Το καλοκαίρι είναι προ των πυλών και σύντομα θα ξεκινήσει η καρδιά να ανοίγει και οι θερμοκρασίες να ανεβαίνουν. Τίποτα δε συγκρίνεται άλλωστε με εκείνες τις καλοκαιρινές νύχτες που σκεπάζονται από τη μυρωδιά του γιασεμιού και το φεγγάρι. Τα μπαράκια γεμίζουν κόσμο, τα νυχτερινά μπάνια είναι ανάρπαστα, η μουσική αποκτά ξαφνικά ένα άλλο άκουσμα, πιο χαρωπό, πιο μελωδικό, ο συνδυασμός από αμμουδιά και αλάτι που κολλάει στο σώμα, το άρωμα λαδιού με καρύδα, καυτές νύχτες με γεύση κοκτέιλ γρανίτα καρπούζι -φράουλα, όποια κι αν είναι η ιδέα σου για το καλοκαίρι, σύντομα θα υλοποιηθεί.
Για κάποιους ανθρώπους διασκέδαση σημαίνει ξενύχτι, beach bar, αλκοόλ και χορός, για άλλους παραλία αγκαλιά μ’ ένα βιβλίο, νυχτοπερπατήματα στην αμμουδιά, θερινό θέατρο, ή ακόμα και κρεβάτι αγκαλιά με το aircondition. Για κάποιους άλλους είναι μια φιλική μάζωξη στο σπίτι ή ακόμα και μια ρομαντική νύχτα με το ταίρι κοιτάζοντας τα αστέρια. Τι λείπει όμως από όλα αυτά; Μα το φαγητό φυσικά! Καλή ζωή χωρίς καλό φαγητό γίνεται; Δε γίνεται. Και δεν ξεχνάμε και το γλυκό. Εννοείται! Παρακάτω σας αφήνω λοιπόν μερικές εύκολες και γρήγορες must try πρωτότυπες συνταγές για να μαγέψετε τα πλήθη με τις ικανότητες σας.
1) Tiramisu λεμόνι
Για την κρέμα θα χρειαστείτε:
250γρ μασκαρπόνε ή τυρί philadelphia.
400γρ φυτική κρέμα γάλακτος.
Ξύσμα από 2 λεμόνια.
Για το σιρόπι:
200ml νερό
80ml χυμό λεμονιού
60γρ ζάχαρη
40ml limoncello
Για το στήσιμο:
300γρ μπισκότα σαβαγιάρ
Εκτέλεση:
Σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά προσθέτουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι και το αφήνουμε να βράσει αργά μέχρι να κάνει φουσκάλες. Αφαιρούμε και προσθέτουμε το limoncello. Το αφήνουμε να κρυώσει για περίπου 40 λεπτά.
Σε ένα μπολ μίξερ βάζουμε όλα τα υλικά για την κρέμα με τη σειρά που σας δόθηκε και χτυπάμε μέχρι να σφίξει το μείγμα μας.
Τέλος, για το στήσιμο βουτάμε και από τις δύο πλευρές τα μπισκότα μας σε στρώσεις εναλλάξ και διακοσμούμε με φέτες λεμονιού ή και ξύσμα.
2) Cheesecake μέντα-σοκολάτα
Για τη βάση:
300γρ μπισκότα σοκολάτας
70γρ λιωμένο βούτυρο
Για την κρέμα:
400γρ κρέμα γάλακτος φυτική
250γρ τυρί κρέμα σε θερμοκρασία δωματίου
100γρ σταγόνες υγείας
125γρ σοκολάτα με μέντα
1 κ.σ εκχύλισμα ή εσάνς μέντας
1 κ.σ υγρό χρώμα ζαχαροπλαστικής (προαιρετικό)
Για τη γαρνιτούρα:
10 μπισκότα σοκολάτας σε σκόνη.
Εκτέλεση:
Στον κόφτη του πολύ μίξερ ρίχνουμε τα μπισκότα και τα κάνουμε σκόνη, λιώνουμε σε μπεν-μαρί το βούτυρο και το αφήνουμε λίγο να κρυώσει, ύστερα το προσθέτουμε στα μπισκότα και ανακατεύουμε καλά με μια μαρίζ. Μεταφέρουμε το μείγμα σε μια στρογγυλή πλακέ φόρμα διαμέτρου 20-23εκ και δημιουργούμε μια λεία επιφάνεια. Λιώνουμε σε μπεν-μαρί τις σταγόνες σοκολάτας και τη σοκολάτα με μέντα και ύστερα προσθέτουμε στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε με τη σειρά την κρέμα γάλακτος, το τυρί κρέμα, την εσάνς μέντας και το υγρό χρώμα ζαχαροπλαστικής μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να έχει κρεμώδες υφή. Ενώνουμε τη λιωμένη σοκολάτα με την κρέμα λίγο-λίγο και την προσθέτουμε στη φόρμα. Τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον τρεις ώρες μέχρι να παγώσει. Τέλος, κάνουμε σκόνη τα μπισκότα σοκολάτας και διακοσμούμε το γλυκό μας.
3) Κοχύλια με σάλτσα πιπεριάς
500γρ ζυμαρικά κοχύλι
500γρ κιμά ανάμεικτο
3 πιπεριές χρωματιστές κόκκινες
2 ξερά κρεμμύδια
2 σκελίδες σκόρδο
100γρ κρέμα γάλακτος για πάστα
Λίγο άνηθο
Εκτέλεση:
Βράζουμε τα ζυμαρικά μας με λίγο λάδι και αλάτι. Σ’ ένα πυρέξ βάζουμε κομμένες στη μέση τις πιπεριές, τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Προσθέτουμε ελαιόλαδο και αλάτι και τα βάζουμε στο φούρνο στους 190 βαθμούς κελσίου στον αέρα για περίπου 20 λεπτά σκεπασμένα με αλουμινόχαρτο κι ύστερα άλλα 10 λεπτά χωρίς. Το αφήνουμε λίγο να κρυώσει στην άκρη. Τσιγαρίζουμε ένα κρεμμύδι σε κύβους, προσθέτουμε τον κιμά και τα μπαχαρικά της επιλογής μας (πάπρικα,κανέλα,γαρύφαλλο) πολύ καλά. Ξεφλουδίζουμε τις πιπεριές και τα πολτοποιούμε όλα μαζί στο πολύ μίξερ και ύστερα τα προσθέτουμε στον κιμά. Τέλος, βάζουμε την κρέμα γάλακτος και αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά για 30λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα , γαρνίρουμε με φρέσκο άνηθο.
4) Μπρόκολο με μέλι και πένες
Υλικά:
1 μπρόκολο
500γρ πένες
1,5 κ.σ μέλι
Λίγο αλάτι
1 ξερό κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
2κ.σ λευκό κρασί (προαιρετικά)
Μυζήθρα ημίγλυκη
Εκτέλεση:
Κόβουμε το μπρόκολο και το καθαρίζουμε. Το βάζουμε σε νερό με μια κουταλιά ξύδι για 5 λεπτά. Βράζουμε τις πένες και κρατάμε το νερό. Κόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο σε λεπτές ροδέλες και τα τσιγαρίζουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά μαζί με λίγο αλάτι και ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το μέλι και το αφήνουμε να μελώσει μελώσει. Βάζουμε το μπρόκολο και σβήνουμε με το κρασί. Τέλος, προσθέτουμε το νερό από τις πένες μέχρι να σκεπάσει το μπρόκολο και βράζουμε για περίπου 20 λεπτά μέχρι να πιει το νερό. Ενώνουμε και γαρνίρουμε με τη μυζήθρα.
5) Δροσερή σαλάτα coleslaw
Υλικά:
½ Λάχανο λευκό
½ Λάχανο κόκκινο
2 Καρότα
½ πράσινο μήλο
1,5 κ.σ χυμό λεμόνι
10 τεμαχισμένες ξανθές σταφίδες
1 κ.σ ξύδι
Λίγο ξύδι μπαλσάμικο με μέλι
1 κ.σ καστανή ζάχαρη
1 μαγιονέζα μικρή
1 κ.σ μουστάρδα με μέλι
Αλάτι, πιπέρι
Πάπρικα καπνιστή
½ μέλι
Σκόρδο σε σκόνη
‘Εκτέλεση:
Κόβουμε το λάχανο (λευκό και κόκκινο), τα καρότα, το πράσινο μήλο και τις σταφίδες σε ψηλές ροδέλες. Σ’ ένα σκεύος ανακατεύουμε όλα τα υγρά υλικά μας και χτυπάμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και το προσθέτουμε στη σαλάτα ανακατεύοντας πολύ καλά. Συνοδεύεται τέλεια με ψητά και θαλασσινά.
Επιμέλεια κειμένου: Ζηνοβία Τσαρτσίδου