Πόσες φορές έχετε πάει να πιάσετε το σέλινο που έχετε αποθηκεύσει στο ψυγείο σας και μαζί με αυτό πέφτουν τα καρότα, ένα γιαούρτι κάνοντας χάλια τον πάγκο σας ή ένα γάλα που έχετε ξεχάσει πίσω κι έχει γίνει παγάκι; Όταν συμβαίνει αυτό αναρωτηθείτε αν το ψυγείο σας το έχετε για να αποθηκεύετε τρόφιμα ή ως έναν τεράστιο κάδο λαχανικών, γαλακτοκομικών και κρεάτων. Σήμερα θα πάμε μαζί να οργανώσουμε το ψυγείο σας, ή λίγο πιο λυρικά, να ξεκινήσουμε την ανοικοδόμηση της Νάρνια.

Αρχικά πρέπει να γίνει ένα εξτρίμ μέικ όβερ refrigerator edition ξεκινώντας από το καθάρισμα των διαφόρων ραφιών και της πόρτας μαζί (δε θέλουμε μισές δουλειές). Φερθείτε στο ψυγείο σας, σαν να είναι η αποθήκη του σώματός σας, εκεί που φυλάτε την ενέργειά σας και τα «ματζούνια» που θα σας κρατήσουν στη ζωή. Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, το 31 έως 40 τοις εκατό της αμερικανικής προσφοράς τροφίμων γίνεται σπατάλη και οι Αμερικανοί ξοδεύουν 161,6 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως σε τρόφιμα που καταλήγουν στα σκουπίδια. Γνωρίζοντας τι έχουμε στο ψυγείο μας, εκτός από την εξοικονόμηση χρημάτων, το φαγητό που θα σπαταλήσουμε ετησίως θα μειωθεί ραγδαία αφού θα αξιοποιείται μέχρι τελικής βρώσης.

 

Επάνω μέρος

Πάμε λοιπόν να δούμε πώς οργανώνεται στην πράξη ένα ψυγείο και θα βγάλουμε μαζί το συμπέρασμα στο τέλος. Ξεκινάμε από το επάνω μέρος που ήδη, όσο διαβάζετε, το έχετε καθαρίσει. Αναφερόμενοι στο πάω μέρος δεν εννοούμε το πρώτο ράφι μέσα στο ψυγείο αλλά τον χώρο πάνω κι εξωτερικά από αυτό. Το συγκεκριμένο κομμάτι χρησιμεύει ως ένας εξαιρετικά λειτουργικός χώρος για την αποθήκευση συσκευών, για το χαρτί κουζίνας, τους δίσκους σερβιρίσματος ή ως πρόχειρο ράφι βιβλίων μαγειρικής. Προσοχή όμως, διότι είναι μια λάθος περιοχή για να τοποθετείτε φαγητό, γιατί λόγω των διεργασιών ψύξης που κάνει, το σημείο της κορυφής του αποτελεί πομπό θερμότητας.

 

Επάνω ράφια

Πάμε τώρα στο εσωτερικό του ψυγείου και κυρίως, στα επάνω ράφια του. Έχω να σας πω ότι οι κουζίνες των εστιατορίων συχνά αποθηκεύουν τρόφιμα που δε χρειάζονται μαγείρεμα κοντά στην κορυφή του ψυγείου. Τα υπολείμματα, τα ποτά, τα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα όπως το χούμους ή τα αλλαντικά και τα βότανα είναι όλα άριστοι υποψήφιοι για τα πάνω ράφια. Τα μούρα και γενικά μικρού μεγέθους φρούτα τα καταφέρνουν πολύ καλά στο επάνω ράφι, καθώς είναι εύκολα προσβάσιμα και διατηρούν τη φρεσκάδα τους.

 

Κάτω ράφια

Αυτή η περιοχή του ψυγείου είναι εξαιρετική για τα βασικά αλλοιώσιμα φαγητά, αυτά δηλαδή που χαλάνε γρήγορα όπως το ωμό κρέας, τα θαλασσινά, τα αυγά και διάφορα γαλακτοκομικά προϊόντα. Για να αποτρέψετε την εξάπλωση των βακτηρίων από το ωμό κρέας σε άλλες περιοχές, ορίστε ένα συγκεκριμένο τμήμα του ψυγείου ως τομέα κρέατος και μην επιτρέψετε καμία ανάμειξη με λαχανικά ή κάποια άλλη τροφή.

 

Τσίλερ

Αυτά τα συρτάρια έχουν σχεδιαστεί για να διατηρούν ιδανικές συνθήκες υγρασίας οι οποίες είναι και οι βέλτιστες για τα προϊόντα μας. Μην κάνετε, όμως, το λάθος να μπερδεύετε όλα τα φρούτα και τα λαχανικά σας στο ίδιο συρτάρι. Πολύ καλύτερα θα ήταν να τα διαχωρίζετε, τα φρούτα στο ένα συρτάρι και λαχανικά στο άλλο. Πολλά φρούτα, όπως μήλα, ροδάκινα, δαμάσκηνα, αχλάδια και πεπόνια, παράγουν αιθυλένιο, μια ουσία που τα βοηθά να ωριμάσουν. Αλλά το αιθυλένιο μπορεί επίσης να κάνει το πράσινο και τα λαχανικά σας να ωριμάσουν πριν την ωρα τους με κατάληξη τον κάδο πριν καλά καλά τα μαγειρέψετε.

 

Πόρτα

Οι πόρτες είναι καλύτερες για καρυκεύματα, σάλτσες σαλάτας ή ζυμαρικών, χυμούς, σιρόπια ζαχαροπλαστικής και πράγματα που δεν εξαφανίζονται γρήγορα. Η πόρτα λειτουργεί καλά για χυμό πορτοκαλιού, αφού ο χυμός πορτοκαλιού παστεριώνεται και το κιτρικό οξύ εμποδίζει φυσικά την ανάπτυξη βακτηρίων. Παράλληλα μια extra συμβουλή είναι για τα αβγά που όπως είπαμε μπορείτε να αποθηκεύετε στο κάτω μέρος αλλά και στην πόρτα. Όμως, αν τα αβγά τα έχετε πάρει σε θερμοκρασία δωματίου καλό θα ήταν να τα κρατήσετε για τις πρώτες ημέρες σε τέτοιο περιβάλλον κι ύστερα να μπούνε στο ψυγείο.

 

Ολοκληρώνοντας τη χωροταξία του ψυγείου μας θα ήθελα να αναφερθώ σε ένα πείραμα που διάβασα πριν μερικούς μήνες στο διαδίκτυο και το εφάρμοσα, συνεπώς μπορώ να σας μιλήσω ως το άτομο που το έζησε. Κάθε φορά που ανοίγουμε το ψυγείο, επικεντρώνεται το βλέμμα μας σε ένα σημείο για μερικά δευτερόλεπτα και μετά ξεκινάμε να ψάχνουμε αυτό που θέλουμε. Σε εκείνο το σημείο δοκίμασε να βάλεις τα υγιεινά προϊόντα, ως ένα πείραμα. Έτσι, κάθε φορά που ανοίγεις το ψυγείο το πρώτο που θα πάρεις θα είναι κάτι ελαφρύ κι υγιεινό. Fun Fact: Μελέτη που έγινε στο Πανεπιστήμιο Cornell διαπίστωσε ότι τα άτομα με ακατάστατη, χαοτική κουζίνα και ψυγείο κατανάλωναν κατά μέσο όρο 103 περισσότερες θερμίδες από εκείνους που ένιωθαν ότι είχαν τον έλεγχο της οργάνωσης της κουζίνας τους.

Κάνοντας όλα τα παραπάνω οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι με ένα τακτοποιημένο ψυγείο με πρόσβαση ακόμη και στην πιο σκοτεινή γωνιά του, θα καταφέρουμε να βάλουμε σε μια τάξη και τις διατροφικές μας συνήθειες και δε θα βαριόμαστε να ψάξουμε το σπανάκι που θα είναι πίσω, παίρνοντας έτσι τη σοκολάτα που είναι από μπροστά. Πάμε λοιπόν να οργανωθούμε ξεκινώντας από το θησαυροφυλάκιο του σώματός μας κι ας κάνουμε μια αρχή σε μια διατροφή πιο οργανωμένη. Άλλωστε, αν έχεις ακατάστατο το ψυγείο σου τότε έχεις ακατάστατη και τη διατροφική σου ζωή.

Καλή σας αρχή!

Συντάκτης: Ελευθερία Νάκα
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου