Ήρθε το Πάσχα κι ήδη ακούω τα όργανα να παίζουν σχετικά με το τι μπορούμε να φάμε και τι όχι. Σχεδόν οι περισσότεροι θα νηστέψουν τις μέρες αυτές, άλλοι μόνο από κρέας, άλλοι από γαλακτοκομικά. Και ναι, μπορεί να μην ακολουθούμε όλοι τον ίδιο τρόπο νηστείας, αλλά όλοι θα έχουμε τα ίδια αποτελέσματα τη Δευτέρα του Πάσχα, που θα είμαστε με μια σόδα στο χέρι και θα προσπαθούμε να συνέλθουμε από το φαγητό της προηγούμενης μέρας. Κάθε χρόνο η ίδια ιστορία με τα υπερφαγικά κι αυξάνονται ως και 3 φορές τα εμφράγματα στα επείγοντα από κόσμο που έφαγε κι ήπιε παραπάνω απ’ όσο άντεχε. Όμως, μην αγχώνεστε. Σας έχω τα tips για ν’ αποφύγουμε τη βουλιμία, απολαμβάνοντας το τραπέζι χωρίς να μην μπορούμε να κουνηθούμε μετά.

 

1. Κατανάλωση νερού/ χυμών

Το λένε συνέχεια οι διατροφολόγοι. Να πίνουμε πολύ νερό καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας. Τουλάχιστον δύο λίτρα νερό. Και μην αρχίσετε να ρωτάτε πού θα βοηθήσει. Αρχικά, ενυδατώνεται το σώμα μας και δεν έχουμε πονοκεφάλους από το αλκοόλ. Κι εννοείται, δε θα πεινάμε τόσο. Άλλωστε, την ημέρα της Κυριακής που αρχίζουν τα ποτά και τα μεζεδάκια από τις δέκα το πρωί, το νερό πάει περίπατο κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα να πρηζόμαστε έπειτα αλλά και να είμαστε όλη μέρα με την αίσθηση πως κάτι μας λείπει.

 

2. Τρώμε πολλά φρούτα/λαχανικά

Πολύ σημαντικό για τη διατροφή μας είναι να καταναλώνουμε αρκετά φρούτα. Και τρώμε υγιεινά και δεν πεινάμε τόσο, μιας και γεμίζουμε τον οργανισμό μας με φυτικές ίνες. Αν δεν σας αρέσουν τώρα τα φρούτα, μπορείτε να κάνετε μια σαλάτα ή να φάτε κάνετε καμία μπάρα δημητριακών. Ή να τα συνδυάσετε με κανένα γιαουρτάκι. Το πρωί λοιπόν, πριν βγείτε στην αυλή, φάτε μια μπανάνα. Τόσο απλό.

 

3. Δεν περιμένουμε να πεινάσουμε για να φάμε

Πολύ σωστά το ακούτε. Ένα λάθος που το κάνουμε όλοι, είναι ότι περιμένουμε να φάμε όταν αρχίζει να γουργουρίζει η κοιλίτσα μας. Και τότε τι κάνουμε; Τρώμε ό,τι βρούμε μπροστά μας, λαίμαργα κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα να νιώσουμε το στομάχι μας έτοιμο να εκραγεί. Μέγα λάθος, επειδή δε θα έχουμε καταφέρει να χωνέψουμε και μετά από λίγη ώρα θα πεινάσουμε ξανά. Ανά δύο με τρεις ώρες, ας παίρνουμε ένα σνακ. Ένα κομμάτι αυγό, μια ντοματούλα, κάτι.

 

4. Γεμίζουμε το πιάτο μας και τρώμε απ’ αυτό

Βάζουμε όση ποσότητα θέλουμε- άλλωστε δεν παίζει να φας 90 γρ. αρνί και δυο φλιτζάνια σαλάτα- αλλά όταν γεμίσουμε το πιάτο μας, δεν τσιμπάμε από δεξιά κι αριστερά, το τελειώνουμε και σταματάμε. Πόσο να χωρέσει ένα πιάτο;

 

5. Με μέτρο τα γλυκά (τσουρέκια, κουλούρια )

Όσο και να μη μου αρέσει αυτή η συμβουλή, είναι για το καλό μας. Το σπίτι αυτές τις μέρες θα μυρίσει με λαχταριστές λιχουδιές. Οι τυρόπιτες, τα κουλούρια, τα τσουρέκια έχουν την τιμητική τους στα σπίτια μας και δε γίνεται να μην τα δοκιμάσουμε μαζί με τον καφέ μας ή οποιαδήποτε ώρα θέλουμε. Το παν είναι να έχουμε μέτρο στην ποσότητα που θα καταναλώσουμε. Το μυστικό για να μη θέλουμε γλυκό, είναι να μην τρώμε πολύ ψωμί με το φαγητό μας, το οποίο ανεβάζει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα μας. Άρα και την Κυριακή του Πάσχα, ας μείνουμε στο κρέας και τις σαλάτες- άντε και μια πιτούλα για το καλό.

 

6. Το αλκοόλ

Μέρες που είναι, όλο και κάπου θα είμαστε καλεσμένοι, θα έχουμε μαζευτεί με την παρέα μας και θα έρθει η ώρα που θα πρέπει να πιούμε. Κι εννοείται μπορούμε, αλλά όχι τρία λίτρα, παιδιά. Ένα ποτηράκι παραπάνω ίσως να είναι το κλειδί του υπερφαγικού. Μπορεί να μας πειράξει στο στομάχι, ή να μας κάνει να πεινάσουμε περισσότερο ή να θέλουμε να καταναλώσουμε πιο πολύ αλάτι.

 

7. Δεν τρώμε απότομα την Κυριακή του Πάσχα

Τελευταίο αλλά όχι κι ασήμαντο. Δεν τρώμε απότομα παιδιά τη μέρα εκείνη. Μην ξεχνάτε ότι τόσες μέρες, οι επιλογές των φαγητών ήταν περιορισμένες λόγω νηστείας, το κρέας δεν υπήρχε στο τραπέζι μας και τρώγαμε ελαφριά. Ο οργανισμός δε θα αντέξει όταν το φάμε μετά από τις μέρες αποχής μας. Μικρές μπουκιές και σιγά-σιγά, αλλιώς δε θα το ευχαριστηθούμε και μετά θα ταλαιπωρηθούμε. Επίσης σημαντικό είναι να φάμε και το βράδυ, παρά το τι φάγαμε το μεσημέρι. Έστω κάτι μικρό, κάτι ελαφρύ.

Ο οργανισμός μας θέλει προσοχή κι ιδιαίτερη μεταχείριση μετά από τη νηστεία. Να φάμε, αλλά ας μην το μετανιώσουμε μετά και ν’ αναρωτιόμαστε γιατί φάγαμε δίχως να υπάρχει αύριο. Και πού ξέρετε, ίσως αν μπορέσουμε να κρατήσουμε μια δυο συμβουλές από τις παραπάνω, θα αποκτήσουμε έναν καλύτερο τρόπο ζωής και δε θα έχουμε προβλήματα σε οτιδήποτε καταναλώνουμε. Σκεφτείτε το!

Συντάκτης: Γεωργία Καλδή
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου