Η κατάθλιψη ορίζεται ως παρατεταμένη περίοδος άγχους και λύπης. Είναι μια από τις πιο συχνές ψυχικές διαταραχές και μπορεί να συνδυαστεί με κρίσεις πανικού, έντονο άγχος, λύπη, αδυναμία, φτωχή μνήμη, ψυχοσωματικές εκδηλώσεις και έντονο συναίσθημα κενού. Τα καταθλιπτικά άτομα δεν αντλούν ευχαρίστηση από δραστηριότητες που άλλοτε τους ευχαριστούσαν και χάνουν το ενδιαφέρον τους για το φαγητό. Πολλές φορές ξεχνάνε να φάνε και οι ελλείψεις μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία τους. Από την άλλη, και η έλλειψη ισορροπημένης διατροφής μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα κατάθλιψης δημιουργώντας έτσι έναν φαύλο κύκλο.
Τα άτομα με κατάθλιψη μπορούν να αποκτήσουν περισσότερη ηρεμία και ενέργεια με τη βοήθεια ορισμένων βοτάνων, όπως το χαμομήλι και η λεβάντα, που μας χαλαρώνουν και διώχνουν το άγχος επιτρέποντας να κοιμηθούμε καλύτερα. Οι διαταραχές ύπνου είναι συχνό φαινόμενο κατά τη διάρκεια της κατάθλιψης. Το ginseng είτε σε συμπληρώματα διατροφής είτε σε κάποιο τσάι χαρίζει ενέργεια και βοηθά στην καλύτερη λειτουργία της μνήμης. Το βαλσαμόχορτο έχει φυσικές νοοτροπικές ουσίες, οι οποίες μπορούν να συμβάλουν στην καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου. Να σημειωθεί ότι για τη χρήση οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής και βοτάνων θα πρέπει πάντα να συμβουλευόμαστε τον ιατρό μας.
Η έλλειψη βιταμινών μπορεί να προκαλέσει καταθλιπτικά συμπτώματα. Μια από τις βασικές βιταμίνες είναι η Β12, η οποία σχετίζεται με το νευρικό σύστημα και την καλή ψυχολογία. Τα φυσιολογικά επίπεδά της βοηθούν τη μνήμη και στο να έχουμε ενέργεια και καλύτερη ψυχολογία. Μπορούμε να τη βρούμε κυρίως σε ζωικές τροφές, όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα, γι’ αυτό οι αυστηρά χορτοφάγοι καλό είναι να παίρνουν συμπληρώματα καθώς και εμπλουτισμένα τρόφιμα. Η βιταμίνη Β6 στα ζωικά τρόφιμα και το φολικό οξύ στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στη λειτουργία των νευροδιαβιβαστών και στη μεταφορά ενέργειας στον εγκέφαλο. Χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D μπορούν να προκαλέσουν κατάθλιψη, καθώς η έλλειψή της έχει συνδεθεί και με διαταραχή των θυρεοειδικών ορμονών. Η αλλαγή στις ορμόνες συνδέεται με την κατάθλιψη, γι’ αυτό και πολλά άτομα με θυρεοειδίτιδα Ηasimoto και άλλες παθήσεις του θυρεοειδούς μπορεί να εμφανίσουν καταθλιπτικά συμπτώματα κάποια στιγμή στη ζωή τους.
Επίσης, σημαντικό ρόλο παίζουν και κάποια μέταλλα, όπως ο σίδηρος που μπορούμε να βρούμε τόσο σε ζωικά όσο και σε φυτικά τρόφιμα, ο οποίος μας δίνει ενέργεια και όρεξη για ζωή. Το ιώδιο συμβάλει στην καλύτερη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα και μπορούμε να το βρούμε σε φύκια, όπως η θαλάσσια σπιρουλίνα, ενώ βρίσκεται και εμπλουτισμένο στο αλάτι. Σημαντικός είναι και ο ψευδάργυρος που υπάρχει στα ψάρια και βοηθά στην καλύτερη μνήμη και το σελίνιο στα βραζιλιάνικα φυστίκια που μειώνει το άγχος και το χρόνιο στρες. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε και το μαγνήσιο, το οποίο μπορούμε να βρούμε ξηρούς καρπούς και μας χαλαρώνει από το στρες χαρίζοντάς μας ποιοτικότερο ύπνο.
Σε περίοδο που δεν είμαστε και στα καλύτερά μας μπορούμε το πρωί να φάμε μια φρουτοσαλάτα με ξηρούς καρπούς που θα μας προσφέρει πολλά μέταλλα και υγρασία που είναι απαραίτητη για τις σωστές διεργασίες του οργανισμού. Να συνεχίσουμε με όσπρια, ελαιόλαδο και σαλάτα. Το βράδυ μπορούμε να φάμε μια ελαφριά σαλάτα με πρωτεΐνη και ψωμί ολικής για ένα πλήρες γεύμα που περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β και άλλα πολύτιμα μικροθρεπτικά συστατικά. Το βράδυ πριν τον ύπνο μπορούμε να φάμε αμύγδαλα για μαγνήσιο και να πιούμε ένα χαλαρωτικό χαμομήλι.
Μια καλύτερη και ισορροπημένη μεσογειακή διατροφή αποδεδειγμένα προσφέρει καλύτερη ψυχοσωματική υγεία. Δεν πρέπει ποτέ να παραλείψουμε το ραντεβού μας με κάποιον ειδικό, ο οποίος θα μπορέσει να μας βοηθήσει να απαλύνουμε τον πόνο μας. Μια ολιστική φροντίδα του εαυτού μας με καλή διατροφή, γυμναστική και επαγγελματική ψυχολογική υποστήριξη είναι ο ισχυρότερος συνδυασμός κατά της κατάθλιψης.
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.