Τα πρώτα σημάδια της γήρανσης κάνουν την εμφάνισή τους, κι ένα δάκρυ κυλάει αργά και σταθερά. Μικρά σημαδάκια-παράσημα, που όσο αθώα όμως κι αν είναι, φτάνουν για να σημάνουν συναγερμό. Κι αν σου πω, πως κάποιες δικές μας καθημερινές συνήθειες είναι πολλές φορές η αιτία που γερνάμε πρόωρα, θα το πίστευες; Μπορεί και όχι! Κι αν βλέπεις άτομα κι αναρωτιέσαι γιατί ποτέ δε μεγαλώνουν, είναι γιατί μπορεί να ζουν μια πιο υγιεινή ζωή από σένα. Πάμε όμως να δούμε μαζί, 10 πραγματάκια που τα κάνουμε καθημερινά και μάλλον, ευθύνονται για την πρόωρη γήρανσή μας.
Η κατανάλωση ζάχαρης
Αυτή η αγαπημένη σε όλους μας γλυκιά αμαρτία. Ό,τι κι αν πούμε γι’ αυτή θα είναι λίγο, αφού όσες τροφές την περιέχουν είναι φίλες κολλητές. Έχει την ιδιότητα να δίνει μια γλύκα σε αυτές, γι’ αυτό και μας αρέσει τόσο. Όμως, όσο κι αν γλυκαίνει τις τροφές και μαζί και τον ουρανίσκο μας, όταν τα μόρια σακχάρου εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος, μπορούν να συνδεθούν με τις πρωτεΐνες σε μια διαδικασία γνωστή ως γλυκοποίηση. Άρα, η ζάχαρη, έχει την ιδιότητα να γλυκοποιεί το κολλαγόνο –το οποίο είναι υπεύθυνο για την ελαστικότητα της επιδερμίδας μας, πράγμα που το κάνει πιο εύθραυστο, με αποτέλεσμα να «σπάει». Έτσι, η επιδερμίδα μας δείχνει πιο κουρασμένη και χάνει με λίγα λόγια την νεανικότητά της.
Η καθημερινή κατανάλωση αλκοόλ
Μπορεί να λέμε «οίνος ευφραίνει καρδίαν», κι όντως ένα ποτηράκι κρασί δρα ως αντιοξειδωτικό. Η καθημερινή κατανάλωση αλκοόλ, όμως, ίσως αποβεί μοιραία για τη φρεσκάδα της επιδερμίδας μας. Η εξήγηση είναι πολύ απλή, αφού το αλκοόλ έχει την ικανότητα να απορρόφα το νερό από το δέρμα κι έτσι το αφυδατώνει, κάνοντάς το να φαίνεται ξηρό και ταλαιπωρημένο.
Δεν κοιμόμαστε σωστά
Ο ύπνος είναι πολύ σημαντικός για τη ρύθμιση των ορμονών του οργανισμού, για τους μύες, τη μνήμη μας, κλπ.. Κακή ρύθμιση του ύπνου, πολύ πιθανόν να επιφέρει αρνητικές συνέπειες στον μεταβολισμό μας αλλά και την επιδερμίδα μας. Αύξηση του σωματικού βάρους, αντίσταση στην ινσουλίνη- η οποία μπορεί να προκαλέσει διαβήτη τύπου 2, υψηλή αρτηριακή πίεση κι άλλες καρδιακές παθήσεις. Όλα αυτά ταλαιπωρούν τον οργανισμό κι έτσι γερνά πρόωρα ενώ αυτό αντανακλάται και στο πρόσωπο.
Ο καφές
Όσο παράξενο κι αν σου ακούγεται, τι κι αν το φλιτζάνι με τον καφέ έχει γίνει προέκταση του χεριού σου, ίσως αλλάξεις άποψη. Αφού η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να μας ξυπνάει το πρωί και να μας κρατάει ξύπνιους όλη μέρα, όμως μας γερνάει σιωπηλά. Η κατανάλωσή της ίσως έχει πολλά οφέλη για το σώμα μας, όμως όταν την καταναλώνουμε μετά το απόγεμα, μάς κρατάει ξύπνιους, με αποτέλεσμα να μην κοιμόμαστε σωστά, άρα να έχουμε τα αποτελέσματα που λέγαμε πιο πάνω.
Δεν τρεφόμαστε σωστά
Και δε μιλάω για ποσότητα, αλλά για ποιότητα! Όταν το καθημερινό μενού διατροφής, δεν περιέχει φρούτα και λαχανικά, τότε το σώμα μας δεν παίρνει τα διάφορα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για να λειτουργήσει στο μέγιστο των δυνατοτήτων του. Έτσι, όταν δεν τρεφόμαστε σωστά, ή τρεφόμαστε με τροφές που δεν ενυδατώνουν την επιδερμίδα μας, όπως τηγανιτά φαγητά, fast food κλπ., το αποτέλεσμα είναι αναμενόμενο! Δείχνουμε μεγαλύτεροι!
Καθόμαστε όλη την μέρα και δε γυμναζόμαστε
Η έλλειψη αρκετής άσκησης μπορεί να προκαλέσει σοβαρή, και μη αναστρέψιμη βλάβη στο σώμα μας. Αφού, μπορεί να προκαλέσει διαβήτη, χοληστερόλη, παχυσαρκία, καρδιαγγειακές παθήσεις. Επίσης, σύμφωνα με μια ανάλυση του 2016 σε ένα εκατομμύριο άνδρες και γυναίκες από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Cambridge, η καθιστική ζωή για τουλάχιστον οκτώ ώρες την ημέρα θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου έως και 60%.
Το κινητό σου
Μπορεί να σου ακούγεται παράξενο, μα κι αστείο. Όμως είναι αλήθεια! Καθημερινά βρισκόμαστε όλοι κολλημένοι πάνω από τις οθόνες των κινητών μας. Κάτι το οποίο, δημιουργεί μακροπρόθεσμα πολλές ρυτίδες γύρω από τον λαιμό. Ας μη μιλήσουμε για την ακτινοβολία που εκπέμπει το κινητό και τι συνέπειες έχει αυτό στο δέρμα μας (κυρίως του προσώπου μας).
Η ηλιακή ακτινοβολία
Όσο κι αν μας αρέσει να αράζουμε το καλοκαίρι στις απλώστρες αφήνοντας τον ήλιο να αγγίξει κάθε σημείο του σώματός μας, αυτό έχει μελλοντικά αρνητικές συνέπειες. Η ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει πρόωρη γήρανση του δέρματος. Και δεν πρέπει να μας κάνει καθόλου εντύπωση! Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια κολλαγόνου κι ελαστίνης, με αποτέλεσμα τη ρυτίδωση του δέρματος. Το να καθόμαστε δηλαδή με τις ώρες στον ήλιο και ν’ απορροφούμε τόση ακτινοβολία, όχι μόνο μας κάνει να φαινόμαστε μεγαλύτεροι, αλλά μπορεί επίσης να οδηγήσει στην ανάπτυξη καρκίνου του δέρματος, συμπεριλαμβανομένου του «επιθετικού» και θανατηφόρου μελανώματος.
Το άγχος
Το συνεχές στρες σημαίνει υψηλά επίπεδα κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες! Η συγκεκριμένη ορμόνη, αποθηκεύει λίπος κι έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί υψηλή αρτηριακή πίεση, πόνο στο στήθος, βραδύτερο μεταβολισμό κι αύξηση βάρους, σύμφωνα με μελέτη στο Biological Psychiatry. Όλα αυτά είναι πρόδρομοι ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία και μειώνουν τη διάρκεια ζωής σας. Ακόμα χειρότερα, τα είδη τροφίμων που καταναλώνουμε ή που αναζητούμε σε περιόδους άγχους και πίεσης, συνήθως είναι λιπαρά, αλμυρά και ζαχαρούχα. Τροφές που όπως εξηγήσαμε και πιο πάνω τείνουν να αφυδατώνουν την επιδερμίδα μας, να αφαιρούν το κολλαγόνο, με αποτέλεσμα να μας γερνάνε.
Η κακία και τα νεύρα!
Όταν κρατάμε κακία, ή όταν δε συγχωρούμε, αυτό οδηγεί στην αύξηση της δραστηριότητας των νευρώνων, μειώνεται η ποιότητα του ύπνου μας, κι αυξάνεται κατακόρυφα το άγχος και τα επίπεδα κορτιζόλης τα οποία έχουν ως αποτέλεσμα να γερνάμε πιο γρήγορα, όπως είπαμε πιο πάνω. Επίσης, όταν νευριάζουμε, δημιουργούμε εμείς οι ίδιοι μια κατάσταση στρες στον οργανισμό μας, με διάφορους μορφασμούς δημιουργούμε ρυτίδες στο πρόσωπό μας, έτσι όχι απλά γερνάμε εσωτερικά μα κι εξωτερικά!
Αν κι είδαμε ενδιαφέροντα πράγματα. Εύκολα, καταλαβαίνουμε πώς με έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, που πρέπει να είναι όλων ο στόχος μας, βοηθάμε το σώμα μας να φαίνεται πιο υγιές, πιο λαμπερό και φυσικά πιο νεανικό! Γι’ αυτό, ίσως είναι καιρός ν’ αναθεωρήσουμε τον τρόπο ζωής μας;
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου