Έχεις διαπιστώσει ότι διανύεις μια απ’ τις καλύτερες φάσεις σου, αφού στη ζωή σου υπάρχει εδώ και κάποιο χρονικό διάστημα μια σχέση. Και δε μιλάω για μια σχέση που έχεις απλά για να περνάς την ώρα σου, αλλά για μια σχέση στην οποία νιώθεις και δίνεις πολλά.
Τότε έρχεται η στιγμή που αρχίζεις να μπαίνεις στη διαδικασία να σκεφτείς πώς θα ήσασταν αν περνούσατε όλη τη μέρα μαζί. Εφόσον βρίσκεστε σε μια φυσιολογική ηλικία, ακόμη και στη φοιτητική που είναι μια περίοδος που ζείτε μόνοι σας, δημιουργείται η σκέψη της συγκατοίκησης.
Αυτή η σκέψη γεννιέται απ’ την ανάγκη για περισσότερο χρόνο μαζί και την επιθυμία σου να εισχωρήσει ο δεσμός αυτός στην καθημερινότητά σου. Αυτό, βέβαια, προκύπτει απ’ το γεγονός ότι ο χρόνος όταν είστε μαζί περνάει χωρίς να το καταλαβαίνετε και τα βράδια που επιλέγετε να κοιμάστε αγκαλιά δε σας φτάνουν πια. Έτσι φαίνεται πως κι οι δύο αναζητάτε περισσότερο χρόνο κι ότι είστε έτοιμοι να μοιραστείτε και τον ίδιο χώρο κατ’ επέκταση. Και ναι, αναφέρομαι στη λεγόμενη «συγκατοίκηση».
Το φαινόμενο της συγκατοίκησης είναι πολύ της μόδας στις μέρες μας. Πολλά ζευγάρια συγκατοικούν για να δοκιμάσουν τη σχέση τους. Υπάρχουν, όμως, και ζευγάρια που φοβούνται να την τολμήσουν. Σπάνια, όταν η σχέση πάει προς τα εκεί, λένε απ’ την αρχή ότι συγκατοικούν. Δεν το βροντοφωνάζουν σε φίλους και συγγενείς, γιατί πολύ απλά δειλιάζουν στην ιδέα ότι αυτή τους η προσπάθεια μπορεί και να αποτύχει.
Ακόμη και μεταξύ τους τα ζευγάρια δύσκολα λένε στην αρχή ότι θα μείνουν μαζί στο ίδιο σπίτι. Το ξεκινούν δειλά-δειλά. Κάποιες νύχτες κοιμούνται μαζί κι αργότερα με το πέρασμα του χρόνου αυτές οι σκόρπιες βραδιές γίνονται τελικά κάθε βράδυ. Σιγά-σιγά μεταφέρονται ρούχα και προσωπικά αντικείμενα. Σ’ αυτό το σημείο, ήρθε η ώρα να παραχωρήσεις κάποιο συρτάρι σου, το οποίο δε θα είναι πια δικό σου κι εννοείται χώρο στην ντουλάπα σου.
Μοιράζεστε πλέον οικιακές δουλειές και γενικότερα υποχρεώσεις του σπιτιού. Το πιο σημαντικό, όμως, από όλα είναι πως πια δεν ανοίγεις μόνο εσύ την πόρτα, τώρα έχει κι ο άνθρωπός σου τα δικά του κλειδιά, τα οποία παραχωρείς σαν δώρο καρδιάς.
Δεν είναι κακή ιδέα η συγκατοίκηση κι ειδικά για τα ζευγάρια που τείνουν προς την επισημοποίηση, είναι σαν μια δοκιμή πριν το γάμο. Ωστόσο, κι εκείνοι που δεν έχουν την προοπτική να στεφανωθούν γρήγορα, πόσο μάλλον αν είναι και σε μικρότερη ηλικία, αξίζει να γνωρίσουν τι σημαίνει «συγκατοικώ με τη σχέση μου».
Η αλήθεια είναι πως αποτελεί κομβικό σημείο αυτή η εξέλιξη. Μ’ αυτόν τον τρόπο μπορείς να συνειδητοποιήσεις ποια είναι τα ελαττώματα του άλλου και να ανακαλύψεις άγνωστες πτυχές του χαρακτήρα του. Σαν να ξεδιπλώνεται μέσα στην καθημερινότητά σας. Γνωρίζεις συνήθειες και μαθαίνεστε καλύτερα και με πιο ουσιαστικό τρόπο.
Βλέπεις κατά πόσο ταιριάζετε, αν μπορείτε τελικά να συνυπάρχετε στον ίδιο χώρο αρμονικά ή αν δημιουργούνται εντάσεις και συνεχείς διαφωνίες. Ακόμη, μαθαίνετε να αντιμετωπίζετε τα προβλήματα της καθημερινότητας κι αναζητάτε από κοινού λύσεις.
Επίσης, διαχειρίζεστε τα φορτωμένα σας προγράμματα κι αξιοποιείτε δημιουργικά τον ελεύθερό σας χρόνο μαζί, χωρίς να ρουτινιάζετε. Όλα αυτά δε θα τα είχατε συνειδητοποιήσει μέσα σε μια απλή σχέση βασισμένη σε τρία με πέντε ραντεβού μέσα στην εβδομάδα.
Στη συγκατοίκηση, αναμφισβήτητα, αποκωδικοποιείς τον σύντροφό σου και του δίνεις το δικαίωμα να ξεκλειδώσει τον προσωπικό σου χώρο. Η γνωριμία σας γίνεται πιο βαθιά κι ουσιαστική κι ανακαλύπτετε ένα πιο δημιουργικό «μαζί». Μέσα από αυτήν ωριμάζεις και αποκτάς μια ακόμη εμπειρία στη ζωή σου. Οι ευθύνες σου αυξάνονται, όμως, μαθαίνεις να υπολογίζεις τον σύντροφό σου περισσότερο. Είναι μια γλυκιά συνήθεια που είναι στο χέρι σας να μην την καταντήσετε βαρετή κι ανάξια σημασίας.
Σίγουρα δεν είναι εύκολο να μένεις με κάποιον και να μοιράζεστε τα πάντα. Ωστόσο, μπορείς να το τολμήσεις, μιας και στη ζωή τα πάντα είναι ένα ρίσκο. Θα είναι κάτι πρωτόγνωρο, βέβαια, για σένα, αν δεν το έχεις ξανακάνει, όμως κάτι θα αποκομίσεις.
Μην ξεχνάς πως αν αυτή η σχέση που υπάρχει τώρα στη ζωή σου έχει καταφέρει να σε κάνει να νιώσεις συναισθήματα που δεν περίμενες ποτέ, μάλλον έφτασε η ώρα να το δοκιμάσεις. Αξίζει να δεις μέχρι πού αντέχει και ποια είναι τα αδύναμά της σημεία. Μια συγκατοίκηση θα σου λύσει κάθε απορία.
Τόλμησέ το κι εσύ!
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη