Οι διαμάχες μεταξύ γονέων και παιδιών είναι έντονες κι έκδηλες αναφορικά με τη χρήση του διαδικτύου, τόσο για την ποιότητα που της προσδίδουμε όσο και για την ποσότητα χρόνου που καταναλώνουμε. Γονείς και παιδιά, πλέον, καταναλώνουν ώρες στον κυβερνοχώρο κάνοντας σαφώς διαφορετική χρήση του διαδικτύου. Η ενσωμάτωση αυτού στη ζωή μας μας κάνει να ξεχνάμε κανονισμούς που περιβάλλουν το πλαίσιο αυτό.
Αν με ρωτούσε κανείς, πριν από κάποια χρόνια, θα τόνιζα τον επιθετικό αφενός, αλλά και προστατευτικό αφετέρου χαρακτήρα των γονέων στην προσπάθειά τους να εξυγιάνουν νεότερους αναφορικά με τον εθισμό τους στο διαδίκτυο. Όμως, πλέον, κάποιοι γονείς φαίνεται να μοιράζονται την τάση για σερφάρισμα στο διαδίκτυο, αλλά όχι απαραίτητα για αναζήτηση πληροφοριών. Ίσως κάποιοι ρόλοι να αλλάζουν κι αυτοί που παραπονιούνται να είναι τα παιδιά που οι γονείς τους σπαταλούν ώρες στο διαδίκτυο παίζοντας παιχνίδια κι «όντας ήρεμοι». Επιπλέον, παρατηρείται κοινωνική απόσταση κι αποξένωση, καθώς κι ένα χάσμα τόσο από τους γονείς όσο και από τα παιδιά. Συνεπώς η έντονη χρήση του διαδικτύου καθίσταται ανασταλτικός παράγοντας για μια υγιή επικοινωνία εντός οικογενειακού πλαισίου.
Ανεξαρτήτως όμως, προσθέτουμε και την τάση των γονέων να ανεβάζουν φωτογραφίες των παιδιών τους σε γενέθλια και γιορτές, προκειμένου να μοιραστούν στιγμές με τους «φίλους» τους. Προς ενημέρωση όλων λοιπόν, στην εφημερίδα Le Figaro, ο Eric Delcroix, ειδικός στη νομοθεσία του Διαδικτύου, υπογράμμισε το γεγονός ότι μελλοντικά τα παιδιά θα μπορούν να μηνύσουν τους γονείς τους για τη δημοσίευση παιδικών φωτογραφιών σε λογαριασμούς τους. Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε, σύμφωνα με το CNN Greece, τα ανήλικα παιδιά, κατά μέσο όρο, έχουν ψηφιακό φάκελο περίπου χιλίων φωτογραφιών στο διαδίκτυο από απερίσκεπτες και πιο αφελείς κινήσεις γονέων. Επίσης, σύμφωνα με την Γαλλική Νομοθεσία, υπάρχουν και ποινές για την αντίστοιχη ενέργεια που προβλέπουν σε ένα χρόνο φυλάκιση και 45.000 ευρώ πρόστιμο για όποιον εντοπιστεί ότι αντιτίθεται σε κανόνες χρήσης διαδικτύου και Facebook συγκεκριμένα. Ακολούθως με την παρούσα νομοθετική προσθήκη, προβλέπεται και από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι σύμφωνα με τον Κανονισμό 679/2016, απαγορεύεται η χρήση διαδικτύου σε παιδιά έως 13 ετών και συνεπώς η δημοσίευση υλικού σχετικό μ’ αυτά.
Η χρήση του διαδικτύου πρέπει να γίνεται υπεύθυνα και πολλοί να διατηρούμε μια τυπικότητα στις διαδικτυακές μας σχέσεις. Υπάρχει η τάση να προσθέτουμε αγνώστους, οι οποίοι σαφώς, με τη δική μας άδεια, έχουν πρόσβαση σε υλικό δικό μας, αλλά και των φίλων μας. Μπορεί το οποιοδήποτε υλικό να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή ψεύτικων λογαριασμών και να υπάρξουν παρεξηγήσεις και ψευδείς ειδήσεις. Φρόνιμο θα ήταν να αποφεύγουμε «διαφήμιση» τοποθεσίας, προσθήκη αγνώστων και δημοσίευση πληροφοριών που σχετίζονται με το παιδί όπως ονοματεπώνυμο, σχολείο, φροντιστήριο και περιοχή διαμονής. Όλοι μας σίγουρα θα έχουμε κάνει αντίστοιχες απερισκεψίες. Συνεπώς με ρυθμίσεις ασφαλείας σε λογαριασμούς μπορούμε να περιορίσουμε τον κίνδυνο.
Όλοι μας έχουμε δικαίωμα στην ιδιωτικότητα, ως ενήλικες, ανήλικοι κι όσο αγνοούμε ως ανήλικοι τη συμπεριφορά και τη χρήση του διαδικτύου. Μπορεί η υπευθυνότητα των γονέων να συνεχιστεί και στον ψηφιακό κόσμο του διαδικτύου όπου οι «κάτοικοί» του είναι απρόσωποι και ξένοι.
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου