Όροι όπως τηλεργασία κι εργασία με ψηφιακά μέσα για τους περισσότερους έγιναν γνωστοί μέσω της καραντίνας, καθότι δόθηκε η ευκαιρία σε πολλούς ανθρώπους να δουλέψουν από το σπίτι. Δημοσίοι κι ιδιωτικοί υπαλλήλοι, όλοι με έναν υπολογιστή ή ένα κινητό στο χέρι. Τα μαθήματα του σχολείου διαδικτυακά, η είσοδος στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες κι υπηρεσίες έγιναν επίσης διαδικτυακές, κάτι πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα.
Κι ερχόμαστε στο σήμερα και το Forbes έρχεται να κάνει έντονη κριτική στη χώρα μας, καθώς είμαστε μια από τις λιγότερο φιλικές χώρες γι’ όσους εργάζονται με τηλεργασία. Η έρευνα της Brother UK μάλιστα περιλαμβάνει τις καλύτερες και τις χειρότερες χώρες για τηλεργασία για το 2024, με την Ελλάδα να έχει αρνητική πρωτιά αφού τρείς από τις μεγαλύτερες πόλεις της όπως είναι η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη κι η Πάτρα φιγουράρουν πρώτες στη λίστα.
Η Brother UK μελετούσε διάφορους παράγοντες όπως είναι η ταχύτητα του WiFi, η ποιότητα της ζωής, ο δείκτης υγείας, το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας, η ασφάλεια που παρέχεται μέσα στη χώρα. Υπολογίζοντας τους επιμέρους δείκτες, κατέληγε σε μία συνολική βαθμολογία για την κάθε πόλη ξεχωριστά.
Τα αποτελέσματα για τις ελληνικές πόλεις, λοιπόν, ήταν από θλιβερά μέχρι απογοητευτικά. Η Αθήνα βρέθηκε πρώτη στη λίστα με τις χειρότερες πόλεις και δεύτερη ακολουθούσε η Θεσσαλονίκη. Οι δύο μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας, δηλαδή, ανίκανες να ακολουθήσουν τα δεδομένα των εποχών. Δεν είναι κάτι το οποίο μας ήταν άγνωστο, όμως το να το βλέπεις κι επίσημα, είναι διαφορετικό.
Το υψηλό κόστος ζωής, τα παλαιά συστήματα, το κακό ίντερνετ που χρεώνονται μεγαλύτερες ταχύτητες από αυτές που ουσιαστικά προσφέρονται καθώς κι οι τιμές χρέωσης του ηλεκτρικού ρεύματος είναι αντίστροφός ανάλογες με τους μισθούς που δίνονται στην χώρα μας κι αποτρέπουν τους πολίτες να μείνουν και να δούλευουν από το σπίτι.
Η καλύτερη πόλη για τηλεργασία, αναδείχθηκε το Λουξεμβούργο, συγκεντρώνοντας βαθμολογία 68/100 στους δείκτες της ποιότητας ζωής αλλά κι ιατρικής περίθαλψης. Υψηλούς δείκτες στην ποιότητα ζωής αλλά και της ασφάλειας, κατέχοντας την τρίτη θέση στη λίστα, είχε και το Ρότερνταμ της Ολλανδίας, ενώ η φθηνότερη πόλη της Ευρώπης είναι η Τούζλα, σύμφωνα με την έρευνα, με τιμές όπως 4,5 δολάρια για ένα γεύμα, 225 δολάρια ενοίκιο γκαρσονιέρας στο κέντρο της πόλης και η τιμή του wifi στα 20 δολάρια. Ακριβότερη πόλη, αναδείχθηκε η Ζυρίχη, καθώς ένα διαμέρισμα στο κέντρο της πόλης στοιχίζει 2800 δολάρια.
Τέλος, μεγάλο ενδιαφέρον έχει κι η έρευνα της VisaGuide World που παρουσίαζε τους πιο ελκυστικούς προορισμούς για τους ψηφιακούς νομάδες, εξετάζοντας χώρες κι όχι μεμονωμένες πόλεις κι επεκτεινόταν και πέραν της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην έρευνα αυτή, η Ελλάδα δεν κατείχε καν θέση στις περιζήτητες επιλογές. Γεγονός που επίσης δε μας προκαλεί καμία εντύπωση, αν αναλογιστούμε τις δομές των δικτύων στα νησιά αλλά και γενικότερα στα τουριστικά θέρετρα. Συνειδητοποιήσουμε λοιπόν και μόνοι μας ότι όσες όμορφες παραλίες και αν διαθέτουμε, καλό κλίμα κι ειδυλλιακά τοπία, είμαστε ακόμη πολύ πίσω σε πολλά πράγματα που θεωρούνται δεδομένα για τον υπόλοιπο κόσμο.
Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Κουτσουρά