Τα Χριστούγεννα είναι η απόλυτη ευκαιρία για να ανακαλύψεις νέες γεύσεις και να εντάξεις διαφορετικά πολιτισμικά στοιχεία στο εορταστικό τραπέζι σου. Αν φέτος θέλεις να ξεφύγεις από τα συνηθισμένα και να δώσεις έναν διεθνή αέρα στις συνταγές του μενού σου, εδώ είναι πέντε εμβληματικά χριστουγεννιάτικα πιάτα από διάφορες χώρες τα οποία αξίζει να δοκιμάσεις. Κάπως έτσι, θα συνδυάσεις την παράδοση με κάτι νέο και ξεχωριστό για να δημιουργήσεις το τέλειο μενού και να ταξιδέψεις έστω και νοητά σε ολόκληρο τον κόσμο.

 

Raclette, Ελβετία

Raclette With Potato Rounds

Η Ελβετία φημίζεται για τα τυριά της, και το raclette είναι ένα από τα πιο δημοφιλή χριστουγεννιάτικα πιάτα της χώρας. Το πιάτο αυτό αποτελείται από λιωμένο τυρί που σερβίρεται πάνω από βραστές πατάτες, πίκλες, και μικρά κρεμμύδια. Η προετοιμασία του γίνεται συνήθως σε ειδικές συσκευές γνωστές και ως fondue, οι οποίες λιώνουν το τυρί μπροστά στους καλεσμένους, την ώρα του γεύματος στο τραπέζι προσφέροντας μία ιδιαίτερη εμπειρία. Αν θέλεις να φέρεις την ατμόσφαιρα των Ελβετικών Άλπεων στο σπίτι σου, το raclette είναι η ιδανική επιλογή. Χρειάζεται μόνο να προμηθευτείς το κατάλληλο τυρί, το οποίο φέρει το ίδιο όνομα και να αφήσεις τους καλεσμένους σου να φτιάξουν το πιάτο τους όπως επιθυμούν, δίνοντας στο τραπέζι σου ατμόσφαιρα από ελβετικό σαλέ.

 

Julbord, Σουηδία

Advent Calendar – Dec 16: Julbord – Watching the Swedes

Το Julbord, που σημαίνει «χριστουγεννιάτικο τραπέζι» στα σουηδικά, είναι μια πλούσια συλλογή εδεσμάτων που αποτελεί το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο γεύμα της Σουηδίας. Το Julbord περιλαμβάνει διάφορα πιάτα, αλλά πρωταγωνιστής είναι η ψητή γαλοπούλα και το Gravlax, δηλαδή μαριναρισμένο σολομό με άνηθο και μπαχαρικά. Μην ξεχάσεις να το προσθέσεις στο τραπέζι μαζί με το Jansson’s Temptation, ένα κλασικό σουηδικό πιάτο με πατάτες, αντζούγιες και κρέμα γάλακτος, που είναι απόλυτα συνδεδεμένο με τα χριστουγεννιάτικα δείπνα στη Σουηδία. Συνόδεψε τα πιάτα με ζεστό Glögg, το σουηδικό αντίστοιχο του ζεστού κρασιού.

 

Weihnachtsgans, Γερμανία

Krosse Weihnachtsgans to go - bequem zu Weihnachten

Η χριστουγεννιάτικη χήνα είναι ένα από τα πιο παραδοσιακά πιάτα στη Γερμανία και σερβίρεται συχνά στο γιορτινό τραπέζι. Η χήνα γεμίζεται με μήλα, κρεμμύδια, και μπαχαρικά όπως θυμάρι και δεντρολίβανο, ενώ συνοδεύεται συνήθως από κόκκινο λάχανο και πουρέ πατάτας. Αυτό το πιάτο έχει βαθιές ρίζες στην ευρωπαϊκή χριστουγεννιάτικη παράδοση και μπορείς να το συμπεριλάβεις στο τραπέζι σου για να εντυπωσιάσεις τους καλεσμένους σου με ένα ορεκτικό το οποίο θα έχει πλούσια γεύση και ταυτόχρονα αριστοκρατική εμφάνιση.

 

Pavlova, Αυστραλία & Νέα Ζηλανδία

Classic Pavlova

Μπορεί στην Ελλάδα τα Χριστούγεννα να βρίσκονται στην καρδιά του χειμώνα ενίοτε και με χιόνια, ωστόσο στην άλλη πλευρά του πλανήτη, τα Χριστούγεννα συμπίπτουν με το καλοκαίρι, και η Pavlova, αν και ρωσικό γλυκό, είναι ιδανική για τις υψηλές θερμοκρασίες. Πρόκειται για μια ελαφριά μαρέγκα που γεμίζεται με σαντιγί και διακοσμείται με φρέσκα φρούτα όπως μούρα, ακτινίδια και μάνγκο. Η Pavlova είναι ένα γλυκό που συνδυάζει την τραγανή γεύση της μαρέγκας με τη βελούδινη υφή της σαντιγί και τη γεύση των φρούτων. Είναι εξαιρετικά εντυπωσιακή και αποτελεί την τέλεια επιλογή για ένα γιορτινό τραπέζι που θέλει να ξεχωρίσει με κάτι δροσερό και ελαφρύ για ένα εντυπωσιακό κλείσιμο.

 

Buche de Noel, Γαλλία

Three chocolates Bûche de Noël

Το Buche de Noel, το οποίο είναι γνωστό και με την ονομασία Χριστουγεννιάτικος Κορμός, θεωρείται ως ένα από τα πιο εμβληματικά γλυκά της Γαλλίας για την περίοδο των γιορτών. Πρόκειται για ένα ρολό παντεσπάνι, το οποίο είναι γεμιστό με βουτυρόκρεμα ή σοκολάτα και διακοσμείται με τρόπο ο οποίος να μοιάζει με ξύλινο κορμό. Η παράδοση του συγκεκριμένου γλυκού ξεκίνησε από την παλιά συνήθεια να καίγεται ένας μεγάλος κορμός στο τζάκι κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, σαν ένα σύμβολο ζεστασιάς και ευημερίας. Η σοκολατένια εκδοχή του γλυκού έχει γίνει πλέον ένα κλασικό σύμβολο των γιορτών και μπορείς εύκολα να την ετοιμάσεις στο σπίτι για να δώσεις έναν γαλλικό αέρα στο τραπέζι σου, σαν να είσαι σε κάποιο παριζιάνικο σπίτι με θέα τον πύργο του Άιφελ.

Η προσθήκη διεθνών πιάτων στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι δεν είναι μόνο ένας τρόπος να εντυπωσιάσεις τους καλεσμένους σου, αλλά και μια ευκαιρία να ταξιδέψεις μέσα από τις γεύσεις, αυτά τα πιάτα μπορούν να προσφέρουν μια πρωτότυπη και μοναδική εμπειρία. Φέτος, κάνε τη διαφορά και δώσε στα Χριστούγεννα μια πολυπολιτισμική πινελιά που θα μείνει αξέχαστη. Δοκίμασε ακόμη να ενσωματώσεις στοιχεία από τις κουλτούρες των χωρών που εμπνέεσαι με το να ταιριάξεις για παράδειγμα τα πιάτα με ποτά από την κάθε χώρα, ώστε να δημιουργήσεις ένα ολοκληρωμένο μενού που θα έχει ταξιδέψει ως τα πέρατα της γης.

Συντάκτης: Μαριάννα Χατζή