Γενικότερα οι άνθρωποι επηρεαζόμαστε από ανθρώπους κι ερεθίσματα που έχουμε γύρω μας κι ερχόμαστε σε επαφή αρκετές φορές μέσα στη μέρα. Έτσι και η τηλεόραση, επηρεάζει τον τρόπο που σκεφτόμαστε, τον τρόπο που ζούμε, ακόμη και τις συνήθειές μας. Και δεν είναι μόνο αυτό· η διαδικασία της θέασης τηλεόρασης από μόνη της, φέρνει μαζί κάποιες διατροφικές συνήθειες.

Ξεκινώντας και μόνο από την ύπαρξή της, συνηθίζουμε να επιλέγουμε για συντροφιά ανθυγιεινά σνακ όπως είναι τα πατατάκια, πίτσα, σοκολάτες κι αναψυκτικά, παρακολουθώντας τηλεόραση. Επιπλέον, τρώμε μεγαλύτερες ποσότητες τροφής αφού δεν ήμαστε συγκεντρωμένοι στο φαγητό μας αλλά σ’ αυτό που βλέπουμε. Τρώμε συναισθηματικά, ιδιαίτερα εάν παρακολουθούμε ταινίες που μας προκαλούν έντονα συναισθήματα όπως είναι ο φόβος, το άγχος, η αγωνία.

Αυτό που θα μπορούσαμε να κάνουμε, αντ’ αυτού είναι να προετοιμάσουμε πιο υγιεινά σνακ για εμάς και την παρέα μας, όπως μια πιατέλα με φρούτα, ποπ κορν ψημένα στον αέρα, στικς λαχανικών με ντιπ από χούμους και γιαούρτι και να αντικαταστήσουμε τα αναψυκτικά που είναι πλούσια σε κενές θερμίδες και ζάχαρη με δροσερό νερό, χαλαρωτικό τσάι ή ένα πλούσιο σε πρωτεΐνες ζεστό κακάο. Έτσι θα συνδέσουμε την παρακολούθηση τηλεόρασης με κάποιες πιο υγιεινές συνήθειες.

Επίσης, αντί να καθόμαστε παθητικά να κοιτάμε την τηλεόραση θα μπορούσαμε παράλληλα να κάνουμε και μερικές ασκήσεις στον καναπέ. Είτε με βαράκια για τα χέρια, είτε με βαράκια αστραγάλων, ή ακόμη, μπορούμε να κάνουμε διάδρομο ή ποδήλατο μέχρι να τελειώσει η αγαπημένη μας σειρά. Φτάνει να μη μένουμε στάσιμοι για πολύ.

Η τηλεόραση δεν επηρεάζει τις διατροφικές μας επιλογές μόνο από αυτή την άποψη, όμως. Οι διαφημίσεις πολλές φορές μας παρακινούν στο ποιες εταιρίες θα επιλέξουμε, τι τροφές θα βάλουμε στο πιάτο μας, πόσο θα φάμε και τι εντύπωση έχουμε για τον εαυτό μας. Κάποιες μάρκες τροφίμων κάνουν τρελές πωλήσεις, αλλά τα προϊόντα τους δεν είναι τα καλύτερα της αγοράς- είναι το μάρκετίνγκ τους, όμως. Επίσης, οι διαφημίσεις αλλά και οι σειρές κι εκπομπές που επηρεάζουν την άποψη του κόσμου όσον αφορά την έννοια του ωραίου, είναι αυτές που μας παρακινούν στο να έχουμε συγκεκριμένα σώματα, αυτά που προβάλλουν με τόσο σθένος διαρκώς μπροστά μας. Πρότυπα απλησίαστα, με αποτέλεσμα να προκαλούν εσφαλμένες αντιλήψεις για το σώμα μας και δυστυχώς πολύ συχνά οδηγούν σε διατροφικές διαταραχές και κακή σχέση με το φαγητό και τον καθρέφτη μας.

Εκτός αυτού, η τηλεόραση προβάλει διαφορετικούς τρόπους σίτισης από άλλες χώρες και κουλτούρες. Έτσι φτάσαμε στο σημείο να αλλάξουμε τις διατροφικές μας συνήθειες ανοίγοντας τους ορίζοντές μας σε νέες πρώτες ύλες, τρόπους μαγειρέματος και κουζίνες. Από τη μια αυτό είναι θετικό γιατί έτσι μειώνουμε την πιθανότητα διατροφικών ελλείψεων, αυξάνουμε την αυτοπεποίθησή μας και συλλέγουμε περισσότερες διαφορετικές εμπειρίες. Από την άλλη όμως, λίγο ξεχάσαμε τη δική μας κουζίνα, τη μεσογειακή, που είναι και η πιο υγιεινή αφού συνίσταται ως διατροφική θεραπεία και πρόληψη για διάφορες παθήσεις.

Δεν είναι κακό ούτε να δοκιμάζουμε διαφορετικά πράγματα, ούτε να επηρεαζόμαστε λίγο από την τηλεόραση, με ισχυρό το φίλτρο της κριτικής σκέψης όμως. Η υγεία έρχεται πρώτη και πάνω από όλα, ενώ οι επιλογές μας καθορίζουν την ποιότητα της ζωής μας. Ό,τι βλέπουμε στην τηλεόραση να μην το κατεβάζουμε αμάσητο.

 

Συντάκτης: Στέλλα Πέτρου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου