Οι ώρες εκείνες που οι γονείς επιλέγουν να παίξουν με τα παιδιά τους είναι ξεχωριστές, μιας κι ο ρόλος του γονέα είναι τόσο πολύπλευρος κι απαιτητικός, που ξεχνάμε κάποτε ν’ εντάξουμε το παιχνίδι στην καθημερινότητα. «Παιχνίδι» σημαίνει χαρά, σημαίνει αγάπη, συναίσθημα, δέσιμο, μοίρασμα, εξέλιξη∙ αξίζει, λοιπόν, να μην το παραμελούμε. Ο γιος μου είναι είκοσι κι ακόμα φέρνω σκηνές από ‘κείνες τις δημιουργικές ώρες που είχαμε για ‘μας, χαμογελάω και νιώθω νοσταλγία.
Θυμάμαι τον εαυτό μου την πρώτη φορά που έσπαγα το κεφάλι μου να βρω τι θα παίξουμε, έψαχνα κάτι διαφορετικό, δημιουργικό που να χαιρόμασταν κι οι δυο. Χαλαρώστε! Θα σας πω, μετά από τόσα χρόνια παιχνιδιού, ότι δεν έχει τόση σημασία τι θα επιλέξεις να παίξεις με το παιδί σου αλλά η όλη προετοιμασία, η χαρούμενη διάθεση, ο χρόνος για σας. Παρ’ όλα αυτά, επειδή έχω νιώσει όπως νιώθετε, θα σας δώσω 10 δημιουργικές ενασχολήσεις –ανάλογα με τις ηλικίες τις εμπλουτίζετε– κι επειδή τις έχω δοκιμάσει όλες, επιβεβαιώνω πως θα περάσετε υπέροχα!
1. Κουκλοθέατρο και γενικά θεατρικές παραστάσεις
Διαλέξτε μαζί ένα παραμύθι που σας αρέσει, ένα παιδικό έργο, μια παράσταση με μαγικά κόλπα. Ετοιμάστε όλο το σκηνικό, αφού πρώτα χωρίσετε τους ρόλους σας. Διαλέξτε χώρο που θα στήσετε τη σκηνή σας, επιλέξτε τα κουστούμια που θα φορέσετε, ή τα κουκλιά που θα χρησιμοποιήσετε αν είναι κουκλοθέατρο. Αν υπάρχουν κι αδέρφια, ακόμα καλύτερα, έχετε περισσότερους ρόλους άρα ακόμα πιο πολλές ιδέες και φαντασία. Αν έχετε γείτονες με παιδάκια, μεγαλώστε τον θίασό σας, βάλτε και καρέκλες για θεατές κι απολαύστε μικροί-μεγάλοι την παράσταση.
2. Μαγειρική
Από γλυκά, κέικ, μπισκότα, κουλουράκια, μέχρι τορτίγιες σε σχήμα αυτοκινήτου. Φορέστε ποδιές, σκούφους, γάντια και μην το κάνετε βιαστικά. Σημασία δεν έχει να πετύχει η συνταγή, αλλά να ευχαριστηθείτε τη διαδικασία. Υπάρχουν αμέτρητες συνταγές που είναι ιδανικές για παιδιά. Δώστε βάση στο να δοκιμάζουν, να προσθέτουν υλικά, να στολίζουν και να κάνουν σχέδια. Μετά μοιράστε αυτά που φτιάξατε σε θείους, θείες, γιαγιάδες, παππούδες, ή στον παιδικό/στο σχολείο.
3. Χειροτεχνίες
Κολλάζ, ζωγραφική με μαρκαδόρους, νερομπογιές, τέμπερες. Προμηθευτείτε μεγάλα χαρτόνια, χαρτιά πολύχρωμα, παλιά παιδικά περιοδικά κι αφήστε τη φαντασία σας και τη δημιουργικότητά σας ν’ αυτοσχεδιάσουν. Σας προτείνω να φτιάξετε μια γωνιά σ’ έναν τοίχο όπου θα κρεμάσετε όλες σας τις καλλιτεχνίες.
4. Χορέψτε!
Βάλτε δυνατά μουσική κι αφεθείτε στο ρυθμό. Ο χορός μας βοηθάει να μάθουμε καλύτερα το σώμα μας, να βελτιώσουμε τις κινητικές μας δεξιότητες και παράλληλα να νιώσουμε απελευθέρωση.
5. Μπείτε στο ρόλο του χημικού και κάντε πειράματα
Στο διαδίκτυο υπάρχουν πολύ απλά κι ασφαλή πειράματα κι οι μικροί εξερευνητές είναι βέβαιο ότι θα ξετρελαθούν. Ένα πολύ απλό είναι οι σαπουνόφουσκες. Θα χρειαστείτε μόνο νερό, σαπούνι και ζάχαρη.
6. Παίξτε κυνήγι του θησαυρού
Θα χρειαστείτε ένα μεγάλο λευκό χαρτόνι για να σχεδιάσετε το χάρτη με τα σημεία του σπιτιού και φυσικά θα βάλετε και το σημείο που θα βρίσκεται ο θησαυρός. Όλοι λατρεύουμε το μυστήριο αλλά οι μικροί γρίφοι θα συνδυάσουν τη χαρά της ανακάλυψης με την κριτική σκέψη.
7. Φτιάξτε ένα βίντεο
Έτσι θα εκφράσει ο καθένας σας ό,τι θέλει να μοιραστεί. Κάνοντας αφιερώσεις σε δικούς σας ανθρώπους, το παιδί μαθαίνει να μην κλειδώνεται και να εκφράζει τα συναισθήματά του. Είναι όμορφο και να το στείλετε σε αγαπημένα πρόσωπα αλλά και να το έχετε ενθύμιο όταν περάσουν τα χρόνια.
8. Μια βόλτα στη φύση
Αν σας βοηθάει ο καιρός επιλέξτε τη, συνδυάζοντάς τη με υπαίθριο παιχνίδι και πικ-νικ. Χαρείτε τα λουλούδια, τον καθαρό αέρα και τις ώρες που έχετε στη διάθεσή σας για εκτόνωση. Αν διαθέτετε όλοι ποδήλατα, μπορείτε να το συνδυάσετε πηγαίνοντας μια πιο μακρινή βόλτα.
9. Φυτέψτε φακές, φασόλια, ρεβίθια
Θα χρειαστείτε μόνο κεσεδάκια από γιαούρτια, βαμβάκι κι ό,τι θέλετε να φυτέψετε. Είναι τόσο απλό σε διαδικασία και τα παιδιά μαθαίνουν τι σημαίνει «φροντίζω ένα φυτό και μέρα με τη μέρα το βλέπω να μεγαλώνει». Αν έχετε κήπο, ακόμα καλύτερα, φυτέψτε στον κήπο σας.
10. Έχετε κατοικίδιο;
Μπορείτε να κάνετε μπάνιο το σκύλο ή να ασχοληθείτε με την περιποίησή του, μαθαίνοντας έτσι να φροντίζετε τα ζώα και να μοιράζεστε τις ευθύνες τους.
Ό,τι και να επιλέξετε απ’ την παραπάνω λίστα, χαλαρώστε, αγκαλιαστείτε, χαμογελάστε, διασκεδάστε και κυρίως δώστε το προβάδισμα στα παιδιά σας να δώσουν τις δικές τους ιδέες, μέσα απ’ τα δικά τους μάτια και τη φαντασία τους, κι εσείς ακολουθήστε το ρυθμό και τη διάθεση της παρέας. Καλά να περάσετε και μην ξεχάσετε να αφεθείτε ζώντας ξεχωριστές στιγμές αγάπης και δημιουργικότητας.
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη