Υπάρχουν οι ευχές που όσο καλοπροαίρετες κι αν φαίνονται, δεν έχουν αυτή τη βάση. Πολλοί δίνουμε ευχές χωρίς να τις φιλτράρουμε, γιατί πολύ απλά τις έχουμε συνηθίσει. Δεν αντιλαμβανόμαστε ή δε σκεφτόμαστε σε βάθος το νόημα της φράσης που ξεστομίζουμε. Γιατί συχνά κρύβουν όλο το άγχος επίδοσης που έχουμε μπουκωθεί από την κοινωνία, για να πάμε στον επόμενο στόχο, την επόμενη επιτυχία. Κι αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς μπορεί να οδηγήσει προς την αντίθετη κατεύθυνση, που σίγουρα δεν είναι η ευτυχία.

Γι’ αυτό, αν νοιάζεσαι, ή χαίρεσαι για κάποιον μην του ευχηθείς:

 

«Εις ανώτερα»

Κάθε φορά που πετυχαίνουμε έναν στόχο μας ή καταφέρνουμε κάτι, μας εύχονται «εις ανώτερα». Είναι μια χιλιοειπωμένη ευχή, που επιβαρύνει τον άλλον. Γιατί πρέπει να ευχηθούμε κάτι περισσότερο; Γιατί να νιώσει ότι δεν είναι αρκετό αυτό που πέτυχε; Σκοπός κάθε επιτυχίας είναι να μπορούμε να τη ζήσουμε και να την απολαύσουμε στο παρόν. Δίνοντας αυτή την ευχή, κανείς σκέφτεται το μέλλον, έχει ήδη κλειδώσει στο κεφάλι του ότι ό,τι πέτυχες δεν αρκεί και πρέπει να συνεχίσει πριν καν χαρεί τη νίκη του.

 

«Άντε, με το καλό κι ένα παιδάκι!»

Στην ίδια λογική, άλλη μια ευχή που δείχνει ότι αυτό που υπάρχει στο παρόν δεν είναι αρκετό. Πρέπει να προχωρήσεις και να τον ξεπεράσεις κι ας μην το θέλεις ακόμη, απλώς γιατί έτσι πρέπει. Ένα κλασικό παράδειγμα είναι ένα ζευγάρι. Σε όποιο βήμα κι αν προχωρήσουν, οι φίλοι κι η οικογένεια θα τους εύχεται το κάτι παραπάνω. Λες και χωρίς αυτό το κάτι παραπάνω δεν μπορούν να είναι ευτυχισμένοι. Πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο που δεν πρόκειται να σταματήσει.

 

 

«Σε μεγαλύτερες επιτυχίες!»

Ποιος ορίζει ποια επιτυχία είναι μεγαλύτερη και για ποιον; Αυτά είναι τα αρχικά ερωτήματα που σκάνε στο μυαλό σου τη στιγμή που κάποιος σου εύχεται κάτι αντίστοιχο. Γιατί να πρέπει να πετύχεις κάτι περισσότερο από αυτό που ήδη έχεις καταφέρει; Αλλά ταυτόχρονα, με τη συγκεκριμένη ευχή, μειώνεται αυτόματα, τόσο το μέγεθος της προσπάθειας, όσο και η ίδια η επιτυχία.

 

«Και στα δικά σου ή μ’ ένα καλό παιδί!»

Άλλη μια κλισέ ευχή που ακούς σε κάθε τραπέζι ή οικογενειακή συγκέντρωση. Λες και θέλει κανένας να έχει σχέση με κάποιον που δεν είναι καλός. Πηγαίνεις καλεσμένος σε γάμο κι αποφεύγεις συγγενείς και γνωστούς γιατί ξέρεις τι πρόκειται ν’ ακούσεις. Ασχέτως αν εσύ μπορεί να μη θέλεις σχέση. Ασχέτως αν μαντεύουν τη σ3ξουαλικότητά σου, λέγοντάς σου κι αν θα πρέπει να είναι αγόρι ή κορίτσι το καλό αυτό παιδί, ασχέτως αν δεν πιστεύεις στον γάμο. Ασκείται μια τρομερή πίεση άνευ λόγου κι αιτίας, επειδή ο κοινωνικός σου περίγυρος το θεωρεί ως φυσική εξέλιξη.

 

«Να είσαι πάντα ευτυχισμέν@!»

Τυπική ευχή γενεθλίων που κανένας δεν έχει φιλτράρει προτού την πει. Άπιαστος στόχος με άγχος επίδοσης σερβίρονται ως δώρο. Η υπερβολή στο έπακρο, καθώς η ευτυχία δεν μπορεί να είναι παντοτινή, δεν μπορεί να θεωρηθεί μόνιμη κατάσταση. Είναι ένα συναίσθημα που είναι προσωρινό. Δεν μπορείς να είσαι πάντα ευτυχισμένος, διότι για να είσαι ευτυχισμένος, πρώτα πρέπει να έχεις υπάρξει στενοχωρημένος για ν’ αντιληφθείς τη διαφορά των συναισθημάτων.

 

«Ό,τι επιθυμείς!» (από αυτ@ που επιθυμείς)

Εκ πρώτης όψεως φαίνεται μια καλή ευχή για να τη δώσεις σε μέρες γενεθλίων ή γιορτής. Όμως, αν το καλοσκεφτείς, θα αντιληφθείς ότι είναι μια ευχή μη εφικτή. Κανείς ποτέ δεν μπορεί να αποκτήσει ό,τι επιθυμεί. Μερικές φορές το αστείο της υπόθεσης είναι να σου το εύχεται αυτός που επιθυμείς και δεν μπορείς τελικά να έχεις. Οπότε, υπάρχει μια δόση τραγικής ειρωνείας, αφού είναι μια ευχή άχρηστη.

 

Μολονότι καμία ευχή εξ αρχής δεν έχει αρνητική προδιάθεση, πολλές φορές καταλήγουμε να υιοθετούμε ευχές που είναι συνηθισμένες χωρίς να αποδίδουν το σωστό νόημα. Στην προσπάθειά μας να ευχηθούμε κάτι εντυπωσιακό, τείνουμε να πέφτουμε στην παγίδα και να λέμε όλα τα κλισέ που μόνο ευτυχισμένο δε θα κάνουν τον δέκτη. Γι’ αυτό, από εδώ και στο εξής είναι προτιμότερο να σκεφτούμε την ποιότητα της ευχής που θα δώσουμε, καθώς άθελά μας μπορεί να ασκήσουμε πίεση και να προκαλέσουμε στρες κι άγχος. Ο σκοπός της ευχής που θα επιλέξουμε, πρέπει να είναι ουσιαστικός και για το παρόν. Εστιάζουμε στο τώρα και στη χαρά που έχει ο άλλος απέναντί μας γι’ αυτό που του συμβαίνει αυτή τη χρονική στιγμή.

Ας σταματήσουμε ν’ ασχολούμαστε με το μέλλον και με τα επόμενα βήματα. Ας απαλλαγούμε από τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις· θα νιώσουμε όχι μόνο πιο απελευθερωμένοι, αλλά κι ουσιαστικά ήρεμοι. Κι αυτό ναι, είναι κάτι που αξίζει πραγματικά να έχει κανείς στη ζωή του.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Μελίνα Κοσμίδου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου