Η αλήθεια είναι ότι το φαγητό είναι απόλαυση, όμως πρέπει να τρώμε με κύριο στόχο να έχουμε υγεία. Για να γίνει αυτό, θα χρειαστεί να διατηρήσουμε ένα για το σώμα μας και την ηλικία μας κατάλληλο σωματικό βάρος. Αυτό μπορεί να γίνει χωρίς στέρηση γεύσης, όμως. Φυσικά πρέπει να προσέξουμε τις μερίδες μας και να τρώμε πολλά φρούτα και λαχανικά. Να αποφεύγουμε τα επεξεργασμένα τρόφιμα αφού περιέχουν περιττό λίπος, ζάχαρη, αλάτι κι άλλες ουσίες. Για να προσθέσουμε γεύση στο φαγητό χωρίς περιττές θερμίδες, μπορούμε να έχουμε στο ντουλάπι της κουζίνας μας μερικά γευστικά συστατικά και να μάθουμε τεχνικές μαγειρικής που είναι απλές, μα αποτελεσματικές.

 

Ξεχάστε τα νερόβραστα φαγητά

Λανθασμένα έχουμε στο μυαλό μας ότι τα φαγητά χαμηλά σε θερμίδες είναι άνοστα και νερόβραστα. Τρώμε άγευστες σαλάτες και σούπες βασανιστικά ενώ ευχόμαστε να είχαμε τον μεταβολισμό της Ζιζέλ. Με λίγη φαντασία μπορούμε να έχουμε ευφάνταστα, γευστικά και διαιτητικά πιάτα. Για γεύση μπορούμε να έχουμε διάφορα λαχανικά κομμένα σε διαφορετικά σχήματα και υφές. Για παράδειγμα, τριμμένο καρότο με πιπεριές σε μπαστουνάκι, σοταρισμένα με κοτόπουλο και μπαχαρικά. Μπορούμε να ψήσουμε τα λαχανικά και το κρέας στον φούρνο σε μια λαδόκολλα ιδανικά σε πουγκί για να κρατήσουν τη γεύση, το άρωμα και το ζουμί τους. Ας περιορίσουμε το λίπος με τη χρήση λαδόκολλας ή βάζοντας νερό μαζί με το λάδι για να έχουμε ζουμερό φαγητό χωρίς έξτρα λιπαρά. Επίσης, αντί για σάλτσα με κρέμα, μπορούμε να βάλουμε λίγο γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά ή σάλτσα ντομάτας.

 

Τα βότανα είναι φίλοι μας

Όχι μόνο μας χαρίζουν τις μοναδικές τους ιδιότητες όσον αφορά την υγεία μας αλλά χαρίζουν υπέροχη γεύση στα φαγητά μας. Τα φρέσκα βότανα είναι αντιοξειδωτικά και γευστικά γι’ αυτό καλό θα ήταν να έχουμε μια γλαστρούλα με δυόσμο ή βασιλικό στο μπαλκόνι. Μπορούμε να κάνουμε μείγματα με μπαχαρικά και βότανα σε δοχεία για να μας είναι πιο εύκολο και γρήγορο την ώρα της δράσης. Μερικές ιδέες είναι το μείγμα για πατάτες με θυμάρι, μαύρο πιπέρι και κύμινο. Μείγμα για σάλτσες ζυμαρικών με βασιλικό, κανέλα, ρίγανη και σκόρδο. Καθώς και μείγμα για κρέας με πάπρικα, ρίγανη και μαύρο πιπέρι.

Να μην ξεχνάμε να προσθέτουμε συστατικά με έντονες γεύσεις όπως είναι το κρεμμύδι, σκόρδο, κρασί λευκό και κόκκινο, ούζο, ουίσκι, κουμανταρία, miso paste, μουστάρδα και τζίντζερ, ζωμό λαχανικών χαμηλό σε αλάτι. Συνδυασμός ενός ή δύο απ’ αυτά τα συστατικά έχει τη δυνατότητα να απογειώσει κάθε μας πιάτο χωρίς πολλές θερμίδες.

 

Το γλυκό

Για γλυκό οι λύσεις είναι άπειρες. Ψητό μήλο με κανέλα και καβουρδισμένα φουντούκια με λίγο γιαούρτι ή παγωτό από κατεψυγμένα φρούτα και τριμμένα καρύδια ή γιαούρτι με protein powder είναι μόνο λίγες -χαμηλές σε θερμίδες- ιδέες για επιδόρπιο. Το θέμα είναι τα σνακ μας να είναι σε μικρές μερίδες και να είναι πλήρη γεύματα- με φυτικές ίνες, πρωτεΐνη, καλά λιπαρά- για να μας κρατάνε χορτάτους.

 

Φυσικά είναι οκ να ξεφεύγουμε πού και πού στις θερμίδες, όμως αν κρατάμε μια τάξη στο διατροφικό μας μενού χωρίς καθημερινές υπερβολές τότε θα έχουμε την υγεία μας και το σώμα που ονειρευόμαστε χωρίς στερήσεις και βάσανα. Ας μην ξεχνάμε το μέγεθος της μερίδας, την άσκηση και την καλή ψυχολογία -που στην τελική είναι κι η βάση για τα πάντα.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Στέλλα Πέτρου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου