Με την έλευση του χειμώνα σηματοδοτείται και η έναρξη των ζεστών ροφημάτων. Πρωταγωνιστής της χειμερινής περιόδου είναι αναμφισβήτητα το τσάι. Ποικιλίες, γεύσεις, συνδυασμοί με άλλα βότανα ή φρούτα, αρώματα. Σήμα κατατεθέν και στην κουλτούρα των Άγγλων αυτό το βότανο. Ίσως να μην είναι και τόσο τυχαίο. 135 εκατομμύρια χρόνια πριν έκαναν για πρώτη φορά την εμφάνισή τους τα βότανα. Στη Νεολιθική εποχή στη λίμνη Bracciano της Ιταλίας καλλιεργούσαν μεγάλη ποικιλία ειδών, όπως προκύπτει από ευρήματα ανασκαφών, ενώ έως και στα Ομηρικά έπη υπάρχουν αναφορές για τη χρήση βοτάνων.

Αρχαία και σύγχρονη ιστορία και ιατρική συναντήθηκαν και ο Samuel Thomson ίδρυσε το κίνημα της Φυσικής Ιατρικής. Περί το 1775 ο γιατρός William Withering έκανε την αρχή πειραματιζόμενος με διάφορα βότανα προκειμένου να βελτιώσει την υγεία ενός ασθενούς χρησιμοποιώντας ροφήματα βοτάνων. Οι καταγραφές της χρήσης τους και των αποτελεσμάτων τους βοήθησε τη σύγχρονη επιστημονική κοινότητα. Ορίστηκαν ως βότανα όλα τα φυτά που έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν εκτός από τη μαγειρική και στην ιατρική. Άνθη, καρποί, φλοιοί, ρίζες ή φύλλα φυτών ή δέντρων επεξεργάστηκαν και πήραν διαφορετικές μορφές. Οι πιο συνηθισμένες που βρίσκουμε τα θεραπευτικά βότανα είναι το εκχύλισμα, το αφέψημα, το βάμμα, και το σιρόπι.

 

1. Λουίζα

Aloysia triphylla η επίσημη ονομασία της και το 1767 παρατηρήθηκε πρώτη φορά. Με μοναδικά χαρακτηριστικά κι απίστευτες ευεργετικές ιδιότητες καθώς χρησιμοποιείται κι ως βασικό συστατικό στην παραδοσιακή ιατρική της Λατινικής Αμερικής. Έχει καταπραϋντική δράση σε στομαχικές ενοχλήσεις όμως είναι εξίσου βοηθητική σε ο,τι αφορά την ανακούφιση από το άγχος, καθώς χαλαρώνει τους μύες και το νευρικό σύστημα. Επίσης έχει διαπιστωθεί πως διατηρεί αντιπυρετικές ιδιότητες και βοηθάει στην αποφυγή φλεγμονής.

 

2. Λεβάντα

Μπορεί να έχουμε συνδυάσει τη λεβάντα με την καθαριότητα αλλά αυτό το αρωματικό φυτό χρησιμοποιείται εξίσου για θεραπευτικούς σκοπούς. Δράση αντιμικροβιακή, αναλγητική, τονωτική με ένταση ιδανική για υποτονικά άτομα. Έχει ηρεμιστικές ιδιότητες καθώς καταπραΰνει  πονοκεφάλους και νευρικότητα και συμβάλλει αρκετά στη βελτίωση της αϋπνίας.

 

3. Βαλεριάνα

Κέντραυθος ή κόκκινη βαλεριάνα: αυτό το ποώδες φυτό έχει ρίζες με πραγματικά απίστευτες ιδιότητες. Βότανο άμεσα συνδεδεμένο με το νευρικό μας σύστημα καθώς χαλαρώνει τους μύες κι ηρεμεί από το άγχος φέρνοντας υπνηλία. Εξίσου βοηθάει στη συγκέντρωση που δεν έρχεται λόγω ελλειμματικής προσοχής.

 

4. Θυμάρι

Ιδανική πηγή βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων βοηθάει δραστικά στην αντιμετώπιση συμπτωμάτων των φλεγμονών και της οξείδωσης των κυττάρων. Ηρεμεί τον επίμονο βήχα από κρυολόγημα και χρησιμοποιείται ως καταπραϋντικό σε δερματικά προβλήματα. Το πιο φυσικό τονωτικό, τόσο του ανοσοποιητικού όσο και του νευρικού συστήματος, αφού βοηθάει και στη διαύγεια του πνεύματος.

 

5. Ταραξάκο

Γνωστό κι ως πικραλίδα, χαίρει μεγάλης εκτίμησης για το ευρύ φάσμα των φαρμακευτικών ιδιοτήτων του. Τόσο η ρίζα του όσο και το άνθος του είναι γεμάτο μέταλλα, βιταμίνες και φυτικές ίνες. Βοηθάει αποτελεσματικά στη μείωση του σακχάρου, υποστηρίζει την απώλεια βάρους και βελτιώνει τον μεταβολισμό. Έρευνες έχουν δείξει ότι προστατεύει από βλάβες του δέρματος από τον ήλιο και την ακμή καθώς αυξάνει την ενυδάτωση και την παραγωγή κολλαγόνου.

 

6. Καλέντουλα

Τα κίτρινα ή έντονα πορτοκαλί άνθη της, όταν είναι ξεραμένα δίνουν μια ιδιαίτερη αρωματική μυρωδιά. Το απόλυτα ευεργετικό βότανο για το δέρμα, καθώς περιλαμβάνει εκτός όλων των άλλων, αιθέρια έλαια και σαπωνίνες. Περιλαμβάνεται σε κρέμες προσώπου και σώματος και λειτουργεί ευεργετικά στη γρήγορη επούλωση των πληγών με την αντισηπτική της δράση.

 

7. Δεντρολίβανο

Ροζμαρίνι ή αρίσμαρι, συνηθίζει να φυτρώνει κοντά στη θάλασσα. Γνωστό ακόμη από την αρχαιότητα που μπορεί να το χρησιμοποιούσαν ως αρωματικό, όμως είναι εξίσου τονωτικό και βελτιώνει σημαντικά την αιμάτωση του εγκεφάλου καθώς διευκολύνει γενικά την κυκλοφορία του αίματος και την αποτοξίνωση του οργανισμού. Επίσης καταπολεμά την πνευματική κόπωση κι ενισχύει τη συγκέντρωση. Τυχαίο που οι μαθητές στην αρχαία Ελλάδα φορούσαν στεφάνια από δεντρολίβανο όταν μελετούσαν;

 

8. Βήχιο

Tussilago farfara το ιδανικό βότανο του χειμώνα. Δρα ως αποχρεμπτικό, μαλακτικό, αντιβηχικό κι αντικαταρροϊκό. Πολύ συχνά χρησιμοποιείται και προληπτικά στον οργανισμό για τη θωράκιση του ανοσοποιητικού. Ο Ιπποκράτης χρησιμοποιούσε μείγμα βήχιου, γάλακτος και μελιού για να αντιμετωπίσει τις παθήσεις των πνευμόνων.

 

9. Πιπερόριζα ή Ginger

Με προέλευση από την Ανατολή κι ενεργό συστατικό την τζιντζερόλη όταν μαγειρευτεί δίνει μια γλυκιά και πιπεράτη γεύση. Επιδρά όμως μοναδικά στην καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος μειώνοντας τα επίπεδα της χοληστερίνης και ρυθμίζοντας το σάκχαρο. Ginger με λεμόνι το φυσικό αντιοξειδωτικό για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού.

 

10. Χαμομήλι

Όταν μιλάμε για βότανα δε γίνεται να λείπει από τη λίστα το χαμομήλι. Κουμαρίνες, τανίνες και βλεννίνες το κατατάσσουν ως νούμερο ένα ως προς τις αντιμολυσματικές, αντιφλεγμονώδεις, αγχολυτικές και καταπραϋντικές ιδιότητες. Αυξάνει την όρεξη σε περιπτώσεις ανορεξίας και βοηθάει στη διατήρηση της καλής στοματικής υγείας.

 

 

Βότανα λοιπόν. Διαθέτουν θεραπευτικές ιδιότητες και βοηθούν στην καταπολέμηση διαφόρων παθήσεων. Υπολογίζεται πως σήμερα περίπου το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού κάνει αποκλειστικά χρήση φαρμακευτικών φυτών, ενώ σχεδόν το 50% των φαρμάκων έχουν ως βάση κάποια φυσική ουσία. Βέβαια, σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν ό,τι ορίζει η ιατρική. Μπορούν όμως να μας βοηθήσουν να διατηρήσουμε ένα πιο δυνατό οργανισμό. Ας πιούμε ένα αφέψημα λοιπόν και στην υγειά μας.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Ειρήνη Αγρίτη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου