Η ζαχαροπλαστική όχι μόνο είναι πολύ ανακουφιστική αν πνίγεσαι στις σκέψεις σου και δημιουργική αν θέλεις να πειραματιστείς, όχι μόνο θεωρείται μια άτυπη μορφή ψυχοθεραπείας, αλλά κάνει τα απογεύματα για τσάι λίγο πιο ενδιαφέροντα. Αν βαρέθηκες τις συνηθισμένες συνταγές κέικ -γιατί όσο και ν’ αγαπάς τον Πετρετζίκη χρειάζεσαι μια αλλαγή- μπορείς τώρα να ζήσεις ένα απόγευμα Τετάρτης σαν τη βασιλική οικογένεια με την αγαπημένη συνταγή για κέικ με μπισκότα σοκολάτας της βασίλισσας.
Θυμίζοντας τα σοκολατένια κέικ ψυγείου που τρώγαμε παιδιά ή ακόμη και το Rocky Road με γέμιση marshmallow, το πλούσιο κέικ με μαύρη σοκολάτα και μπισκότα είναι ο τέλειος συνδυασμός τραγανής υφής και γλυκιάς σοκολάτας τύπου fudge, χάρη στην προσθήκη των μπισκότων στη γέμισή του. Μια στρώση από κολασμένο γλάσο σοκολάτας γύρω-γύρω, επίσης, αποτελεί την τελική πινελιά που θα έκανε ακόμη και τη Μέγκαν να επιστρέψει για μια μπουκιά.
«Το συγκεκριμένο κέικ σοκολάτας με μπισκότα ήταν μακράν το αγαπημένο απογευματινό κέικ για το τσάι της Αυτής Μεγαλειότητας της Βασίλισσας», δήλωσε στο Today Food ο σεφ Darren Mc Grady, πρώην προσωπικός σεφ της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’. «Αυτό το κέικ είναι ίσως το μόνο που στελνόταν στη βασιλική τραπεζαρία ξανά και ξανά και δεν έμενε ούτε ψίχουλο.» Ας το φτιάξουμε λοιπόν!
Συστατικά
Για το κέικ:
-κουταλάκι του γλυκού βούτυρο, για να λαδωθεί η φόρμα
-8 ουγγιές μπισκότα πτι μπερ ή μπισκότα βουτύρου
-4 ουγκιές ανάλατο βούτυρο, μαλακωμένο
-4 ουγγιές κρυσταλλική ζάχαρη
-4 ουγγιές μαύρη σοκολάτα
-1 αυγό
(Σημείωση: 1 κοινή ουγγία = 28,35 γραμμάρια)
Για το γλάσο:
-Για επικάλυψη: 8 ουγκιές μαύρη σοκολάτα
-για τη διακόσμηση: 1 ουγγιά σοκολάτα
Μέθοδος
Για το κέικ:
Αλείψτε το βούτυρο σε ένα δαχτυλίδι κέικ (φόρμα) και τοποθετήστε το σε έναν δίσκο πάνω σε ένα φύλλο λαδόκολλας. Σπάστε με το χέρι κάθε μπισκότο σε κομμάτια μεγέθους αμυγδάλου κι αφήστε τα στην άκρη.
Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι το μείγμα να αρχίσει να γίνεται στα μάτια σας ανοιχτό καστανό προς χρυσό. Λιώνετε τις 4 ουγκιές μαύρης σοκολάτας και τις προσθέτετε στο μείγμα βουτύρου, ανακατεύοντας συνεχώς.
Προσθέστε το αυγό και χτυπήστε για να ενωθούν τα υλικά.
Διπλώστε μέσα τα κομμάτια μπισκότου μέχρι να καλυφθούν όλα με το μείγμα σοκολάτας.
Βάλτε το μείγμα με κουτάλα στον προετοιμασμένο δακτύλιο κέικ. Προσπαθήστε να γεμίσετε όλα τα κενά στο κάτω μέρος του δακτυλίου, γιατί αυτό θα είναι το πάνω μέρος όταν ξεφορμάρετε.
Παγώστε το κέικ στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες.
Βγάλτε το κέικ από το ψυγείο κι αφήστε το να σταθεί.
Για το γλάσο:
Εν τω μεταξύ, λιώστε τις 8 ουγκιές μαύρης σοκολάτας σε μπελ μαρί σε μια κατσαρόλα σε εστία με χαμηλή φωτιά. Ξεκολλήστε το δαχτυλίδι από το κέικ και γυρίστε το ανάποδα πάνω σε ένα σύρμα για κέικ ή τη σχάρα του φούρνου σας την οποία θα τοποθετήσετε με απόσταση από ένα πιάτο γιατί θα τρέξουν σοκολάτες.
Περιχύνετε το κέικ με τη λιωμένη σοκολάτα κι εξομαλύνετε την κορυφή και τα τοιχώματα χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα. Αφήστε τη σοκολάτα να σταθεροποιηθεί σε θερμοκρασία δωματίου.
Περάστε προσεκτικά με ένα μαχαίρι γύρω από το κάτω μέρος του κέικ, όπου η σοκολάτα έχει κολλήσει στο σύρμα του κέικ κι ανασηκώστε το μεταφέροντάς το σ’ ένα πιάτο.
Λιώστε την υπόλοιπη 1 ουγγιά σοκολάτας και χρησιμοποιήστε τη για να διακοσμήσετε την κορυφή του κέικ κάνοντας άμορφα σχήματα.
Καλή απόλαυση!