Υπάρχουν αυτοί που πριν πάνε για δουλειά ετοιμάζουν το πρωινό τους, πίνουν τον καφέ με την ησυχία τους, έχουν διαβάσει όλα τους τα email και έχουν κάνει τον διαλογισμό της ημέρας. Υπάρχουν όμως κι εκείνοι που ανοίγουν τα μάτια τελευταία στιγμή, ντύνονται βιαστικά να φύγουν, πίνουν τον πρώτο καφέ στο γραφείο και τρώνε το πρώτο τους γεύμα στο μεσημεριανό διάλλειμα.

Σίγουρα έχεις ακούσει πολλά σχετικά με το πρωινό ξύπνημα. Ότι μια σταθερή ρουτίνα βοηθάει τον εγκέφαλό σου να συνειδητοποιήσει ότι ξύπνησε ή ότι πρέπει να αλλάζεις συχνά τις μηχανικές κινήσεις που κάνεις κάθε πρωί για βάλεις το μυαλό σου σε εγρήγορση. Υπάρχει και ο κανόνας των τριών ωρών που ισχυρίζεται πως ο εγκέφαλός μας δουλεύει καλύτερα τις πρώτες τρεις ώρες από τη στιγμή που θα ξυπνήσουμε και έπειτα παίρνει την κατιούσα. Πόσα όμως από αυτά ισχύουν και πώς είμαστε βέβαιοι ότι ταιριάζουν σε κάθε οργανισμό και καθημερινότητα;

Σύμφωνα με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Paul Kelley, δε θα έπρεπε κανείς να εργάζεται ή να σπουδάζει πριν από τις 10:00 το πρωί. Κι αυτό γιατί το πρωινό ξύπνημα δημιουργεί στρες. Να προλάβεις να ετοιμαστείς και να είσαι στην ώρα σου στη δουλειά και στις υποχρεώσεις σου. Να έχεις κοιμηθεί συγκεκριμένη ώρα, ώστε να μπορείς να ανταπεξέλθεις την επόμενη μέρα. Ο Paul Kelley υποστηρίζει πως αν αλλάξει το ωράριο, η παραγωγικότητα θα αυξηθεί κι αυτό γιατί θα έχεις περισσότερο χρόνο το πρωί για τον εαυτό σου ή θα έχεις κοιμηθεί περισσότερο.

Υπάρχουν όμως και αυτοί που πιάνουν δουλειά μεσημέρι ή απόγευμα. Και επειδή προηγήθηκε ξενύχτι είτε λόγω βάρδιας είτε τρόπου ζωής, ξυπνάνε μία ώρα πριν πιάσουν ξανά δουλειά και μπαίνουν σε αυτόν τον φαύλο κύκλο. Προγραμματίζουν το ξυπνητήρι τους ανάλογα με το τι ώρα πρέπει να είναι στη δουλειά. Το ίδιο ισχύει και για αυτούς που αλλάζουν ανά διαστήματα βάρδιες. Τη μία πρέπει να είναι στη δουλειά στις 8:00 και την άλλη στις 15:00. Και το ξύπνημα θα προσαρμοστεί αναλόγως. Οι εναλλαγές ωραρίων επηρεάζουν σε τέτοιο βαθμό τη ζωή μας που δεν παίρνεις χαμπάρι πώς ξέμεινες χωρίς ούτε ένα χόμπι ή συγκεκριμένη ώρα για το μεσημεριανό σου. Τις περισσότερες φορές μάλιστα είναι πιθανό να τρως χωρίς παρέα.

Πόσο επηρεάζει όμως την ψυχολογία σου να ξυπνάς και να πηγαίνεις απευθείας στη δουλειά; Χωρίς να έχεις κάνει κάτι για τον εαυτό σου, όπως να φας ένα ωραίο πρωινό ή να χορέψεις με το αγαπημένο σου τραγούδι, να χουζουρέψεις ή να κάνεις έρωτα με το ταίρι σου. Έστω να πιείς έναν καφέ χαζεύοντας στο κινητό σου ή να κουτσομπολέψεις με τα κολλητάρια σου. Το να μην έχεις σταθερή ώρα να ξυπνάς το πρωί ή μια ρουτίνα με πράγματα εκτός του να ντυθείς, να πλυθείς και να μετακινηθείς ως τον χώρο εργασίας σου, μπορεί βραχυπρόθεσμα να μετατραπεί σε μόνιμη τσίτα και νεύρα γιατί δεν επιτρέπεις στον εαυτό σου να χαλαρώσει πριν μπει στο mood των απαιτήσεων της δουλειάς. Και όσο κι αν σου αρέσει η εργασία σου και το περιβάλλον, όταν το πρώτο πράγμα που κάνεις μόλις ξυπνήσεις είναι να σκέφτεσαι τη δουλειά και αν θα καταφέρεις να φτάσεις στην ώρα σου μετά από τόσες αναβολές στο ξυπνητήρι σου, αυτό θα σου στερήσει σταδιακά τη χαρά και το κέφι σου και κατ’ επέκταση τη δημιουργικότητά σου.

Καλό θα ήταν ό,τι ώρα και να πιάνεις δουλειά, να ξυπνάς όσο το δυνατόν νωρίτερα για να δώσεις λίγο χρόνο στον εαυτό σου. Αρχικά να καταλάβεις συνειδητά ότι ξύπνησες και να μη βαδίζεις σαν ένα ρομπότ από το σπίτι στη δουλειά και πάλι πίσω. Φτιάξε τον καφέ που σου αρέσει ή πάρε έναν στο χέρι και κάνε μια βόλτα στο πάρκο τώρα που έχει φτιάξει ο καιρός. Φάε ένα καλό γεύμα για να πάρεις δυνάμεις. Οργάνωσε την ημέρα σου και βάλε σε μια σειρά τα πράγματα που έχεις να κάνεις. Πάρε τηλέφωνο ένα κοντινό σου άτομο να πεις μια καλημέρα/καλησπέρα. Θα σε κάνει να νιώσεις καλύτερα. Στρώσε το κρεβάτι σου. Δε θα φανεί από τις πρώτες μέρες αλλά σου εγγυώμαι γιατί το δοκίμασα, θα κάνει μεγάλη διαφορά στη ζωή σου. Ναι, ένα τόσο απλό πράγμα. Πάρε και τα σκουπίδια φεύγοντας και απόλαυσε τη διαδρομή προς τη δουλειά. Αντί να κορνάρεις νευρικά σε κάθε φανάρι, βάλε μουσική ή ένα podcast με τα θέματα που σε ενδιαφέρουν. Και όταν φτάσεις επιτέλους στο πόστο σου, θα δεις πως θα νιώθεις γεμάτος ενέργεια και θα είσαι πιο ευγενικός απέναντι σε όλους. Δεν είναι καλύτερα έτσι;

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Γιάννα Δημητριάδου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.