Η ημικρανία είναι ο πόνος στο μισό του κεφαλιού, ο οποίος συχνά συνοδεύεται από ζαλάδα, ναυτία, εμετό, πόνο και ένταση στα μάτια, θολή όραση, πόνο στα δόντια, στο πρόσωπο και στα αφτιά, φωτοευαισθησία, ευαισθησία στους ήχους και άλλα πολλά τέτοια όμορφα, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι κάποιος θα εμφανίζει πάντα όλα τα συμπτώματα και χωρίς να υπάρχει πάντα η ίδια ένταση.

Η ημικρανία μπορεί να δυσκολέψει τη λειτουργικότητα ενός ατόμου, αφού επηρεάζει τη διαύγεια και τη συγκέντρωση, τουλάχιστον για όσο κάποιος βρίσκεται σε κρίση. Εκτός αυτού, συχνά το άτομο αναγκάζεται να μείνει σε ένα σκοτεινό και ήσυχο δωμάτιο για ώρες, μπορεί και ημέρες, αφού η οποιαδήποτε διαφορετική κίνηση, ακόμα κι αν αυτή είναι ένα απλό άνοιγμα του διακόπτη, φαντάζει άθλος ειδικά σχεδιασμένος για τα δεδομένα του Ηρακλή. Και σίγουρα όλα αυτά πάνε τα άτομα μερικά βήματα πίσω, τόσο σε επίπεδα κοινωνικής όσο και επαγγελματικής ζωής.

Η ημικρανία δεν έχει μία συγκεκριμένη εξήγηση ούτε μονάχα μια αιτία. Το θέμα είναι νευρολογικό και έτσι η συμβατική ιατρική δεν έχει μία συγκεκριμένη θεραπεία, μπορεί όμως να βοηθήσει σημαντικά στο κομμάτι του πόνου. Κάποιοι από τους λόγους που την προκαλούν είναι τα αυχενικά προβλήματα, το άγχος, οι αλλεργίες, η ιγμορίτιδα, η αλλεργική ρινίτιδα, τα προβλήματα όρασης και οι οδοντικοί πόνοι.

 

 

Οι μάχες κατά του μεγάλου αυτού προβλήματος έχουν οδηγήσει σε διάφορες δοκιμές και κατά καιρούς άτομα που έχουν ταλαιπωρηθεί αρκετά έχουν δηλώσει πως βρήκαν τις «λύσεις» τους -ή έστω μια μικρή βοήθεια- στην αποφυγή κάποιων trigger foods. Στη λίστα συχνά βρίσκεται η σοκολάτα, ο καφές και κάποια λαχανικά όπως είναι η μελιτζάνα, το σπανάκι καθώς και σχεδόν όλες οι ζωικές πρωτεΐνες. Το θέμα είναι ότι δεν υπάρχουν ακόμη τρόφιμα που αποδεδειγμένα να επηρεάζουν αρνητικά την ημικρανία, πράγμα που πρακτικά σημαίνει πως πρέπει ο καθένας να δοκιμάσει και να δει τι δουλεύει πάνω του. Να δημιουργήσει τη δική του προσωπική «συνταγή της επιτυχίας». Έχει ενδιαφέρον για παράδειγμα το πώς κάποια από τα τρόφιμα που μερικοί αποκλείουν, για άλλους δρουν ευεργετικά σε μικρές ποσότητες. Τρανταχτά παραδείγματα ο καφές και η σοκολάτα.

Σύμφωνα με έρευνες, γυναίκες που καταναλώνουν ένα μικρό σνακ αργά το βράδυ έχουν μικρότερης έντασης και πιο αραιά επεισόδια ημικρανίας. Κάποιες ιδέες για σνακ πριν τον ύπνο μπορεί να είναι μια φέτα ψωμί ολικής με λίγο μέλι, ένα ποτήρι γάλα σόγιας ή λίγοι ξηροί καρποί. Τρόφιμα που περιέχουν καλά λιπαρά, μαγνήσιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της ημικρανίας.

Έχουν γίνει διάφορες έρευνες που συγκρίνουν τα διατροφικά πρότυπα για να βρεθεί το ιδανικό για άτομα με ημικρανία. Έχει φανεί έντονα πως τη διαφορά κάνουν δίαιτες και πρότυπα διατροφής ιδανικά για υπερτασικούς, μιας και περιέχουν μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών και μικρές ποσότητες λιπαρών, αλλά δεν είναι οι μόνες. Η μεσογειακή διατροφή, που περιέχει τις κατάλληλες αναλογίες μακροθρεπτικών συστατικών και μεγάλη ποικιλία τροφίμων, αλλά και δίαιτες όπως η κετογονική, που στηρίζονται στα λιπαρά και στην πρωτεΐνη, καθώς και η χορτοφαγία, που δεν περιέχει ζωικές τροφές, φαίνεται να έχουν αποτέλεσμα. Όλα αυτά, μαζί με την καταγραφή και την αποφυγή των trigger foods, ιδιαίτερα σε συνεργασία με κάποιον διατροφολόγο, μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση των ημικρανιών.

Εκτός διατροφής και συμβατικής ιατρικής φαίνεται ότι η εναλλακτική ιατρική έχει βρει κάποιες λύσεις στο πρόβλημα. Συγκεκριμένα, η ομοιοπαθητική φαίνεται να έχει κάνει μεγάλη διαφορά για αρκετά άτομα. Δεν είναι λίγοι μάλιστα όσοι αναφέρουν πως κατάφεραν έως και να ξεφύγουν από την ταλαιπωρία που περνούσαν μια και καλή. Επίσης, ο βελονισμός και η ρεφλεξολογία ισχυρίζονται ότι μπορούν να φέρουν μια ισορροπία μειώνοντας την ένταση και τη συχνότητα.

Πολλές φορές, τα άτομα με συχνές ημικρανίες δεν αντιμετωπίζονται από τους γύρω με το σεβασμό που τους πρέπει. Δεν είναι σπάνιο μάλιστα να χαρακτηριστούν υπερβολικοί. Η ημικρανία όμως δεν είναι αστείο. Πρόκειται για μια ασθένεια η οποία σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε εγκεφαλικό επεισόδιο, καθώς και σε σοβαρά προβλήματα μνήμης. Χρειάζεται προσοχή και ξεκούραση. Το κάθε άτομο αντιδρά διαφορετικά και κάθε επεισόδιο είναι διαφορετικό. Έτσι βλέπουμε δραστήριους ανθρώπους εν ώρα κρίσης και άλλους που λυγίζουν και δεν μπορούν ούτε να σηκωθούν από το κρεβάτι. Ας μην κρίνουμε χωρίς να ξέρουμε. Η ημικρανία δεν είναι απλώς ένας πονοκέφαλος.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Στέλλα Πέτρου
Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Ρουσσάκη