Με όλες τις δραστηριότητες που μπορούμε να χωρέσουμε μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο, δεν μένει πάντα αρκετός χρόνος για ξεκούραση. Μπορεί το οκτάωρο να είναι το αναγκαίο διάστημα ξεκούρασης και ύπνου, αλλά δε σημαίνει πως έχουμε τη δυνατότητα να το πετυχαίνουμε πάντα. Από την άλλη, μας συμβεί πολλές φορές να κοιμόμαστε αρκετές ώρες ή το απαραίτητο οκτάωρο και να ξυπνάμε πολύ πιο αδύναμοι ή κουρασμένοι από ό,τι ξαπλώσαμε.
Κοινώς, είμαστε σαν κοτόπουλα. Νιώθουμε ατονία, καμία όρεξη για κοινωνικές συναναστροφές, εργασία ή ό,τι άλλο μπορεί να απαρτίζει τη μέρα μας. Ταυτόχρονα, μας παίρνει περισσότερη ώρα να συνέλθουμε από την κατάσταση ύπνου. Αισθανόμαστε πως θα είναι μια μέρα που δε θα βγει εύκολα, ούτε θα πάει ομαλά. Τίποτα δεν είναι το ίδιο με μια τυπική μέρα και μοιάζουμε σαν να έχουμε ξυπνήσει με ένα πολύ κακό hangover. Ή τουλάχιστον μέχρι να συνέλθουμε και να βρούμε έναν ρυθμό. Τι συμβαίνει όμως πραγματικά με όλη αυτή την κατάσταση; Τι ακριβώς μας συμβαίνει και καταλήγουμε άτονοι κι άχρωμοι, αντί ξεκούραστοι και με όρεξη;
Βρες εδώ όλα τα tips για έναν ξεκούραστο ύπνο!
Ένας από τους λόγους που ξυπνούμε στα χάλια μας είναι πως ο ύπνος που κάνουμε δεν είναι και πολύς καλής ποιότητας. Συνήθως, όταν καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες καφεΐνης ή μεγάλες ποσότητες φαγητού, ο οργανισμός μας υπάρχει περίπτωση να μην κάνει καλή καύση ή σωστή απορρόφηση και να μας αφήσει σε κατάσταση αναμονής αντί σε λειτουργία πτήσης, προσπαθώντας να επεξεργαστεί ό,τι του δώσαμε. Ένας από τους παράγοντες κακού ύπνου είναι το άγχος και το στρες, η ένταση που έχουμε αποκτήσει μέσα στη μέρα, ακόμα κι ο τόπος που διαμένουμε -αν είμαστε σε πόλη με διαρκή φωτισμό και μέσα σε θορύβους- μπορεί να διαταράξει την ποιότητα του ύπνου μας.
Ορισμένες φορές πάλι, αν ακολουθούμε μια συγκεκριμένη ρουτίνα, γίνεται ένα κομμάτι της ζωής μας. Αυτό σημαίνει πως το σώμα μας έχει συντονιστεί με μια συγκεκριμένη διαδοχή πραγμάτων κι έχει φτιάξει το δικό του πρόγραμμα. Άλλωστε, δεν είναι και λίγες οι φορές που έχουμε ξυπνήσει μόνοι μας την ακριβή ώρα που θέλουμε, χωρίς κάποιο ξυπνητήρι. Όταν αυτή η συγκεκριμένη ρουτίνα διαταράσσεται, χαλάει κι ο ύπνος που την συνοδεύει. Άρα, μ’ αυτόν τον τρόπο, μπορεί να ξυπνήσουμε σε λάθος φάση ύπνου. Έτσι, καταστρέφουμε τη ροή που έχουμε φτιάξει και καταλήγουμε να είμαστε πιο κουρασμένοι μέσα στη μέρα μας.
Σαφώς ρόλο μπορεί να παίζουν και βιολογικοί παράγοντες. Μπορεί να είναι και προβλήματα υγείας που διαθέτουμε ή δε γνωρίζουμε πως έχουμε. Ένας απορυθμισμένος θυροειδής, μια βεβιασμένη αναπνοή ή και η υπνική άπνοια, καθώς και προβλήματα στον αυχένα με μια κακή στάση ύπνου, επίσης μπορούν να είναι εξαιρετικοί βοηθοί μιας κουρασμένης νύχτας κι ας κοιμόμαστε.
Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορεί να μας οδηγήσουν σε μια κουρασμένη μέρα, η οποία με τη σειρά της θα μας φέρει άλλη μια κουρασμένη νύχτα και κακή διάθεση και πάει λέγοντας. Το θέμα είναι πώς μπορούμε να σπάσουμε τον κύκλο αυτό. Η αλήθεια είναι πως ακολουθώντας μια ιεροτελεστία ύπνου, θα βοηθήσει κυρίως το μυαλό και μετά το σώμα να ξεκουράζεται πιο ενεργά. Έτσι, θα μπορέσουμε να ρυθμίσουμε σύμφωνα με τις δικές μας ανάγκες ακόμα και την ποιότητά του, που είναι ένα σοβαρό ζήτημα. Όχι σε κινητά, βαριά φαγητά, υπερβολικό αλκοόλ και κάπνισμα πριν τον ύπνο. Όχι ακόμη και στη γυμναστική ή τα φρούτα. Είναι μικρά πραγματάκια που καμιά φορά κάνουν μεγάλη διαφορά.
Μ’ αυτόν τον τρόπο, ακόμα και τέσσερις έως πέντε ώρες να κοιμηθούμε, αν είναι μεταξύ 11-6, τα αποτελέσματα που μπορούμε να έχουμε μέσα στη μέρα να είναι θεαματικά. Μπορεί να μην υπάρχει η δυνατότητα να συμβαίνει συχνά αυτό, αλλά με τη συχνότητα μπορούμε να καταφέρουμε τη μείωση αυτής της ανεπιθύμητης ατονίας σε σημαντικό βαθμό. Το μόνο που μένει είναι να προσπαθήσουμε. Τι έχουμε να χάσουμε;
Θέλουμε και τη δική σου άποψη!
Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!
Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου