Η εξωτερική εμφάνιση παίζει πολύ σημαντικό ρόλο για τον άνθρωπο. Οι περισσότεροι από εμάς πάντα θα προσπαθούμε να φτιάξουμε την εικόνα μας για να καταφέρουμε να τονώσουμε ακόμη περισσότερο την αυτοπεποίθησή μας. Η εικόνα όμως, όσο καλή κι αν είναι για έναν άνθρωπο έχει ν’ αντιμετωπίσει τη φθορά της μέσα απ’ τον χρόνο, κι έτσι όλοι ψάχνουμε τρόπους να υπερνικήσουμε την αλλοίωση αυτή κι ουσιαστικά ν’ αντιστρέψουμε όλα αυτά που προκάλεσε στο πέρασμα του.
Σ’ αυτό βέβαια συμβάλλει και το πόσο καλή ή κακή είναι η διατροφή μας καθημερινά. Αρκετά είναι και τα διαθέσιμα αντιγηραντικά προϊόντα που βρίσκονται στην αγορά κι υπόσχονται σφριγηλή επιδερμίδα και μαλακό δέρμα. Οι κρέμες όμως, από μόνες τους δεν κάνουν δουλειά και το χαμένο κολλαγόνο χρειάζεται δουλειά για να ξαναδημιουργηθεί.
Τι είναι το κολλαγόνο;
Το κολλαγόνο, θεωρείται η πιο άφθονη πρωτεΐνη στον ανθρώπινο οργανισμό. Είναι ουσιαστικά το κυριότερο συστατικό των συνδετικών μας ιστών και κυριολεκτικά βρίσκεται παντού. Στα οστά μας, στο δέρμα, στους μυς, μέχρι και στα μαλλιά μας. Η συγκεκριμένη πρωτεΐνη, παράγεται σε σημαντικές ποσότητες στο σώμα μας, κυρίως όταν είμαστε νέοι. Καθώς όμως περνούν τα χρόνια, η παραγωγή αυτή μειώνεται –περίπου 1% κάθε χρόνο, κι αυτό τα επόμενα χρόνια γίνεται πιο εμφανές.
Μπορούμε μέσω της διατροφής μας κι εντάσσοντας σ’ αυτή κάποιες συγκεκριμένες τροφές, να διεγείρουμε τη σύνθεση του κολλαγόνου επαναφέροντας έτσι, την ελαστικότητα του δέρματος μας, αποτρέποντας την απώλεια αστικής μάζας και γενικότερα παίρνοντας όλα όσα μπορεί να μάς προσφέρει η πρωτεΐνη αυτή. Πάμε λοιπόν να δούμε μαζί αυτές τις τροφές, οι οποίες περιέχουν κολλαγόνο κι άλλα αμινοξέα τα οποία προάγουν την παραγωγή του κι έχουν αντιγηραντικές ιδιότητες κι είναι καλό να τις εντάξουμε στην καθημερινή μας διατροφή.
Αβγά
Τ’ αβγά είναι γνωστά για αρκετές ιδιότητες που έχουν ως τροφή. Ειδικότερα το ασπράδι, εκτός από πηγή πρωτεΐνης, φαίνεται να έχει και αντιγηραντικές ιδιότητες. Πολύ απλά γιατί περιέχει προλίνη και γλυκίνη, τα οποία αποτελούν βασικά αμινοξέα για τη σύνθεση του κολλαγόνου στον οργανισμό μας.
Καρότα
Είναι πλούσια σε βιταμίνη Α. Η κυριότερη μορφή της βιταμίνης Α, η ρετινόλη, συμβάλει με διάφορες δράσεις στο πρόσωπο, ενώ φαίνεται να βοηθά στην καταπολέμηση της ακμής. Ελέγχει και φροντίζει τα επίπεδα κολλαγόνου στο δέρμα μας ενώ ταυτόχρονα συμβάλλει στην αναδόμηση των κυττάρων του δέρματος.
Σκόρδο
Ναι, καλά διάβασες. Μπορεί σαν μυρωδιά να είναι αποτρεπτική –υπάρχουν όμως κι αυτοί που τούς αρέσει– οι ιδιότητες του όμως είναι πάρα πολλές. Και καμία εντύπωση δεν πρέπει να μάς κάνει που βρίσκεται στη συγκεκριμένη λίστα. Μεταξύ άλλων λοιπόν, φαίνεται πώς διεγείρει και τη σύνθεση του κολλαγόνου. Λίγη σκορδίλα παρακαλώ; Έτσι για το κολλαγόνο!
Μούρα
Τα φρούτα του δάσους γενικότερα είναι πλούσια σε βιταμίνες C και Ε. Απ’ τη μια η βιταμίνη C βοηθά στην παραγωγή του κολλαγόνου, ενώ η βιταμίνη Ε έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, πράγμα που σημαίνει ότι προστατεύει τα κύτταρα που έχουν παράγει το κολλαγόνο από διάφορες τοξίνες. Επίσης, σαν βιταμίνη τείνει να προστατεύει τα κύτταρα από οποιαδήποτε βλάβη απ’ τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν μέχρι και κυτταρικό θάνaτ0.
Κρέας
Ίσως, η πιο γνωστή και διαδεδομένη φυσική πηγή κολλαγόνου. Όλοι ξέρουμε πώς τρώγοντας οποιοδήποτε είδος κρέατος, προμηθευόμαστε πέρα των άλλων και κολλαγόνο. Στην περίπτωση του κρέατος, το κολλαγόνο είναι μαζεμένο στον συνδετικό ιστό και τους τένοντες, Επιλέγουμε λοιπόν να τρώμε παϊδάκια και γενικότερα κομμάτια που πιο δύσκολα τρώμε, γιατί εκεί βρίσκεται κι η πρωτεΐνη.
Ψάρι
Το ψάρι συγκαταλέγεται στις τροφές αρκετά πλούσιες σε κολλαγόνο, κολλαγόνο το οποίο όπως φαίνεται απορροφάται πιο εύκολα απ’ τον οργανισμό μας, σε σχέση μ’ αυτό που περιέχει οποιοδήποτε είδος κρέατος. Για να πάρουμε όμως όλο το απαραίτητο κολλαγόνο, καλό είναι να το φάμε με την πέτσα αφού εκεί κρύβεται κι όλη η πρωτεΐνη.
Μύδια
Ενώ είναι γνωστά για άλλες ιδιότητες, μη σού κάνει εντύπωση που βρίσκονται κι εδώ! Αποτελούνται από μεγάλες ποσότητες ψευδαργύρου, ο οποίος, είναι ένα μέταλλο απαραίτητο για την ανάπλαση του κολλαγόνου στον οργανισμό μας. Φάτε μύδια άφοβα λοιπόν!
Ελαιόλαδο
Το ελαιόλαδο ίσως να είναι και το πιο υγιεινό λίπος στη Γη, όπως λένε. Και δεν υπάρχει καμία υπερβολή. Το λάδι, είναι γνωστό για τις ιδιότητες που έχει στο ανθρώπινο σώμα. Μεταξύ άλλων λοιπόν, αποτελείται από βιταμίνη Ε, η οποία όπως προαναφέραμε, προστατεύει τα κύτταρα που παράγουν το κολλαγόνο ενώ παράλληλα βοηθά και στην παραγωγή του.
Ναι, λοιπόν είναι σημαντικό το τι καταναλώνουμε, γιατί οι επιπτώσεις είναι εμφανείς κυρίως στην εξωτερική μας εμφάνιση –δέρμα, επιδερμίδα προσώπου– κι όσα παρασκευασμένα υλικά και να χρησιμοποιήσουμε για να διεγείρουμε τη σύνθεση κολλαγόνου, ποτέ δε θα είναι αρκετά. Είναι καλό να εντάξουμε αυτές τις τροφές στην καθημερινή μας διατροφή, κι έτσι μ’ αυτόν τον τρόπο θα καταφέρουμε ν’ αποφύγουμε ρυτίδες κι έλλειψη της ελαστικότητας. Ο χρόνος πίσω δε γυρνά, κι άπαξ κι έφερε κάτι μαζί του, ίσως να το φέρνει και για πάντα.
Επιμέλεια κειμένου: Ανδρέας Πετρόπουλος