Ένα συχνό ερώτημα σε συνεδρίες είναι ο τρόπος με τον οποίο μετράμε τις ποσότητες. Υπάρχουν πολλές μέθοδοι, άλλες πιο εύκολες κι άλλες πάλι λίγο πιο σύνθετες. Να ξεκινήσουμε με το γεγονός ότι όλοι θα πρέπει κάπως να μετράμε τις ποσότητες που καταναλώνουμε καθημερινά στα γεύματά μας, αν δε θέλουμε να ξεφύγουμε και να πάρουμε βάρος ή και να δημιουργήσουμε στον οργανισμό μας ελλείψεις. Τις ποσότητες, από την άλλη πρέπει να προσέχουν κι οι άνθρωποι που θέλουν να αυξήσουν το σωματικό τους βάρος, αλλά κι εκείνοι που επιθυμούν να το μειώσουν, καθώς όλα έχουν να κάνουν με τις αναλογίες.

Παρακάτω θα αναλύσουμε, λοιπόν μαζί, κάποιες από αυτές τις τεχνικές, με σκοπό να βρούμε μια ή και παραπάνω που να μας ταιριάζει και μπορούμε να τη βάζουμε σ’ εφαρμογή καθημερινά.

 

Μέτρηση σε g.   

Γραμμάριο είναι η μονάδα μέτρησης της μάζας, κατά το διεθνές σύστημα μονάδων. Τη μάζα μπορεί να την αποδώσει με σχετικά μεγάλη ακρίβεια στη μαγειρική μια απλή ζυγαριά κουζίνας, την οποία και θα προμηθευτούμε από διάφορα μαγαζιά με οικοσκευές. Υπάρχουν εκατοντάδες τέτοιες μικροσυσκευές που μας βοηθούν να υπολογίσουμε τα γραμμάρια που χρειάζεται να τρώμε, τοποθετώντας πάνω τα υλικά που θα απαρτίζουν το γεύμα μας. Συγκεκριμένα γραμμάρια, όπως καταλαβαίνετε, δεν μπορώ να σας προτείνω, καθώς όπως τονίζουμε πάντα, ο κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός και συνεπώς με διαφορετικές ανάγκες. Τα γραμμάρια που χρειάζεται να καταναλώνουμε, υπολογίζονται σε συνεργασία με τον ειδικό διατροφολόγο μας.

 

 

Μέτρηση σε κούπες

Μια δεύτερη μέτρηση, αρκετά εύχρηστη και διαδεδομένη, είναι οι κούπες. Υπολογίζουμε σε μια κούπα κανονικού μεγέθους, τις μαγειρεμένες ποσότητες που ετοιμάσαμε για φαγητό και στη συνέχεια τις τοποθετούμε στο πιάτο μας. Σε αυτή τη μέθοδο μπορούμε να εντάξουμε και τα κουτάλια, είτε του γλυκού, είτε της σούπας. Αν σας βολεύει περισσότερο και καλύτερα αυτό το σύστημα, τότε θα το προτείνετε στον διατροφολόγο σας κι εκείνος με τη σειρά του θα σας δώσει και τις ποσότητες σε κούπες ή σε κουτάλια. Για παράδειγμα, αν κάποιος λαμβάνει ημερησίως 2000 θερμίδες, τότε οι κούπες ενός γεύματος θα μπορούσαν να είναι 2 ή και 2, 1/2 .

 

Μέτρηση σε τέταρτα

Η μέτρηση αυτή είναι περισσότερο οπτική παρά πρακτική, αλλά εξίσου καλή κι εύχρηστη γι’ αυτούς που έχουν ίσως λίγο περισσότερη εμπειρία στις μερίδες. Ξεκινάμε χωρίζοντας το πιάτο σε τέσσερα τεταρτημόρια. Το πρώτο τέταρτο του πιάτου θα απαρτίζεται από τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνη όπως είναι το ψάρι, το κρέας, το τυρί κ.α. Κατόπιν το άλλο 25% θα περιέχει τον υδατάνθρακα του γεύματος, που θα μπορούσε να είναι τα ζυμαρικά, το ψωμί, κάποιο παξιμάδι ή και πατάτες. Τέλος τα υπόλοιπα 2/4 θα γεμίζουν με σαλάτες, λαχανικά μαγειρεμένα ψητά, βραστά ή και ωμά. Η μέθοδος αυτή είναι πολύ καλή έτσι ώστε να μην ξεφεύγετε και να μη σπαταλάμε το φαγητό άσκοπα όταν γεμίζουμε το πιάτο μας και φουσκώνουμε πριν το καταναλώσουμε, πράγμα που το οδηγεί στον κάδο.

 

Μέτρηση σε παλάμη

Τελευταία μέθοδος για το σημερινό μας άρθρο είναι και η περισσότερο ανακριβής. Συνήθως με τον τρόπο αυτό ελέγχουμε τις ποσότητες κρέατος που θα καταναλώσουμε. Ένα φιλέτο κοτόπουλο, ή μια μπριζόλα θα είναι σε συνάρτηση με την παλάμη μας. Όσο το μήκος δηλαδή και το πλάτος της, τόση και η ποσότητα της πρωτεΐνης. Αυτή η μέθοδος μπορεί να λειτουργήσει συνδυαστικά με τις παραπάνω για να τοποθετείτε στα γεύματά σας, το ψάρι, το κοτόπουλο κι όποιο άλλο είδος κρέατος.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Ελευθερία Νάκα
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου