειλίας, που δεν επιτρέπει να σταθεί κανείς στο ύψος των περιστάσεων.
2. Δεν το ξεπέρασε
Ακόμη ένα ενδεχόμενο είναι να εξακολουθεί να έχει συναισθήματα για τον άνθρωπο που χωρίζει. Αν ισχύει κάτι τέτοιο, είναι φοβερά δύσκολο να διαχειριστεί τον χωρισμό με τον σωστό τρόπο. Αισθάνεται ντροπή και πως καλείται να δώσει εξηγήσεις που ίσως δεν έχει. Είναι ο φόβος που κατακλύζει τον ερωτευμένο, διότι γνωρίζει ότι αδικήθηκε, το ξέρουν κι οι δύο. Κι όταν αυτή η αίσθηση δεν έρχεται μαζί με την ξενέρα, κάνει τον χωρισμό απάλευτο.
3. Τον λένε εγωισμό
Ένας άλλος λόγος που μπορεί να αγνοεί κανείς αυτόν που χωρίζει, βασίζεται στον ανθρώπινο εγωισμό. Τον ίδιο που στέκεται εμπόδιο στα περισσότερα ζευγάρια. Ένας από τους δυο, συνήθως, βάζει μπροστά το πείσμα του γιατί θεωρεί πως αυτό είναι το σωστό, ότι πρέπει κι εκείνος να σκεφτεί την πάρτη του. Και πράγματι, κάνεις δε λέει ότι πρέπει να βάλεις τον σύντροφο σου πάνω απ’ όλα και να ξεχάσεις τον εαυτό σου. Αυτό που χρειάζεται είναι η ισορροπία. Αλλά αντιθέτως, εκείνος αποφάσισε να θέσει ως προτεραιότητα τον εαυτό του χωρίς να συνειδητοποιεί πόσο αυτό μειώνει τον άλλο, αν ξεφύγει του μέτρου.
4. «Δε σου μιλάω»
Από την άλλη, το να αγνοείς κάποιον είναι ένα είδος τιμωρίας. Μια πρακτική που λέει «αφού δε φέρθηκες σωστά θα κάνω σαν να μην υπήρξες». Κι είναι μακράν ο πιο ανώριμος λόγος από όλους, αν και υπάρχει πιθανότητα να λειτουργήσει.
5. «Μπροστά προχωράω»
Υπάρχει σαφώς και η αδιαφορία που σημαίνει ότι ο ένας ξεπέρασε τον άλλο. Είναι ένας τρόπος να δείξουν οι δυο τους ότι δεν απασχολεί πλέον το ζήτημα κανέναν και ταυτόχρονα ότι έχουν ήδη προχωρήσει στη ζωή τους. Κι αυτό δεν παίρνει απαραιτήτως καιρό καθώς συχνά, ο ένας απ’ τους δυο, μετά από μικρό διάστημα μπορεί και μπαίνει ξανά στο παιχνίδι πιο εύκολα.
Ό,τι από τα παραπάνω κι αν ισχύει, αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι όταν χωρίζεις πρέπει να προχωρήσεις. Αν αποδεχθείς την πραγματικότητα, θα σταματήσει να σ’ ενοχλεί. Μπορεί να πιστεύεις ότι σας άξιζε ένα καλύτερο τέλος, ένα τέλος που θα αντιπροσώπευε όλες σας τις στιγμές κι όλα τα συναισθήματα που είχατε μοιραστεί. Δυστυχώς όμως, δεν μπορείς να υποχρεώσεις κανέναν να κάνει αυτό που εσύ θέλεις. Σε τέτοιες περιστάσεις δεν έχει σημασία ποιο είναι το σωστό και το λάθος. Αν θέλεις πραγματικά να δώσεις ένα τέλος, το δίνεις κι είναι οριστικό. Και το να αγνοεί κανείς ό,τι έζησε δε σημαίνει ότι το ξέχασε. Σημαίνει απλώς ότι αυτόν τον τρόπο βρήκε για να προχωρήσει. Σκληρό, αλλά ίσως τίμιο τελικά.
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου