Αν υπάρχει κάποιο κλειδί στις ανθρώπινες σχέσεις, αυτό είναι ένα και μοναδικό και ακούει στο όνομα αλήθεια. Για να έχεις λοιπόν πραγματικούς συνοδοιπόρους στη ζωή, είτε αυτοί είναι φίλοι ή συγγενείς, είτε ο μεγάλος σου έρωτας, πρέπει πρώτα να μάθεις να είσαι αληθινός.

Η αλήθεια σου συνεπάγεται ότι δεν προσπαθείς να πείσεις για την υποτιθέμενη τελειότητά σου. Πολύ απλά γιατί είσαι σε θέση να αντιληφθείς ότι δεν υπάρχει τίποτα κοινώς αποδεκτό ως τέλειο, είτε μιλάμε για εξωτερική εμφάνιση, είτε για χαρακτήρα, κοσμοθεωρία ή αντίληψη των πραγμάτων.

Η στιγμή που φτάνει κάποιος να έχει μία τόσο υγιή προσέγγιση του εαυτού του, έρχεται όταν πάψει να κατακρίνει τη διαφορετικότητα των γύρω του και προσπαθήσει να μπει στη διαδικασία να την καταλάβει.

Η διαφορετικότητα είναι μία έννοια αφηρημένη και συγχρόνως σύνθετη. Διαφορετικός από ‘σένα είναι εκείνος που έχει διαφορετικό χρώμα δέρματος, που ακούει άλλου τύπου μουσική ή ακόμη κι εκείνος που έχει διαφορετικές κομματικές πεποιθήσεις. 

Έχεις σκεφτεί ποτέ πόσο εκκεντρικός μπορεί να φαίνεσαι κι εσύ σ’ εκείνο το παιδί με τα χρωματιστά ρούχα και τις υπερβολικά, για την ιδιοσυγκρασία σου, φιλελεύθερες ιδέες;

Σε λίγο πιο προσωπικό επίπεδο, μπορεί εσύ να ονειρεύεσαι για τον εαυτό σου ανεξαρτησία και καριέρα κι ο κολλητός σου πως θα βρει το άλλο του μισό.

Αν το καλοσκεφτείς, το γεγονός ότι εκείνος σε θαυμάζει για το δυναμισμό σου κι εσύ για την απόφασή του να είναι ρομαντικός, είναι εκείνο που κάνει τη σχέση σας ουσιαστική κι αληθινή.

Στη σχέση σου, επίσης, μπορεί ο μεν να μην καταλαβαίνει πώς θα μπορούσε να χαλαρώσει έναν άνθρωπο η metal μουσική κι ο δε να επιμένει ότι είναι απίστευτη σπατάλη χρόνου να κάνει κανείς δυόμιση ώρες κάποιος να ετοιμαστεί, για να βγει να πιει ένα ποτό μία Τετάρτη βράδυ.

Πειράζοντας όμως ο ένας τον άλλο για μικροδιαφορές, δεν ήρθατε πολύ πιο κοντά; Προς Θεού, δε θα ταιριάξεις με όλους, ούτε είναι υποχρέωσή σου να δικαιολογήσεις την οποιαδήποτε παράλογη συμπεριφορά.

Ίσως νιώσεις κι εσύ περισσότερη σιγουριά για τις επιλογές σου στους ανθρώπους που σε περιβάλλουν, αν κάνεις μία προσπάθεια να καταλάβεις τον τρόπο σκέψης τους ή ακόμη και την αντίδρασή τους, πριν την κατακρίνεις ή την υιοθετήσεις. Οι ανθρώπινες σχέσεις διαμορφώνουν σε μεγάλο βαθμό τη δομή του χαρακτήρα.

Σκέψου λοιπόν, πόσο λιγότερα ερεθίσματα θα έχεις αν απορρίπτεις οτιδήποτε σου φαίνεται ξένο. Ή απ’ την άλλη πλευρά, πόσο ψυχοφθόρο είναι να μην μπορείς ποτέ να είσαι ο εαυτός σου, προσπαθώντας πάντα να χωρέσεις σε καλούπια, φοβούμενος ότι θα είσαι εσύ εκείνος που ενδεχομένως θα απορριφθεί.

Είναι σπάνιο κι όμορφο να έρχεσαι σε επαφή με ανθρώπους που έχεις τον ίδιο τρόπο σκέψης και κοινά ενδιαφέροντα. Πόσο βαρετό θα ήταν όμως, να μην είχες γνωρίσει ποτέ την άλλη όψη του νομίσματος! Μία ιδέα που μέχρι πρότινος θεωρούσες παράδοξη μπορεί να σου φανεί λογική, αν δώσεις σε κάποιον την ευκαιρία να σου παραθέσει τους λόγους για τους οποίους την υιοθέτησε.

Εν τέλει, τα καλούπια και τα όρια τα επιβάλουμε εμείς οι ίδιοι, πρώτα στον εαυτό μας και μετά στους άλλους. Συνεπώς, είναι στη δική μας διακριτική ευχέρεια να καταφέρουμε να βγούμε απ’ αυτά, κάνοντας κάτι απλό και συνάμα πολύ δύσκολο, αλλάζοντας λιγάκι τον τρόπο σκέψης μας. 

 

Επιμέλεια κειμένου Κωνσταντίνας Νικοπούλου: Νάννου Αναστασία.

Συντάκτης: Κωνσταντίνα Νικοπούλου