Τα αυτοάνοσα νοσήματα είναι ένα πλήθος ασθενειών που χαρακτηρίζονται από την τάση του σώματός μας να βρίσκεται απέναντι από τους ίδιους τους ιστούς κι όργανά του- κάπως σαν να μην τα αναγνωρίζει ως μέρη του. Υπάρχουν περίπου 100 αυτοάνοσα νοσήματα διεγνωσμένα κι όλο κι αυξάνονται οι περιπτώσεις που εμφανίζονται σε κάποιο άτομο.

Ενώ η αιτιολογία είναι ακόμα ασαφής, τόσο γενετικοί όσο και περιβαλλοντικοί παράγοντες αναγνωρίζεται ότι παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξή τους. Οι φαρμακευτικές θεραπείες έχουν βελτιώσει σημαντικά τον έλεγχο και την πρόγνωση, ωστόσο, οι δυσμενείς επιπτώσεις και το υψηλό κόστος των φαρμάκων περιορίζουν τη δυνατότητα αγωγής μιας και η ολοκληρωτική ίαση σε πολλές περιπτώσεις δεν αποτελεί επιλογή. Υπήρξε ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον για εναλλακτικά και συμπληρωματικά μέσα για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων των θεραπειών σε πολλές αυτοάνοσες ασθένειες. Η διατροφή ως παράγοντας που είναι πρακτικά στο χέρι μας έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει αρκετά την κατάσταση.

Μια υγιεινή διατροφή μπορεί να βοηθήσει το ανοσοποιητικό σύστημα να ελέγξει καλύτερα το αυτοάνοσο νόσημα. Ωστόσο, οι ακριβείς επιδράσεις των θρεπτικών ουσιών δεν είναι σαφείς. Αν και δεν υπάρχει ειδική δίαιτα για τη θεραπεία αυτοάνοσων νοσημάτων, υπάρχουν θρεπτικά συστατικά που είναι γνωστό ότι επηρεάζουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Μερικά μπορεί να επηρεάσουν τον πολλαπλασιασμό των Τ-κυττάρων και την ενεργοποίηση Th1 που εμπλέκονται στην ανάπτυξη αυτοανοσίας.

Μια αντιφλεγμονώδης δίαιτα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο της αυτοάνοσης αυτής πάθησης. Τα θρεπτικά συστατικά μπορούν να αποτρέψουν τη φλεγμονή, να επηρεάσουν τον πολλαπλασιασμό των Τ-κυττάρων, να βελτιώσουν την καλή υγεία κι αντοχή του οργανισμού και να μειώσουν τα συμπτώματα. Στο παράδειγμα της ατοπικής δερματίτιδας, τροφές που είναι πλούσιες σε σπόρους ή και καυτερά δε συνιστώνται προς κατανάλωση καθώς εντείνουν τα συμπτώματα.

Με αφορμή αυτό, είναι σημαντικό να πούμε πως μια σωστή διατροφή εστιασμένη στην πάθηση, δε σημαίνει το στερεότυπο που έχουμε στο μυαλό μας «τρώω φρούτα και λαχανικά άρα τρέφομαι σωστά». Η κατανάλωση άφθονων τροφίμων πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά είναι ένα από τα σημαντικότερα μυστικά στην εξισορρόπηση του μεταβολισμού. Συχνά υπάρχουν περιστατικά που πιστεύουν ότι είναι προτιμότερο να τρέφονται  με πολλές σαλάτες και υγιεινά δημητριακά. Αυτά τα τρόφιμα δεν περιέχουν μεγάλη θρεπτική πυκνότητα και είναι καλύτερο να τα καταναλώνετε με θρεπτικά έλαια, σκουρόχρωμα φρούτα και λαχανικά και καλής ποιότητας κρέας και ψάρι για να διασφαλίσετε ότι λαμβάνετε όλα τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεστε για να λειτουργεί σωστά το σώμα σας.

Αν κι υπάρχουν τρόποι διαχείρισης των συμπτωμάτων αυτών των καταστάσεων, δεν υπάρχει θεραπεία επί του παρόντος. Ο γιατρός σας μπορεί να είναι σε θέση να παρέχει φάρμακα για να βοηθήσει στην καλύτερη ποιότητα ζωής και να μαλακώσει τα συμπτώματα. Ακολουθώντας μια ήπια διατροφή και κρατώντας σε ήρεμους τόνους την ψυχολογική σας κατάσταση, μπορεί όντως κάποιος με αυτοάνοσο να ζήσει μια καθ’ όλα φυσιολογική ζωή. Σε συνεργασία έπειτα με τον διατροφολόγο σας το πρόγραμμα διατροφής και η αγωγή φέρνει σε πλήρη ισορροπία την καθημερινότητά σας με την υγεία σας.

Τέλος, όλα εξαρτώνται από το αυτοάνοσο και συνεπώς δεν μπορούν οι συστάσεις να είναι οι ίδιες για όλες τις περιστάσεις. Λιγότερο στρες και περισσότερη αισιοδοξία στην καθημερινότητα είναι τα δυο μεγαλύτερα μυστικά για να θωρακίσετε τον οργανισμό σας από κάθε αυτοάνοσο νόσημα. Η τροφή θα έρθει να συμπληρώσει το παζλ, ως μορφή απόλαυσης κι εργαλείο που όλοι μας χρειαζόμαστε.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Ελευθερία Νάκα
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου