Ένας ορισμός που ακούγεται πιο πολύ κι από τη Φουρέιρα είναι αυτός του mindfulness- δηλαδή της ενσυνειδητότητας. Πόσοι όμως πραγματικά γνωρίζουμε το νόημά της και τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει; Η ενσυνειδητότητα ή το mindfulness μπορεί να είναι μια στάση ζωής, η οποία βασίζεται στο παρόν και στην παρατήρησή του κι αφορά την αντιμετώπιση όσως δυσκολευόμαστε να διαχειριστούμε, κατεβάζοντάς τα στην πραγματικότητα. Σκοπός είναι μέσω του mindfulness να ζούμε την κάθε στιγμή στο παρόν, χωρίς καμία κριτική, βιώνοντας πλήρως όλα τα συναισθήματα που νιώθουμε, ακριβώς τη στιγμή που ζούμε κάτι.
Είναι μια δύσκολη πρακτική κι απαιτεί χρόνο και πολλή προσπάθεια ώστε να καταφέρει κάνεις να βιώσει μια στιγμή με συνειδητότητα. Επομένως, για να πετύχουμε όσο το δυνατόν καλύτερο αποτέλεσμα, καλούμαστε να εστιάσουμε στα συναισθήματά μας, στις σκέψεις μας, στις αισθήσεις του σώματός μας. Ταυτόχρονα με την παρατήρηση, είναι σημαντικό να συγκεντρωθούμε σε ό,τι προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις καλοσύνης. Από τη συμπόνια, την ευγνωμοσύνη κι ασφαλώς την ενσυναίσθηση.
Δύο βασικοί τρόποι για καθημερινή εξάσκηση είναι αφενός ο διαλογισμός, μέσα από τον οποίο μπορούμε να εξαλείψουμε κάθε αρνητική σκέψη, συναίσθημα και ταυτόχρονα να μάθουμε να ζούμε στο παρόν. Το πιο απλό βήμα λοιπόν, είναι να προσέξουμε και ν’ αντιληφθούμε την αναπνοή μας. Να τη στέλνουμε χαμηλά στην κοιλιά και να προσέξουμε να εισπνέουμε από τη μύτη. Έτσι, έχουμε κάνει το πρώτο βήμα για να πετύχουμε τη λεγόμενη κιναισθησία, που ουσιαστικά είναι η γνώση του πού βρίσκεται και τι κάνει το σώμα μας. Τι πιο “παροντικό” από αυτό;
Ακούγεται φοβερά αόριστο αν το σκεφτούμε έτσι από μόνο του, ωστόσο συχνά ξεχνάμε πόσο εύκολο είναι μέσα στη μέρα μας να εστιάσουμε στην πλευρά εκείνη της ζωής που δε μας κάνει να ζούμε στη φαντασία μας. Η δεύτερη πρακτική που κάνεις μπορεί να εξασκηθεί, προκειμένου να κατακτήσει το mindfulness, είναι το mindful eating, δηλαδή η ενσυνείδητη διατροφή που μπορεί να αποτελέσει μια αρκετά καλή συνέχεια.
Τι είναι η ενσυνείδητη διατροφή; Είναι ένας εναλλακτικός τρόπος για να λαμβάνουμε την τροφή μας, έχοντας συνείδηση και πλήρη έλεγχο των συναισθημάτων και των αναγκών μας- πράγμα που θα μας αποτρέψει από το συναισθηματικό φαγητό (εκείνο δηλαδή που τρώμε επειδή βαριόμαστε, επειδή λυπόμαστε, επειδή ζητάμε επιβράβευση). Με την τεχνική του mindfulness πετυχαίνουμε καλύτερο έλεγχο του σώματός μας, μπορούμε να αντιληφθούμε την πείνα και τον κορεσμό μας. Έτσι, θα είναι ευκολότερο να ελέγξουμε τον εαυτό μας και να μην καταφεύγουμε σε υπερφαγικές συμπεριφορές, οι οποίες βασίζονται στην αρνητική ψυχολογία μας και στο αυξημένο στρες που βιώνουμε.
Είναι βασικό να είμαστε σε θέση να αναγνωρίσουμε, αν νιώθουμε κορεσμό ή πείνα. Έπειτα την ώρα του φαγητού, δεν πρέπει να αποσπάται η προσοχή μας από ήχους ή εικόνες. Ταυτόχρονα πρέπει να σκεφτόμαστε την πορεία της τροφής μας. Με λίγα λόγια να σκεφτούμε τη διαδικασία που χρειάστηκε, ώστε να βρεθούν τα προϊόντα στο πιάτο μας. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να εκτιμήσουμε και να σεβαστούμε το φαγητό μας. Επιπλέον, σημαντικό ρόλο παίζει ο ρυθμός που καταναλώνουμε το φαγητό μας. Όσο πιο αργά καταναλώνουμε το φαγητό μας, τόσο πιο εύκολο είναι να ελέγξουμε την τροφή που λαμβάνουμε. Όλη αυτή η διαδικασία θα μας προσφέρει την απόλαυση που χρειαζόμαστε χωρίς περισπασμούς και περιττή τροφή.
Σύμφωνα με αρκετές έρευνες έχει διαπιστωθεί πως μέσω του mindful eating ο άνθρωπος μπορεί να έχει καλύτερο αυτοέλεγχο, μπορεί να διαχειριστεί ευκολότερα την ψυχική του κατάσταση, δεν εμφανίζει έντονες εξάρσεις θυμού κι είναι ευκολότερο να αντεπεξέλθει σε απρόοπτες συνθήκες. Στην πραγματικότητα, η ενσυνείδητη διατροφή είναι μια φιλοσοφία που μας ωθεί σ’ έναν εναλλακτικό κόσμο, μέσα στον οποίο μπορούμε να κατανοήσουμε τις επιθυμίες του σώματός μας και τη σύνδεση που έχουμε για την τροφή.
Συνεπώς, η φιλοσοφία του mindful eating, μας βοήθα τόσο να ελέγξουμε τον εαυτό μας και τις αισθήσεις μας, όσο και να τιθασεύσουμε τα συναισθήματά μας. Αυτά, που πολλές φορές μας οδηγούν σε υπερκατανάλωση τροφής και διατροφικές διαταραχές. Μέσα από αυτή τη φιλοσοφία και τη στάση ζωής, θα δούμε τον κόσμο με διαφορετικά μάτια.
Θέλουμε και τη δική σου άποψη!
Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!
Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου