Στο διαδίκτυο και σε διάφορες πλατφόρμες που χρησιμοποιούμε ερχόμαστε σε επαφή με πληθώρα καινούριων λέξεων που αν είσαι και λιγάκι άσχετος από τεχνολογία και slang, όχι απλά δεν τις γνωρίζεις αλλά αδυνατείς ακόμα και να τις συλλάβεις. Έτσι, κι η πολυσύχναστη λέξη «rizz », βρίσκεται παντού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με αποκορύφωμα τη χρήση της στο tik tok, όπου τα hashtag της αριθμούν δισεκατομμύρια αναφορές.
Για να καταλάβουμε την έκταση που έχει πάρει η χρήση της συγκεκριμένης λέξης αρκεί μόνο να αναφέρουμε ότι έχει ψηφιστεί από το λεξικό της Οξφόρδης ως η λέξη της χρονιάς για το 2023. Κάνοντας μια γρήγορη αναζήτηση στο ίντερνετ διαπιστώνουμε πως πολλές έχει πολλές σημασίες που της αποδίδονται. Μπορεί να σημαίνει παιχνίδι, μπάλα, αποπλάνηση ή άτομο που είναι δυνατό στο φλερτ. Πώς προέκυψε όμω ο συγκεκριμένος όρος;
Λέγεται πως ο όρος προήλθε από τον streamer του Twitch και του YouTube ονόματι Kai Cenat, ο οποίος ήθελε μέσω αυτού να αναφερθεί στον άντρα-συνήθως- που έχει έμφυτο χάρισμα να μετατρέπει το παιχνίδι του φλερτ πάντα υπέρ του και να σαγηνεύει τη γυναίκα που θα θελήσει να κατακτήσει. Σύμφωνα και με τον ορισμό του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, η λέξη προέρχεται από το ελληνικό «χάρισμα» («charisma») και περιγράφει την γοητεία ενός ατόμου που προσελκύει ρομαντικά ή σ3ξouαλικά κάποιο άλλο άτομο.
Ουσιαστικά, με τον όρο αυτό αναφερόμαστε σε ένα άτομο που έχει την ικανότητα να γυρίσει το ερωτικό παιχνίδι υπέρ του ενώ αρχικά δεν είχε καμία ελπίδα αποδοχής από τον ερωτικό του στόχο. Μέσω λοιπόν της ελκυστικότητάς του είναι σε θέση να μετατρέψει την απόρριψη σε ακαταμάχητη έλξη. Το rizzing, σύμφωνα με τον Cenat, αποτελεί μια στρατηγική έτσι ώστε να φέρεις τους κανόνες του παιχνιδιού στα δικά σου μέτρα και να οδηγηθείς στη νίκη κι ας έμοιαζε αρχικά πως χάθηκε το παιχνίδι.
Όσο πιο πολύ χρησιμοποιείται η λέξη τόσο αλλάζει κι η σημασία της στην πρόταση. Μία τέτοια παραλλαγή είναι ο όρος «rizz coloured glasses». Εδώ αναφερόμαστε στην τάση μας να δημιουργούμε σχέσεις με ανθρώπους, οι οποίοι φαίνονται γοητευτικοί και σαγηνευτικοί αλλά ουσιαστικά δεν είναι σε θέση να μας προσφέρουν τίποτα παραπάνω πέραν αυτού. Υπάρχει μία μεγάλη κατηγορία ανθρώπων, οι οποίοι, όπως αναφέραμε και πιο πάνω τείνουν να έχουν το «χάρισμα» στις ανθρώπινες σχέσεις, άλλοι κατέχουν το «χάρισμα» να δημιουργούν βίντεο δίνοντας συμβουλές στους άλλους, επηρεάζοντάς τους. Κι όλα αυτά μαζί υπάγονται στο χάρισμα της αποπλάνησης.
Πολλά δημόσια πρόσωπα κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικές με το rizz. Όταν ρωτήθηκε ο ηθοποιός Τομ Χόλαντ γι’ αυτό, είπε το εξής: «Εγώ δεν έχω καθόλου rizz. Έχω πολύ περιορισμένο rizz» κι υπογράμμισε πως κέρδισε τη σύντροφό του μέσω της επιμονής του κι όχι με το s3x appeal του.
Αν κάποιος έχει αρκετό rizz, μπορεί να δημιουργήσει και να διατηρήσει μια σχέση ή μήπως πρόκειται για κάποιο χάρισμα ξεκάθαρα επιφανειακό; Μήπως αν φοράμε τα rizz coloured glasses συνεχώς, βλέπουμε τους ανθρώπους με άλλη ματιά και λίγο πιο θετικά απ’ ότι θα τους βλέπαμε κανονικά; Πόσες ελπίδες θα είχαν οι σχέσεις με τέτοια άτομα να αναπτυχθούν αλλά και να κρατήσουν στον χρόνο;
Πολλά τα ερωτήματα που γεννώνται αλλά κι οι ανησυχίες. Μάλιστα οι ψυχολόγοι μας προτρέπουν να εστιάζουμε στα βαθύτερα αίτια αυτού του ερωτικού, ή κι όχι, παιχνιδιού που ίσως να μην είναι τόσο αθώα. Αν όμως το παιχνίδι αυτό βασίζεται στην επιμονή του ατόμου να μην τα παρατάει τότε γιατί να είναι κακό; Εκεί οι γραμμές είναι λεπτές και τα όρια μεταξύ επιμονής και πίεσης των καταστάσεων δυσδιάκριτα. Κι αν το σκεφτούμε κι από άλλη οπτική, γιατί να βάλουμε όλη μας την τέχνη να μας θελήσει κάποιος που δε μας γουστάρει, ενώ υπάρχουν τόσοι άλλοι άνθρωποι κι ευκαιρίες εκεί έξω; Μήπως έχει να κάνει με το γεγονός ότι δεν μπορούμε να δεχτούμε την απόρριψη και την ήττα και δεν πηγαίνουμε παρακάτω επειδή γινόμαστε εμμονικοί; Πετώντας λοιπόν τα γυαλιά από τα μελλοντικά «θηράματα», όροι όπως το rizz αφανίζονται κι εμείς μένουμε με την απορία: «Εμείς τελικά πόσο rizz έχουμε;»
Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Κουτσουρά