Είναι πολύ πιθανό μετά από ένα μεγάλο διάστημα η σχέση σας να έχει χάσει τη δυναμική της. Βλέπεις, μια υγιής σχέση έχει τα πάνω της αλλά και τα κάτω της. Πώς μπορείς όμως να ξέρεις ότι δεν πρόκειται απλώς για μια φάση αλλά για κάτι περισσότερο; Μπορεί να μην είναι ξεκάθαρο στην αρχή, κυρίως διότι υπάρχει συναίσθημα αλλά και γιατί μια πλευρά ή και οι δυο βρίσκονται σε άρνηση. Μπορεί το ταίρι σου να μην παραδέχεται την κατάσταση κι ως συνέπεια δεν είσαι σε θέση να τα διακρίνεις τόσο εύκολα τι συμβαίνει. Υπάρχουν, όμως, πράγματα που μπορείς να παρατηρήσεις, τα οποία θα σε οδηγήσουν μπροστά στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η σχέση σου.
1. Δεν επικοινωνείτε ποιοτικά
Ενώ στην αρχή της σχέσης σας η επικοινωνία ήταν το δυνατό σας σημείο, αυτό τώρα έχει αρχίσει να αλλάζει. Το μόνο που ανταλλάσσετε είναι τυπικά μηνύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, χωρίς να δείχνει το ταίρι σου ιδιαίτερο ενδιαφέρον για σένα. Από την άλλη, δεν επιδιώκει να σου τηλεφωνήσει κι έχει αρχίσει να μη διαθέτει χρόνο για να συζητήσετε κάτι που σε απασχολεί. Ακόμη κι όταν τηλεφωνεί βρίσκει αφορμές για να μη συζητηθούν σημαντικά θέματα και βρίσκει δικαιολογία για να το κλείσει σχεδόν αμέσως.
2. Δεν επιδιώκει να σε βλέπει συχνά
Έχεις φτάσει στο σημείο να γνωρίζεις ότι αν δεν κάνεις εσύ την πρόταση, δεν πρόκειται να σου προτείνει να βρεθείτε. Δεν ενοχλείται από αυτή την κατάσταση και δε θα κάνει κάτι για ν’ αλλάξει. Σου δείχνει σχεδόν ξεκάθαρα ότι δε θα κάνει αλλαγές στο πρόγραμμα που ακολουθεί. Κι ενώ παλαιότερα θα έκανε τα αδύνατα δυνατά, θα διέσχιζε χιλιόμετρα μέσα σε μια μέρα, όπως κι εσύ, για να βρεθείτε, ξαφνικά είναι αργά και μακριά ό,τι παλιά ήταν δίπλα και την κατάλληλη στιγμή.
3. Όταν είστε μαζί ασχολείται συνέχεια με το κινητό
Βρίσκεστε κι αντί για να είστε αγκαλιά βλέποντας μια ταινία ή απλά να περνάτε χρόνο μαζί, ασχολείται συνεχώς με το κινητό. Κοιτάζει ένα σωρό από ανούσια πράγματα, ρούχα, βιβλία, ή μπορεί και να μιλάει συνέχεια με φίλους. Ίσως σου επιτρέπει να βλέπεις τι κάνει τόση ώρα και να θεωρείς ότι δεν τρέχει κάτι εφόσον δε μιλάει με κάποιο άλλο άτομο. Όμως, αυτό δεν το κάνει λιγότερο ενοχλητικό, γιατί προτιμάει να αφιερώσει τόσο χρόνο στο κινητό αλλά όχι σ’ εσένα.
4. Δε βγαίνει έξω με σένα αλλά μόνο με φίλους
Προτιμάει πάντα να καθίσετε σπίτι, χαλαρά για μια ταινία. Κι αυτό αν γινόταν μια-δυο φορές θα ήταν φυσιολογικό αλλά γίνεται συστηματικά. Και κάθε φορά που προτείνεις εσύ μια έξοδο, σου δείχνει ότι βαριέται ή ότι έχει μεγάλη κούραση. Δείχνει, επομένως κι όταν αυτό γίνεται σύστημα, με τον τρόπο του ότι δεν έχει όρεξη για να κάνετε πράγματα μαζί. Κι ενώ μαζί σου δεν τρελαίνεται να βγαίνει, δε χάνει ευκαιρία να πηγαίνει βόλτες με φίλους και οικογένεια. Προτείνουν ό,τι κι εσύ αλλά σ’ εκείνους δεν μπορεί να αρνηθεί ενώ σ’ εσένα το κάνει.
5. Κάνει σχέδια χωρίς εσένα
Έχει την ανάγκη να ξεκουραστεί και να κάνει ένα διάλειμμα από τη δουλειά και την καθημερινότητα και σκέφτεται να κανονίσει ένα ταξίδι χωρίς εσένα. Οι διακοπές είναι με παρέα, το Πάσχα με την οικογένεια, το σουκού θα αράξει στο σπίτι που έχει. Εν ολίγοις, με διακριτικό τρόπο σου δείχνει ότι μέσα στα πράγματα που στερούν την ελευθερία που έχει, βρίσκεσαι κι εσύ.
6. Εργάζεται περισσότερο
Έχει αφοσιωθεί στη δουλειά κι έχεις την αίσθηση ότι πλέον αποτελεί τη βασική κι ίσως τη μόνη προτεραιότητα που έχει. Εργάζεται περισσότερες ώρες, έχει αναλάβει περισσότερες ευθύνες, χωρίς να έχει αφήσει χρόνο για τη σχέση σας και δε φαίνεται να ενοχλείται από αυτό. Ακόμη κι όταν επιστρέφει στο σπίτι μιλάει κι ασχολείται μόνο με το εργασιακό κομμάτι σαν να υπάρχει μόνο αυτό.
7. Μειώνεται η επαφή
Όπως και η τρυφερότητα, το αυθόρμητο φιλί. Το «όχι» έχει ριζώσει ανάμεσά σας και οι δικαιολογίες ποικίλουν. Μπορεί ως έναν βαθμό να ευθύνεται η κούραση και η δουλειά, όμως αν πρόκειται για μια κατάσταση που συνεχώς επαναλαμβάνεται, τότε καλύτερα να σταματήσεις να θεωρείς πως κάτι άλλο τρέχει πέρα από το μεταξύ σας.
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου