Είναι και κάτι θέματα που τον τελευταίο καιρό βγαίνουν στην επιφάνεια κι απασχολούν πολύ κόσμο. Και τον απασχολούν -περισσότερο- με την έννοια της ανησυχίας. Έρχεται η άγνοια πάνω σε ορισμένα θέματα να σου θυμίσει πως δεν τα ξέρεις όλα. Κι όταν αυτά τα θέματα έχουν να κάνουν με την υγεία του ανθρώπου, αρχίζεις και το βλέπεις πιο σοβαρά. Θυμίζεις στον εαυτό σου πως δε σε φρόντισες αρκετά, δεν ενημερώθηκες σωστά και δεν είχες ως προτεραιότητά σου την υγεία σου.
Ένα τέτοιο θέμα είναι και ο ιός HPV ή αλλιώς, ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων. Κι αν κάποτε αποτελούσε τεράστιο θέμα-ταμπού, σήμερα, αισιόδοξα παρατηρώντας, νομίζω ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι μιλάνε γι’ αυτό. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι, ασθενείς ή μη, προβληματίζονται γύρω απ’ αυτό και αρχίζουν να το κατανοούν όλο και περισσότερο.
O HPV (Human Papilloma Virus) είναι ο ιός που προκαλεί τα θηλώματα στο σώμα (υπερκερατώσεις), τις μυρμηγκιές στα δάκτυλα, τους κάλους στις πατούσες, τα αφροδίσια κονδυλώματα και τις δυσπλασίες στα γεννητικά όργανα και κυρίως στον τράχηλο της μήτρας. Ο ιός τις πιο πολλές φορές μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή στη βασική στιβάδα της επιδερμίδας του συντρόφου. Και φυσικά, το πρώτο βήμα για την ανίχνευση του ιού αυτού είναι η επίσκεψη στον γυναικολόγο.
Το θετικό της υπόθεσης, ωστόσο, είναι ότι ακόμη κι αν ο ιός εμφανίζεται συχνότατα, προσβάλλοντας τον οργανισμό μας, τα περισσότερα από τα στελέχη του δεν είναι καρκινογόνα. Δεν ωφελεί σε τίποτα ο φόβος. Το 80% των γυναικών έχουν ή είχαν τον HPV στη διάρκεια της ζωής τους. Το ίδιο ποσοστό εξαφανίζεται από μόνο του χωρίς θεραπεία. Από το υπόλοιπο, μόνο το 10% έχει τους ογκογόνους τύπους και μόνο το 10% της τελευταίας αυτής ομάδας προχωρά σε καρκίνο. Και όλα αυτά εάν δεν επισκέπτεστε συχνά το γυναικολόγο σας, εάν δε γίνει σωστή διάγνωση και δε γίνει σωστή θεραπεία.
Και μπορεί να ακουστεί κοινότοπο, όμως είναι η αλήθεια: η πρόληψη σώζει ζωές. Θα πρέπει όλοι μας να πάψουμε να είμαστε ανεύθυνοι όταν πρόκειται για ζητήματα υγείας. Να μην αφήνουμε την παρορμητικότητα να μας επιβάλλεται. Θέλει ιδιαίτερη προσοχή, ιδιαίτερα σε μια κοινωνία που η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση μοιάζει τρομακτική και νεωτεριστική.
Το θέμα είναι πάντοτε εδώ και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Και είναι εδώ, ακριβώς γιατί υπάρχουν άνθρωποι που έχουν εντοπίσει το σπουδαίο της κατάστασης κι ενδιαφέρονται για τους υπόλοιπους. Κλινικές ενεργοποιούν εκστρατείες για την ενημέρωση του κόσμου, εθελοντές συμμετέχουν σε ένα σχέδιο συντονισμένης πληροφόρησης και δράσης, με φυλλάδια και διαφημίσεις. Και κυρίως, ασθενείς μιλάνε απροκάλυπτα για τον HPV. Κι αυτό που τονίζουν είναι ένα: δεν πρόκειται για ασθένεια απίθανου σεναρίου, αλλά για ασθένεια που μπορεί να βλάψει και εσένα.
Την επόμενη φορά που θα συναντήσεις, λοιπόν, κάποιον που θα σου μιλάει γι’ αυτό, φρόντισε να τον ακούσεις. Δεν κινείται εκτός πραγματικότητας. Δεν είναι μειονότητα ή σημαδεμένος. Δεν είναι απ’ αυτούς που «δεν έχουν τι να κάνουν με τη ζωούλα τους». Είναι άνθρωποι συνειδητοποιημένοι γύρω από ένα θέμα που αποτελεί μάστιγα. Και θέλουν το καλό σου. Μην τους κοιτάς με βλέμμα αυστηρό, δεν είναι στο περιθώριο. Ενημερώσου, για σένα και για τους ανθρώπους σου το κάνεις, το καλό τους δεν θέλεις;
Ο ιός HPV -και γενικότερα τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα- είναι τα στοιχεία που οδηγούν σε ένα και μόνο πόρισμα: Η σεξουαλική ζωή θέλει υπευθυνότητα. Και ιδιαίτερη κρίνεται η προσοχή που απαιτείται στις ηλικίες των 16-25, στις ηλικίες εκείνες που ακολουθούν ακριβώς αυτή την επαφή. Μην φοβάσαι να ρωτήσεις. Να ενημερωθείς, να ξέρεις. Μόνο έτσι θα προστατεύεις τον εαυτό σου και τους γύρω σου. Μόνο έτσι θα είναι η υγεία όλων μας προτεραιότητά μας.
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου