Μήπως κάθε καλοκαίρι αποφασίζεις ότι φέτος είναι η χρονιά για να αρχίσεις να γυμνάζεσαι; Μήπως έκανες και φέτος ετήσια συνδρομή σε γυμναστήριο, αγόρασες αθλητικό εξοπλισμό, συμπληρώματα διατροφής, αλλά μετά από μερικές εβδομάδες τα παράτησες;

Οι άνθρωποι αναβάλουν τη γυμναστική για τρεις βασικούς λόγους: απογοητεύονται για τα αποτελέσματά της, αναβάλουν λόγω της δυσκολίας της αρχής και φοβούνται τους τραυματισμούς. Πιο κάτω θα αναλύσουμε επτά συμβουλές με τις οποίες θα ξορκίσουμε τους τρεις αυτούς λόγους που κάνουν κάποιον να αφήνει την άσκηση εκτός της ζωής του. Αν λοιπόν είσαι αρχάριος με τη γυμναστική κι αποφάσισες τώρα να ασχοληθείς με το αντικείμενο, ακολούθησε τις πιο κάτω συμβουλές οι οποίες θα σε βοηθήσουν να βάλεις την άσκηση στη ζωή σου και να την κάνεις συνήθειά σου.

 

1. Ετοίμασε το μυαλό και τη διάθεσή σου

Αν ο στόχος σου είναι απλά να αποκτήσεις το σώμα που θέλεις για το καλοκαίρι, το πιο πιθανό είναι ότι θα περάσεις από την είσοδο του γυμναστηρίου τον Ιούνιο κι από την έξοδο το Σεπτέμβριο αφού το κίνητρό σου θα λήξει μαζί με την καλοκαιρινή σεζόν. Η γυμναστική, όπως και πολλά άλλα πράγματα στη ζωή, δεν αποφέρουν καρπούς από τη μια μέρα στην άλλη. Απαιτούν χρόνο, υπομονή και συνέπεια. Βάλε λοιπόν ως στόχο σου, μαζί με το ωραίο σώμα, την υγεία και την ευεξία που προσφέρει η άθληση, ώστε να αποτελεί για εσένα κίνητρο ολόχρονα.

 

2. Βάλ’ το στο εβδομαδιαίο σου πρόγραμμα 

Αν κάθε Δευτέρα σκέφτεσαι ποιες μέρες και ώρες θα πας στο γυμναστήριο αυτή την εβδομάδα, το πιο πιθανό είναι ότι θα έρχεται η Κυριακή και θα έχεις συνειδητοποιήσει ότι δεν πήγες ούτε μια μέρα. Μην το αφήνεις στην τύχη. Δες το εβδομαδιαίο σου πρόγραμμα, αποφάσισε εκ των προτέρων ποιες μέρες και ώρες μπορείς να αφιερώνεις στο γυμναστήριο και κράτησέ τις σταθερές κάθε εβδομάδα, αν είναι δυνατό. Ιδανικά, για να δεις αποτελέσματα, θα πρέπει να γυμνάζεσαι το λιγότερο τρεις φορές την εβδομάδα από σαράντα πέντε λεπτά έως μία ώρα κάθε φορά. Βρες αυτές τις ημέρες και ώρες, κλείσε τις εκ των προτέρων στο ημερολόγιό σου και μην το αναβάλεις για ασήμαντους λόγους. Η αναβλητικότητα θα είναι το πρώτο σημάδι ότι πρόκειται να τα παρατήσεις.

 

3. Μην κάνεις του κεφαλιού σου 

Αν είσαι αρχάριος, θα χρειαστείς οπωσδήποτε καθοδήγηση. Αυτή μπορεί να βρεθεί από κάποιο personal trainer ή από τον υπεύθυνο γυμναστή του γυμναστηρίου στο οποίο θα εγγραφείς, ο οποίος θα προσαρμόσει ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα γυμναστικής ανάλογα με τους στόχους σου. Χωρίς καθοδήγηση, είναι πολύ πιθανό να κάνεις λάθη τα οποία στην καλύτερη θα σου στερήσουν τα μέγιστα αποτελέσματα και στη χειρότερη θα σου στοιχίσουν κάποιο τραυματισμό. Ούτε το ένα θέλεις, ούτε το άλλο αφού και τα δύο θα σε οδηγήσουν στην απογοήτευση.

 

4. Με το μαλακό 

Συνήθως όταν ξεκινάμε μια νέα δραστηριότητα πέφτουμε σε αυτή με τα μούτρα. Είμαστε ενθουσιασμένοι, τα δίνουμε όλα και θέλουμε άμεσα αποτελέσματα. Όταν μιλάμε για γυμναστική όμως, αυτό εμπεριέχει κινδύνους. Αν είσαι αρχάριος, ή αν αρχίζεις και πάλι μετά από μεγάλη περίοδο αδράνειας, το σώμα σου θα υποστεί ένα σοκ καθώς θα αρχίσει να λειτουργεί σε ρυθμούς που δεν είναι συνηθισμένο να λειτουργεί. Αυτό θα απαιτήσει κάποιο χρόνο προσαρμογής το οποίο διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο κι επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, όπως η ηλικία, τα κιλά, η διατροφή και ο γενικότερος τρόπος ζωής. Αυτός ο χρόνος μπορεί να κυμαίνεται από μερικές εβδομάδες μέχρι μερικούς μήνες. Σε αυτή την περίοδο δεν πρέπει να πιέσεις πολύ το σώμα σου με υπερβολές, γιατί κινδυνεύεις να τραυματιστείς ή να εξαντληθείς. Πρέπει να δώσεις χρόνο στο σώμα σου να ξεμουδιάσει. Ο γυμναστής σου έχει όλες τις γνώσεις για να σε καθοδηγήσει σε αυτό.

 

5. Βάλε στο πρόγραμμα ασκήσεις που σε ευχαριστούν 

Αν και στη γυμναστική δε θέλουμε να είμαστε φυγόπονοι, η αλήθεια είναι ότι δεν είναι όλες οι ασκήσεις για όλους. Στην αρχή όλες οι ασκήσεις θα έχουν ένα βαθμό δυσκολίας μέχρι να τις συνηθίσεις, αλλά αν το ασκησιολόγιό σου είναι γεμάτο με ασκήσεις που μοιάζουν μαρτύριο για εσένα, πολύ σύντομα όταν θα έρχεται η ώρα να πας στο γυμναστήριο, θα νιώθεις λες και σε τραβούν με το ζόρι σε μια δουλειά που σιχαίνεσαι κι αυτό δεν είναι κάτι που θα το αντέξεις για πολύ. Μίλησε με το άτομο που σου έφτιαξε το πρόγραμμα για να αντικαταστήσεις αυτές τις ασκήσεις με κάποιες αντίστοιχες.

 

6. Βελτίωσε τη διατροφή σου 

Δεν είναι ανάγκη να μπεις σε αυστηρή δίαιτα ή σε αυστηρή διατροφή αν δεν το θέλεις ή αν δεν το έχεις ανάγκη, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι αν τρως καθημερινά σαβούρα, όσο και να γυμνάζεσαι δε θα δεις τα αποτελέσματα που επιθυμείς. Και καθώς θα περνά ο καιρός κι αποτελέσματα δε θα βλέπεις, θα αρχίσεις να νιώθεις ότι ο χρόνος σου στο γυμναστήριο είναι χαμένος, ότι ο κόπος σου είναι μάταιος και στο τέλος αυτό θα σε αποθαρρύνει. Γι’ αυτό, με τη βοήθεια του γυμναστή σου ή κάποιου άλλου ειδικού, φτιάξε ένα πρόγραμμα διατροφής στα μέτρα σου, ώστε να νιώθεις ότι οι κόποι σου αποδίδουν καρπούς.

 

7. Να έχεις ρεαλιστικές προσδοκίες 

Όπως πολύ καλά γνωρίζεις, «η Ρώμη δεν χτίστηκε σε μια μέρα». Αν και θα δεις κάποια αλλαγή στο σώμα σου από τους πρώτους μήνες, να θυμάσαι ότι θα χρειαστεί περίπου ένας χρόνος για να αρχίσεις να παίρνεις τα μέγιστα αποτελέσματα. Αν οι προσδοκίες σου δεν είναι ρεαλιστικές, η απογοήτευση, που θα σε κάνει να τα παρατήσεις, παραμονεύει. Απόβαλε τη «νοοτροπία όλα ή τίποτα» η οποία σου υποβάλει πως αν δεν έχεις εδώ και τώρα τα μέγιστα αποτελέσματα σε ό,τι κάνεις, τότε ας μην το κάνεις καθόλου. Αυτό που χρειάζεται να κάνεις είναι να τηρείς το πρόγραμμά σου ευλαβικά και με συνέπεια και τα αποτελέσματα θα έρθουν.

Συντάκτης: Γιώργος Μαυρογιάννης
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου