Στις αρχές του 19ου αιώνα οι άνθρωποι ξεκίνησαν να εκφράζουν την επιθυμία για απώλεια βάρους μιας και τα αποτελέσματα της κατανάλωσης γρήγορης τροφής είχαν αρχίσει να ζητούν το φόρο τους. Τα χρυσά χρόνια του Hollywood, η επανάσταση στον χώρο της μόδας και η εξέλιξη στον ιατρικό τομέα, συμπληρωματικά, είναι μερικοί από τους λόγους που έκαναν τους ανθρώπους να επιθυμούν μια πιο λεπτή φιγούρα. Φυσικά, ανάμεσα στα χρόνια, εκτός από υγιεινές κι επιστημονικά αποδεδειγμένες συμβουλές ήρθαν κι αυτές που είναι ακραίες, τρελές και επικίνδυνες. Πιο κάτω θα δείτε πέντε γνωστές, “fad” δίαιτες.
1. Η δίαιτα του Grapefruit ή «Δίαιτα του Hollywood»
Χρονολογείται στο 1930 και είναι μια δίαιτα που υποσχόταν γρήγορη απώλεια βάρους μέσα σε 18 ημέρες. Η δίαιτα συνιστά την κατανάλωση ενός grapefruit σε κάθε γεύμα σε συνδυασμό με κρέας, αυγά, ψάρι ή κάποιο άλλο τρόφιμο υψηλό σε λιπαρά και πρωτεΐνες. Η δίαιτα απαγορεύει άλλα φρούτα, αμυλούχα λαχανικά, δημητριακά και ζάχαρη. Άρα η δίαιτα του Grapefruit είναι πολύ χαμηλή σε υδατανθρακούχα τρόφιμα. Αυτή η δίαιτα βασίζεται στο ότι το grapefruit υποτίθεται ότι έχει ένα ένζυμο που καίει το λίπος. Αποδεδειγμένα σήμερα, γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχουν τρόφιμα που καίνε το λίπος.
Μια συνηθισμένη μέρα ξεκινά με 1 βρασμένο αυγό, μπέικον και 2 grapefruit. Για μεσημεριανό ακολουθεί μια σαλάτα με κοτόπουλο κι 1 ποτήρι χυμός grapefruit και για δείπνο λίγα πράσινα λαχανικά βρασμένα, για παράδειγμα μπρόκολο με κολοκύθι και 2 μπριζόλες. Δε θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι μια επικίνδυνη δίαιτα αφού περιέχει αρκετές φυτικές ίνες και πρωτεΐνη όπως και βιταμίνη C που ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα όμως οι δίαιτες χαμηλές σε υδατάνθρακες μπορούν να επιφέρουν διάρροια, ναυτία και κόπωση.
2. Baby food diet
Ξεκίνησε στις αρχές του 2010 από την αγαπημένη ηθοποιό Jennifer Aniston η οποία χρειάστηκε να χάσει μερικά κιλά για την ταινία Just go with it. Αυτή η δίαιτα προτείνει να αντικατασταθεί το πρωινό, το μεσημεριανό και τα σνακς με 14 συσκευασίες βρεφικών τροφών, χωρίς να αναγράφει ποσότητα ή θερμίδες και το βράδυ ο διαιτώμενος δικαιούται να φάει κανονικά το δείπνο του. Η θεωρία πίσω από τη δίαιτα είναι ότι οι μικρές μερίδες μπορούν να μας βοηθήσουν να χάσουμε βάρος. Μάλιστα, υπόσχεται απώλεια ενός κιλού την ημέρα- τα αποτελέσματα βέβαια διαρκούν για μικρό χρονικό διάστημα αφού μόλις το άτομο ξεκινήσει να τρώει φυσιολογικά τα κιλά έρχονται πίσω και με το παραπάνω.
Ένα ημερήσιο μενού με βάση αυτή τη δίαιτα περιλαμβάνει 5 συσκευασίες βρεφικής τροφής για πρωινό και 5 για μεσημεριανό, 2 σνακ μέσα στη μέρα που αποτελούνται από 2 βαζάκια με παιδική τροφή και για δείπνο μπορεί να απολαύσει μια τονοσαλάτα, ακόμη και μακαρόνια με κιμά. Με στέρηση θερμίδων μπορούμε να χάσουμε βάρος, σαφώς, όμως με υπερβολική στέρηση ο μεταβολισμός μας γίνεται πιο αργός με αποτέλεσμα να φτάνουμε σε ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα, καθώς σοκάρεται κι αντί να αποβάλλει λίπος, το αποθηκεύει.
3. The ice diet
Ο δημιουργός της, Brian Weiner, καθηγητής Ιατρικής ισχυρίζεται ότι η μεγάλη κατανάλωση πάγου ενισχύει την καύση θερμίδων- συγκεκριμένα 4 ποτήρια πάγου καίνε 160 θερμίδες. Η κατανάλωση πάγου μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στα δόντια και συγκεκριμένα στο σμάλτο των δοντιών. Επιπλέον, όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, κανένα τρόφιμο δεν έχει λιποδιαλυτική δράση, τα λιποδιαλυτικά τρόφιμα είναι μύθος όσο κι αν αυτό μας στεναχωρεί. Έγινε έρευνα που αποδεικνύει ότι λόγω μεγάλης κατανάλωσης πάγου και μικρότερης κατανάλωσης τροφής υπάρχει απώλεια βάρους, όμως τα αποτελέσματα και σε αυτή τη δίαιτα είναι βραχυπρόθεσμα.
4. The Beverly Hills diet
Η δίαιτα που ακολούθησαν πολλοί διάσημοι την οποία δημιούργησε η Judy Mazel το 1981. Η δίαιτα συνιστά την αποφυγή κατανάλωσης υδατανθράκων και πρωτεΐνης στο ίδιο γεύμα αφού όπως ισχυρίζεται ο οργανισμός μας αδυνατεί να πέψει αυτό τον συνδυασμό γιατί χρειάζονται διαφορετικά ένζυμα. Αυτός ο μύθος πιστεύεται μέχρι και σήμερα από πολλούς ανθρώπους. Στην πραγματικότητα ο οργανισμός μας είναι αρκετά έξυπνος ώστε να μπορεί να παράγει ταυτόχρονα ποικιλία ενζύμων, έτσι κι αλλιώς τα περισσότερα τρόφιμα περιέχουν ποσότητα πρωτεΐνης και υδατάνθρακα. Ένα παράδειγμα είναι τα όσπρια και το γάλα.
Η δίαιτα αυτή αποτελείται από φάσεις. Στην πρώτη φάση για 10 μέρες πρέπει να τρώει το άτομο συγκεκριμένα φρούτα, στην 11η και 18η μέρα μπορεί να τρώει τρόφιμα όπως ψωμί, καλαμπόκι και βούτυρο. Στη συνέχεια μπορεί να προσθέσει πρωτεϊνούχα τρόφιμα.
5. The cotton ball diet
Μία άκρως επικίνδυνη δίαιτα. Πραγματικά ακραία. Αυτή η δίαιτα λέγεται ότι ξεκίνησε από τον χώρο της μόδας όπου τα μοντέλα χρειάζεται να έχουν μια πολύ λεπτή σιλουέτα. Αυτοί που επιλέγουν τη συγκεκριμένη δίαιτα βουτάνε μπαλάκια βαμβακιού μέσα σε χυμό και στη συνέχεια τα καταπίνουν. Αυτά τους δίνουν την αίσθηση του κορεσμού αφού φουσκώνουν στο στομάχι. Η κατανάλωση βαμβακιού μπορεί να είναι σημάδι διατροφικής διαταραχής, όπως είναι η ανορεξία και η βουλιμία, γι’ αυτό πρέπει να είμαστε προσεχτικοί εάν ακούσουμε κάποιον φίλο ή γνωστό που την ακολουθεί.
Το βαμβάκι δεν μπορεί να το πέψει ο οργανισμός αφού δεν είναι βρώσιμο κι έτσι το αναγνωρίζει ως εχθρό και προσπαθεί να το πολεμήσει. Αποτέλεσμα αυτού να προκαλείται ναυτία, εμετός, διάρροια, ως και πυρετός κι έλκος. Επιπλέον, τα βαμβάκια περιέχουν τοξικά χημικά όπως η χλωρίνη που χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό τους, πράγμα εξαιρετικά βλαβερό για τον άνθρωπο. Τέλος η έλλειψη θρεπτικών συστατικών μπορεί να οδηγήσει σε υποθρεψία και μόνιμες βλάβες.
Η απώλεια βάρους πρέπει να γίνεται με τη βοήθεια κάποιου διαιτολόγου ή έστω με επιστημονικές πηγές και χωρίς υπερβολές. Για να χάσουμε βάρος υγιεινά και να το διατηρήσουμε, χρειάζεται η σταδιακή μείωση θερμίδων και κατανάλωση τροφίμων από όλες τις ομάδες τροφών. Ας μην κάνουμε ακρότητες γιατί η υγεία μας είναι πολύ σημαντική και πρέπει να την προσέχουμε σαν κόρη οφθαλμού.
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου