Γυρνάς απ’ το γραφείο, πετάς στον καναπέ την τσάντα με τα έγγραφα, βγάζεις τα παπούτσια σου, ανοίγεις δύο κουμπιά απ’ το πουκάμισο… Συνεχίζεις βάζοντας τις παντόφλες σου, κλείνεις το δυνατό φως, ανοίγεις το χαμηλό φωτιστικό. Πας μέχρι την ντουλάπα και παίρνεις αγκαλιά το μπουρνούζι σου, βάζεις στο cd-player το cd εκείνο με τους ήχους θάλασσας, ανοίγεις το ντουλαπάκι του κομοδίνου σου και παίρνεις το γαλάζιο μπουκαλάκι με τα άλατα και τα ρεσό με άρωμα βανίλιας, μπαίνεις στην αγαπημένη σου μπανιέρα κι όλα αρχίζουν μ’ ένα ντους.

Μάλλον θα αποτελεί μέρος της καθημερινότητάς σου, είτε καυτό είτε κρύο, ένα χαλαρωτικό ντους, ένα δώρο προς τον εαυτό σου, κάθε βράδυ, εκεί προς το τέλος της ημέρας. Ωστόσο, σίγουρα θα ‘χεις ακούσει ότι ανάλογα με τη θερμοκρασία του νερού, ο χρόνος που περνάς κάτω απ’ το ντους μπορεί να σου προσφέρει διαφορετικά οφέλη. Αν είσαι σαν κι εμένα, ξεκινάς μάλλον με ζεστό (ενίοτε και καυτό νερό) κι έτσι σιγά-σιγά νιώθεις να ανοίγουν οι πόροι του δέρματος, να ανακουφίζεσαι απ’ την ένταση και να  χαλαρώνει το μυϊκό σου σύστημα.

Ένα ζεστό μπάνιο έχει αποδειχθεί, άλλωστε, ότι αυξάνει τα επίπεδα ωκυτοκίνης, της ορμόνης που είναι γνωστή κι ως «ορμόνη της αγάπης» κι είναι μία απ’ τις δύο σημαντικότερες ορμόνες της γαλουχίας αλλά και του τοκετού, η οποία παράλληλα επιδρά σε λειτουργίες του εγκεφάλου, συμβάλλοντας έτσι σε συναισθηματικές αντιδράσεις που αφορούν την εμπιστοσύνη, την ψυχολογική σταθερότητα και την ψυχική ηρεμία.

Συνεχίζεις με κρύο νερό το απολαυστικό σου ντους. Σε αυτό το σημείο αισθάνεσαι το δέρμα σου να συσφίγγεται και να ρυτιδιάζει. Κι όλα αυτά γιατί αυξάνεται η ροή του αίματος προς τα όργανα του σώματός σου, προκειμένου αυτά να προφυλαχτούν απ’ το κρύο. Ξυπνάς απότομα και νιώθεις απίστευτη ενέργεια κι ευεξία, έτοιμος να διασχίσεις τον Βοϊδομάτη, η πνευματική εγρήγορσή σου στα ύψη, μιας και το σώμα σου αυξάνει τη συνολική πρόσληψη οξυγόνου, προκειμένου να κρατηθεί ζεστό. Κοιτώντας σε στον απέναντι καθρέφτη, αντικρίζεις ένα υγιές και λαμπερό δέρμα, καθαρό, φρέσκο, έτοιμο να αφεθεί στη βραδινή ηρεμία του σπιτικού σου.

Αν ωστόσο έχεις χρόνο, διάθεση ή είναι αυτή η καθιερωμένη πλέον ημέρα της εβδομάδας, εμπλουτίζεις το ντους σου με μια απολαυστική περιποίηση σοκολατοθεραπείας ή και αρωματοθεραπείας, κάνοντας τις αισθήσεις σου να ξυπνήσουν ακόμη περισσότερο και πυροδοτώντας αισθήματα ευφορίας και διάθεση αναζωογονητική.

Λάδι σοκολάτας, βούτυρο κακάο, αιθέρια έλαια, πολυφαινόλες, βιταμίνες, αντιοξειδωτικά, λιποσώματα, λεκιθίνη, λάδι jojoba, εκχυλίσματα πράσινου τσαγιού και κισσού. Όλα αυτά περιέχονται μέσα σε αυτό το σοκολατένιο μείγμα, που εσύ χτες βράδυ έφτιαξες με τόση όρεξη και μεράκι.

Ξεκινάς να απλώνεις ομοιόμορφα το μείγμα σοκολάτας σε όλο σου το σώμα, κάνοντας παράλληλα μασάζ με κυκλικές κινήσεις. Η σοκολάτα λιώνει πάνω στο δέρμα σου. Το αφήνεις μέχρι να δεις αυτή τη χαρακτηριστική κρούστα να δημιουργείται. Όλη αυτή την ώρα οι ήχοι της θάλασσας αντηχούν στα αφτιά σου, ενώ το χαμηλό πορτοκαλοκόκκινο φως, που δημιουργούν τα ρεσό, ενισχύει τη χαλάρωσή σου!

Η αίσθηση της σοκολάτας και το φυσικό πλούσιο άρωμά της σου δημιουργούν μια όμορφη διάθεση, ενώ η σεροτονίνη, η ορμόνη που εκλύεται όταν μυρίζουμε ή τρώμε σοκολάτα, είναι γνωστή ως «ορμόνη της ευτυχίας». Είναι μια πραγματική κίνηση γενναιοδωρίας προς εσένα, σκεφτόμενος ότι όχι μόνο σε λίγα λεπτά η αίσθηση της ενυδατωμένης επιδερμίδας θα δώσει ένα πλατύ χαμόγελο στο πρόσωπό σου, αλλά παράλληλα θα ‘χεις εξαλείψει το στρες, θα έχεις ηρεμήσει αισθητά και θα ‘χει τονωθεί η ενεργητικότητά σου. Ξεπλένεσαι, στη συνέχεια, απ’ τη σοκολάτα ενώ δεν ξεχνάς να κάνεις επάλειψη με την αγαπημένη σου ενυδατική σώματος.

Αν πάλι δεν έχεις τέτοιο έρωτα με τη σοκολάτα και τα παράγωγά της, αλλά διαθέτεις μπανιέρα με υδρομασάζ, μία κίνηση στο κουμπί αρκεί, για να αρχίσεις να περιπλανάσαι σε άλλους κόσμους, σε κόσμους σωματικής αλλά και ψυχικής χαλάρωσης.

Το υδρομασάζ αποτελεί ένα είδος υδροθεραπείας, το οποίο βασίζεται στις θεραπευτικές ιδιότητες του νερού κι η τεχνική του εφαρμόζεται μέσω της πίεσης ή της δίνης του νερού. Βοηθά πολύ στη χαλάρωση των μυών, στην ανακούφιση απ’ τον μυϊκό πόνο και στην αύξηση της λεμφικής κι αιματικής κυκλοφορίας,  αποβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο την ένταση και το συσσωρευμένο στρες. Αυτή η μέθοδος μπορεί να εφαρμοστεί είτε σε ένα μέρος του σώματός σου είτε σε όλο το σώμα και θεωρείται ότι είναι μία απ’ τις καλύτερες αναζωογονητικές τεχνικές για την αποβολή του στρες. Άλλωστε, το υδρομασάζ προσφέρει καλύτερη επίγνωση του σώματός μας, μείωση του άγχους, δίνει την αίσθηση ηρεμίας κι ευεξίας, αποβάλλοντας την ένταση.

Θέλεις να κάνεις ακόμα πιο μοναδική αυτή την εμπειρία απόψε το βράδυ; Δεν έχεις παρά να πιάσεις απ’ το ξύλινο ράφι το καφέ μπουκαλάκι με το αιθέριο έλαιο. Πρόσθεσε 5-10 σταγόνες από κάποιο αιθέριο έλαιο της προτίμησής σου, μέντα, γλυκό πρτοκάλι, σανδαλόξυλο, περγαμόντο ή γιασεμί σε ζεστό μπάνιο και χάρισε στον εαυτό σου ανακούφιση και χαλάρωση.

Άφησε το μυαλό σου και τη φαντασία σου ελεύθερα και ταξίδεψε στη Μεσόγειο ή ακόμα και στους μακρινούς τόπους της Ινδίας, της Μασσαλίας, των Φιλιππίνων, του Μεξικού, περιοχές όπου ευδοκίμησαν όλα αυτά τα ευλογημένα φυτά. Άλλωστε, θα γνωρίζεις σίγουρα ότι τα αιθέρια έλαια χρησιμοποιούνται κατά κόρον στην αρωματοθεραπεία και φημίζονται για τις ευεργετικές τους ιδιότητες στο σώμα, την ψυχή και το μυαλό, αφού μέσω της διάχυσής τους στον αέρα και της τοπικής εφαρμογής, προάγουν την ευεξία μας.

Κι ακόμη, όσον αφορά το μυαλό, κλινικές έρευνες έχουν δείξει ότι τα αιθέρια έλαια επιδρούν στο τμήμα του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη μνήμη, τα συναισθήματα και τον έλεγχο των ορμονών, κι ανακουφίζουν απ’ το στρες, αντιμετωπίζουν την αδυναμία συγκέντρωσης, καθώς ακόμη και τα καταθλιπτικά συμπτώματα.

Απόλαυσε το νερό, τη σοκολάτα, τα έλαια που σου προσφέρει απλόχερα η φύση, κάνε μια προσφορά στον εαυτό σου κι επίτρεψε στις αισθήσεις σου να πυροδοτηθούν. Προσκάλεσε ό,τι πιο θετικό συναίσθημα διαθέτει ο εσωτερικός σου ψυχισμός κι ολοκλήρωσε τη μέρα σου παρέα με αναζωογονητικές και φρέσκες μυρωδιές, αίσθηση ενυδάτωσης, απαλότητας και τελικά (ίσως και) πληρότητας… Καλή απόλαυση, λοιπόν!

Συντάκτης: Ειρήνη Μακρινού
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη