Η ισορροπία των ορμονών είναι καίρια για την υγεία μας και την ποιότητα της ζωής μας. Κι αυτό διότι οι ορμόνες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του σώματός μας, επηρεάζοντας τον ύπνο, τη διάθεση, τον μεταβολισμό και πολλά άλλα. Υπάρχουν άραγε εντελώς φυσικοί τρόποι για να διατηρήσουμε τις ορμόνες μας σε ισορροπία;
Η σημασία του ήλιου
Ο ήλιος αποτελεί την κύρια πηγή φυσικού φωτός και είναι ζωτικής σημασίας για τη ρύθμιση των ορμονών μας, κυρίως λόγω της παραγωγής βιταμίνης D. Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για τη ρύθμιση των ορμονών, την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος και την ψυχική υγεία. Ένας απλός τρόπος να ενσωματώσετε τον ήλιο στην καθημερινή ζωή είναι να αφιερώνετε 10-20 λεπτά καθημερινά για να “σας βλέπει”. Αυτό μπορεί να γίνει, για παράδειγμα, με μια βόλτα στον κήπο, το μπαλκόνι, ή ακόμη και με μια σύντομη βόλτα στη γειτονιά σας. Βεβαιωθείτε ότι προστατεύεστε από τις βλαβερές ακτίνες με κατάλληλα ρούχα κι αντηλιακό.
Κάπνισμα τέλος
Ο καπνός μπορεί να μεταβάλει τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών, να διεγείρει τις ορμόνες της υπόφυσης και να αυξήσει ακόμη και τα επίπεδα στεροειδών ορμονών, όπως η κορτιζόλη, η οποία συνδέεται με το στρες.
Καρότα για υγιείς ορμόνες
Τα καρότα είναι πλούσια σε βήτα-καροτένιο, έναν αντιοξειδωτικό παράγοντα και προβιταμίνη Α. Το βήτα-καροτένιο είναι γνωστό για την ικανότητά του να υποστηρίξει την υγεία των ορμόνων, και του θυροειδούς. Τα καρότα περιέχουν επίσης φυτοχημικά που μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των ελεύθερων ριζών και να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Για να αξιοποιήσετε αυτά τα οφέλη, μπορείτε να συμπεριλάβετε καθημερινά στη διατροφή σας φρέσκα καρότα, είτε σε μορφή σαλάτας είτε ως συστατικό σε διάφορες συνταγές.
Σημείωση: Μπορείτε συμπληρωματικά να εντάξετε στη διατροφή σας τρόφιμα πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, όπως λιναρόσποροι, σολομός και καρύδια, που μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση των ορμονών.
Περπάτημα πριν το πρωινό (ενεργοποίηση του μεταβολισμού)
Το περπάτημα πριν το πρωινό μπορεί να είναι μια εξαιρετική συνήθεια για να ενεργοποιήσετε τον οργανισμό σας και να ρυθμίσετε τις ορμόνες σας. Η φυσική δραστηριότητα πριν το πρωινό μπορεί να βοηθήσει στην απελευθέρωση ενδορφινών, τις οποίες συνδέουμε με την αίσθηση ευεξίας κι ευτυχίας. Επιπλέον, το περπάτημα μπορεί να ενεργοποιήσει τον μεταβολισμό σας, προετοιμάζοντάς σας για μια ενεργητική μέρα. Μπορείτε να αρχίσετε με μικρά τακτικά περπάτηματα, περιπατώντας για 10-20 λεπτά πριν το πρωινό σας. Αυτό μπορεί να γίνει γύρω από το σπίτι σας, στον κήπο, στον πάρκο ή ακόμη και στον δρόμο προς τη δουλειά σας, αν είναι δυνατόν. Αυτή η σύντομη άσκηση μπορεί να έχει θετική επίδραση στην ψυχική και σωματική σας υγεία.
Mείωση της έκθεσης στο μπλε φως
Η έκθεση στο μπλε φως, όπως από τα κινητά τηλέφωνα ή τις οθόνες των υπολογιστών, μπορεί να διαταράξει τον κύκλο του ύπνου. Το σώμα αντιδρά σε αυτό το φως σαν να ήταν φως της ημέρας και προσαρμόζει τις ορμόνες σε απόκριση. Μια μελέτη του 2015Trusted Source σημειώνει ότι η έκθεση σε οποιοδήποτε έντονο τεχνητό φωτισμό τη νύχτα μπορεί να προκαλέσει σύγχυση στο σώμα, με αποτέλεσμα να καταστείλει την ορμόνη μελατονίνη, η οποία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά πολλές λειτουργίες. Η αποφυγή του τεχνητού φωτισμού μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση των ορμονών και στην αποκατάσταση του φυσικού κιρκάδιου ρυθμού.
Οι απλοί αυτοί τρόποι που αναφέρθηκαν μπορούν να ενσωματωθούν εύκολα στην καθημερινή σας ρουτίνα και να σας προσφέρουν αξιόλογα οφέλη. Προσθέστε αυτές τις συνήθειες στη ζωή σας, είτε πρόκειται για μια χαλαρή βόλτα στον ήλιο, μια γευστική σαλάτα με καρότα, είτε για ένα πρωινό περίπατο. Αφιερώνοντας λίγο χρόνο καθημερινά για την ισορροπία των ορμόνων σας, μπορούν να γίνουν μικρά θαύματα. Η φυσική υγεία, η ψυχική καλή διάθεση και η γενική ευεξία είναι η ανταμοιβή που θα κερδίσετε από αυτές τις απλές, αλλά αποτελεσματικές συνήθειες.
Εάν έχετε οποιεσδήποτε αμφιβολίες ή περαιτέρω ερωτήσεις σχετικά με τη διατήρηση της ισορροπίας των ορμόνων, μη διστάσετε να συμβουλευτείτε τον ιατρό σας. Είναι ο μόνος που μπορεί να παράσχει εξατομικευμένες συμβουλές για τη διατήρηση της υγείας σας.
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου