Όποιος ζεσταίνεται να σηκώσει το χέρι. Είναι οι μέρες δύσκολες και ειδικά για όσους δουλεύουν σε καφετέριες, εστιατόρια, παραλίες. Οι θερμοκρασίες έχουν χτυπήσει κόκκινο κάνοντας τη γαλανόλευκη αυτή χώρα με τα νησάκια της και τις θάλασσές της να μοιάζει Τουμπάι, Σαουδική Αραβία ακόμη και Τυνησία. Μία είναι η συμβουλή μου. Νερό. Μπορεί να σας ακούγεται γνώριμο, καθώς από την παιδική κιόλας ηλικία, ακούγατε τη μαμά να σάς φωνάζει από τη θάλασσα -ενώ ήσασταν έτοιμοι να κάνετε τη βουτιά του αιώνα και να κερδίσετε το μεγαλύτερο κύπελλο παγωτού- να πιείτε νερό, να φάτε κανένα φρουτάκι και φυσικά μπόλικη σαλάτα.

Η ενυδάτωση είναι το Α και το Ω και στη διατροφή μας, όπως και στην καλή υγεία και λειτουργία του σώματός μας. Σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου του Harvard, όταν νιώθεις ότι διψάς τότε ο οργανισμός σου έχει αφυδατωθεί κατά 70%. Ναι καλά διαβάσατε, 70%. Μην περιμένετε λοιπόν να διψάσετε για να πιείτε νερό ή φυσικούς χυμούς. Για να προλάβω τους φίλους μου που θα μου πουν ότι το νερό είναι άγευστο, σας έχω μια άκρως φωτογραφίσιμη και καλοκαιρινή ιδέα. Προμηθευτείτε από το σούπερ-μάρκετ ή ένα μαγαζί με είδη κουζίνας στη γειτονιά σας, 2 γυάλινα μπουκάλια με φαρδύ στόμιο και σίγουρα καπάκι, χωρητικότητας περίπου 750 ml, για αρχή. Πηγαίνετε σπίτι, γεμίστε τα με νερό και βάλτε μέσα σαγκουίνι, πορτοκάλι λεμόνι, ροδάκινο, φράουλα κι αγγουράκι. Αφήστε το όλο το βράδυ στο ψυγείο καθώς ο καιρός το επιτρέπει και την επόμενη μέρα πάρτε ένα ποτήρι και ξεκινήστε να πίνετε το αρωματισμένο νερό που εσείς φτιάξατε και που κάθε άλλο παρά βαρετό είναι.

 

 

Μια άλλη έξυπνη ιδέα που έρχεται να προστεθεί και να εγκατασταθεί στις καθημερινές συνήθειες για εσάς που δεν πίνετε πολύ νερό, είναι η χρήση από καλαμάκι- οργανικό πάντα. Στο παγουρίνο που έχεις μέσα στο σπίτι, στο ποτήρι που κουβαλάς συνέχεια μαζί σου ή στο μπουκάλι που θα πάρεις στο δρόμο, βάλε ένα καλαμάκι μέσα και παρατήρησε τον εαυτό σου να πίνει μεγαλύτερη ποσότητα νερού. Είναι θέμα εγκεφάλου, καθώς έχουμε συνηθίσει να πίνουμε με καλαμάκι τον καφέ μας, τον χυμό μας ή και το ποτό μας, με αποτέλεσμα να θεωρούμε υποσυνείδητα ότι πρέπει να το καταναλώσουμε πιο γρήγορα.

Εκτός από το νερό που είναι το πρωτοφανές στοιχείο που ενυδατώνει άμεσα τον οργανισμό μας και βοηθάει στην καλύτερη εφίδρωση (τώρα τους καλοκαιρινούς μήνες) υπάρχουν και πολλές τροφές που είναι πλούσιες σε αυτό. Ξεκινώντας με ένα λαχανικό που σίγουρα το γνωρίζετε ότι είναι πλούσιο σε νερό, το αγγουράκι, με περιεκτικότητα σε H2O (για να θυμηθούμε και λίγο τη χημεία) σχεδόν 96%. Εκτός από τη μεγάλη κι ίσως μεγαλύτερη από όλα τα άλλα που θα αναφέρουμε περιεκτικότητα σε νερό, το αγγούρι είναι σημαντική πηγή βιταμίνης Κ, καλίου και μαγνησίου και μπορείτε να καταναλώσετε μια μεγάλη ποσότητα καθώς οι θερμίδες που περιέχει είναι σχεδόν μηδενικές. Προσθέστε λοιπόν εύκολα κι ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες που είναι σε πληθώρα, αγγούρι σε σαλάτες, νερό (όπως είπαμε και πριν) σε διάφορα σάντουιτς ή πάνω από κρακεράκια.

Ένα βήμα μπροστά για όσους μπορούμε να τρεφόμαστε μόνο με καρπούζι. Μα δεν είναι υπέροχο; Τόσες αποχρώσεις του πράσινου από έξω κι αυτό το έντονο χρώμα που δικαίως έχει καθιερωθεί ως καρπουζί από μέσα, είναι ένα μοντέλο από μόνο του. Περιέχει 92% νερό, βιταμίνη C, βιταμίνη Α και μαγνήσιο. Οι θερμίδες του δεν είναι αποθαρρυντικές όπως ίσως να ξέρατε μέχρι τώρα, αλλά σίγουρα είναι περισσότερες από το καρπούζι. Οτιδήποτε καταναλώνετε σε λογικές ποσότητες και συχνότητες δεν πρέπει να σας φοβίζει. Επιπλέον, το καρπούζι είναι πλούσιο σε ισχυρά αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένου του λυκοπενίου. Αυτή η ένωση, σύμφωνα με έρευνα το 2014 από το EXCLI περιοδικό, έχει αναγνωριστεί ως προς την ικανότητά της να μειώνει την οξειδωτική βλάβη στα κύτταρα, η οποία έχει συνδεθεί με ασθένειες όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης.

Θα μπορούσαμε να μιλάμε για ώρες για τα τρόφιμα που έχουν πάνω από 85% περιεκτικότητα σε νερό αλλά κατά πάσα πιθανότητα θα βαρεθείτε, οπότε θα προχωρήσουμε σε μια γρήγορη αναφορά. Η φράουλα περιέχει νερό κατά 91% και πολλά αντιοξειδωτικά στοιχεία που καταπολεμούν τις ασθένειες και βιταμίνες και μέταλλα, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης C, του φυλλικού οξέος και του μαγγανίου. Μάλιστα έχει αποδειχθεί όπως δημοσιεύθηκε το 2016 στο περιοδικό Journal of agriculture and food chemistry ότι η τακτική κατανάλωση φραουλών μειώνει τη φλεγμονή, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από καρδιακές παθήσεις, διαβήτη, Αλτσχάιμερ και διάφορους τύπους καρκίνου. Το αδελφάκι του καρπουζιού δε θα μπορούσε φυσικά να λείπει από τα φρούτα υψηλής ενυδάτωσης και φυσικά μιλάω για το πεπόνι με 90% νερό. Συνεχίζοντας με τα ροδάκινα, σχεδόν το 90% του βάρους τους είναι νερό. Παρέχουν επίσης πολλές σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα, όπως βιταμίνη Α, βιταμίνη C, βιταμίνες Β και κάλιο.

Όπως έχετε καταλάβει τα περισσότερα φρούτα της εποχής που διανύουμε είναι πλούσιες πηγές ενυδάτωσης με πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά. Παράλληλα, τέτοιες πηγές είναι και τα πορτοκάλια, το μαρούλι, το αποβουτυρωμένο γάλα, οι ζωμοί, οι σούπες και τα κολοκυθάκια. Καταναλώνετε τέτοιες τροφές και πριν και με τη συνοδεία νερού κι η ενυδάτωση στον οργανισμό σας θα είναι πάντα στο πικ της.

 

Συντάκτης: Ελευθερία Νάκα
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου