Έχεις ακούσει για το online stalking; Μήπως έχεις εθιστεί κι εσύ σ’ αυτό και έχεις φτάσει σε σημείο να περνάς τη μισή μέρα στο προφίλ του συντρόφου σου; Δε σκέφτεσαι πως έτσι βλάπτεις τη σχέση σου και τον εαυτό σου, κάνοντας σενάρια επιστημονικής φαντασίας; Σίγουρα όλοι έχουμε τσεκάρει το προφίλ του συντρόφου μας ή μπαίνουμε μια στις τόσες έτσι από ενδιαφέρον. Αυτό, μπορείς να το πεις φυσιολογικό, όμως το online stalking, να ψάχνεις δηλαδή ποιος είναι ο νέος ακόλουθος που πρόσθεσε το ταίρι στο instagram, αγγίζει τα όρια της υπερβολής. Ξοδεύεις ώρες κατασκοπεύοντας τα προφίλ που ‘χει το ταίρι σου στα social, από πού πηγάζει όμως αυτή σου τη στάση;

Καταρχάς, η αλήθεια είναι πως άπαξ και μπεις σε αυτή τη διαδικασία, δύσκολα καταφέρνεις να ξεφύγεις. Δημιουργείται ένα είδος εθισμού όσο ψάχνεις. Νιώθεις την ανάγκη να βρεις κάτι, ένα ενοχοποιητικό στοιχείο, μια ύποπτη κίνηση, κάτι που θα σε πείσει πως δεν είσαι παράλογος που μπαίνεις στον κόπο να ψάξεις κάθε like, σχόλιο, post, story, friend request, προσπαθώντας να βρεις ποιος ξεκίνησε πρώτος την επικοινωνία. Είναι η η ανασφάλεια, η εμμονή, η περιέργεια, η έλλειψη εμπιστοσύνης ή συνδυασμός όλων αυτών των παραγόντων που μπορούν να ενοχοποιηθούν για τη συμπεριφορά μας;

 

Εσύ πόσο ασφαλής νιώθεις στη σχέση σου;
Κάνε τώρα το τεστ!

 

Ασφαλώς κι αν είμαστε ανασφαλείς και καθόλου σίγουροι για τον εαυτό μας ή για τον σύντροφό μας, μπαίνουμε πιο εύκολα στη διαδικασία να αμφιβάλλουμε και να θέλουμε να έχουμε την κατάσταση υπό έλεγχο. Τις ανασφάλειές μας πρέπει να τις δουλέψουμε, ώστε να τις περιορίσουμε και να μην μπαίνουμε διαρκώς στο τριπάκι να προσπαθούμε να επιβεβαιωθούμε. Από την άλλη, η στάση μας μπορεί να οφείλεται στην έλλειψη εμπιστοσύνης προς το ταίρι. Ίσως έχουμε δει κάποιες περίεργες κινήσεις ή έχει γίνει κάτι στο παρελθόν που μας κάνει να φοβόμαστε μην ξανασυμβεί κάτι παρόμοιο στο μέλλον. Άλλες φορές η αναζήτηση ξεκινάει απλώς απ’ την περιέργειά μας. Σκεφτόμαστε πως δεν έγινε και κάτι αν ψάξουμε ποιος έκανε like στο ταίρι, σε ποιον έκανε πίσω, ποιον ακολούθησε και πότε. Έτσι, χωρίς καλά καλά να το πάρουμε χαμπάρι, δημιουργείται μια αλυσίδα που δύσκολα σπάει και εθιζόμαστε στο online stalking, ενώ όλα ξεκίνησαν αθώα, χωρίς κάποιο κίνητρο. Μπορεί βέβαια οι παραπάνω λόγοι να συνδυάζονται και να ‘ναι η αιτία της συμπεριφοράς μας.

Αναλογιστήκαμε ποτέ πόσο κακό κάνουμε στον εαυτό μας προβαίνοντας στο online stalking; Πόσο ψυχοφθόρο είναι όλο αυτό για μας αλλά και για το ταίρι απ’ τη στιγμή που θα το αντιληφθεί; Κι αν όντως βρούμε κάτι, θα είμαστε σε θέση να το αντιμετωπίσουμε ή θα κάνουμε πως δεν το είδαμε, πιστεύοντας την πρώτη δικαιολογία που θα σκαρφιστεί το ταίρι μόλις ρωτήσουμε ξεκάθαρα; Ασφαλώς με το να τσεκάρουμε συνέχεια τα βήματα του/της συντρόφου μας στα social, χάνουμε και τον χρόνο μας και τη δυνατότητα να αντικρύσουμε την πραγματικότητα με καθαρή ματιά.

Γι’ αυτό, αν είμαστε σε αρχικό στάδιο, ας προσπαθήσουμε να βάλουμε φρένο στον εαυτό μας και στην περιέργειά μας. Ας αναγνωρίσουμε το πρόβλημα εμπιστοσύνης που έχουμε και ας προσπαθήσουμε να βρούμε μια λύση. Πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο που συνεχώς επαναλαμβάνεται και χτίζεται στα θεμέλια της ανασφάλειας, της περιέργειας και της έλλειψης εμπιστοσύνης. Ας σκεφτούμε τι έχουμε να κερδίσουμε ψάχνοντας συνέχεια ένα προφίλ, αλλά τι μπορεί να χάσουμε.

Στην τελική επιλέξαμε να είμαστε με τον συγκεκριμένο άνθρωπο και πρέπει να σεβαστούμε και εκείνον και την επιλογή μας. Γιατί να χαλάσουμε μια σχέση ψάχνοντας να βρούμε κάτι που μπορεί να μην υπάρχει; Γιατί να ζούμε με φαντάσματα σαν άλλοι Σέρλοκ Χόλμς; Γιατί να δώσουμε στο ταίρι το δικαίωμα να θεωρήσει πως δεν το εμπιστευόμαστε και να κρατήσει αποστάσεις; Ας ζήσουμε τη στιγμή, περνώντας καλά, γιατί αυτή είναι η ουσία όταν είμαστε με κάποιον. Σε περίπτωση που δε μας καλύπτει κι έχουμε αμφιβολίες ή στοιχεία πως κάτι ύποπτο τρέχει, ας το λήξουμε, πηγαίνοντας παρακάτω. Διαφορετικά, ας αφήσουμε τον χρόνο να δείξει αν το πρόσωπο που έχουμε πλάι μας αξίζει την εμπιστοσύνη που του δείχνουμε. Ας αφήσουμε κατά μέρους το online stalking, γιατί αν όντως κάτι δεν πάει καλά, αργά ή γρήγορα θα φανεί και θα το καταλάβουμε.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Μελίνα Κοσμίδου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.