Είναι γνωστό ότι η γουρουνιά είναι παράδοση και ρέει στο αίμα κάθε ανθρώπου είτε δεν κάνει διατροφή έτσι κι αλλιώς, είτε είναι αθλητής (υπό εξαιρέσεις λόγω πειθαρχίας), ανεξαρτήτως φύλου, ανεξαρτήτως χρώματος, τόπου ή χώρας ή πλανήτη. Η γουρουνιά είναι το κερασάκι στην τούρτα, είναι ένα σύνθημα που όλους μας ενώνει, είναι άποψη. Να σας πω κάτι; Και πολύ καλά κάνει. Αυτό όμως που πρέπει να αλλάξουμε σήμερα είναι ο τρόπος που χρησιμοποιούμε αυτή τη λέξη και ο τρόπος με τον οποίο θέτουμε σε εφαρμογή τη σημασία της.
Ας ξεκινήσουμε από μια απλή ερώτηση. Θα έδινες στο παιδί σου τσιγάρο; Η απάντηση προφανώς κι είναι όχι. Αφού δε θα έδινες στο παιδί σου κάτι που να του καταστρέφει τα ζωτικά όργανα και τη σωστή λειτουργία του οργανισμού, εσύ γιατί συνεχίζεις και τρέφεις τον οργανισμό σου με τηγανιτά και λάδια αμφιβόλου προελεύσεως; Δεν είπε ποτέ κανείς να μη φας ένα burger ή πατάτες τηγανιτές. Αυτό, όμως, που προσπαθώ να τονίσω είναι ότι μπορείς να τα φτιάξεις εσύ μόνος σου στο σπίτι, με δικά σου υλικά και ξέροντας ακριβώς από την αρχή ως το τέλος τις πρώτες ύλες που θα χρησιμοποιήσεις.
Προχωρώντας, θα κάνουμε μια πρώτη γνωριμία με τον όρο «junk food» και πώς αυτό επεμβαίνει στην καθημερινή μας διατροφική ζωή. Η συμβολή του σνακ στις θερμίδες που καταναλώνουμε καθημερινά δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό. Μεταξύ 1977 και 1996, η συμβολή των θερμίδων σνακ στις συνολικές θερμίδες για τα παιδιά μεταξύ 2 και 5 ετών, που αυξήθηκε κατά 30%, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό της Χιλής, Revista Medica de Chile. Τα ανθυγιεινά τρόφιμα ορίζονται ως μεταποιημένα τρόφιμα με αμελητέα θρεπτική αξία, συχνά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, ζάχαρη και λίπος και χαρακτηρίζονται από χαμηλή αξία κορεσμού -δηλαδή, οι άνθρωποι δεν τείνουν να αισθάνονται τόσο γεμάτοι όταν τα τρώνε- κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση τροφής.
Η συχνή κατανάλωση τέτοιας κατηγορίας τροφίμων αυξάνει την πρόσληψη υπερβολικού λίπους, απλών υδατανθράκων και μεταποιημένης ζάχαρης που μπορεί να οδηγήσουν σε υψηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας και καρδιαγγειακών παθήσεων, μεταξύ άλλων χρόνιων προβλημάτων υγείας. Προσοχή όμως να δώσουμε στις λέξεις, καθώς παίζουν σημαντικό ρόλο κι είναι εύκολη πηγή παραπληροφόρησης. Στο σημερινό άρθρο μιλάμε για το ανθυγιεινό γρήγορο φαγητό κι όχι για το πρόχειρό φαγητό που μπορεί κάποιος να φτιάξει στο σπίτι του για τη δουλεία ή για τα παιδία. Απέχουν παρασάγγας οι έννοιες αυτών των δύο χαρακτηρισμών και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τις μπερδεύουμε.
Η γοητεία τους γρήγορου ανθυγιεινού κρύβεται στο όνομά του. Είναι φαγητά που οι γνωστές αλυσίδες παραγωγής τέτοιων προϊόντων παράγουν μαζικά, έτσι ώστε να επιτευχθεί η ταχύτερη εξυπηρέτηση του πελάτη από τη στιγμή που θα αποφασίσει τι θέλει να φάει μέχρι να πληρώσει. Κι ερωτώ (πάντα ήθελα να το πω): Τι μας ενδιαφέρει περισσότερο; Να γλιτώσουμε δέκα λεπτά αναμονής για το φαγητό μας; Ή να γλιτώσουμε ίσως και σε ακραίες καταστάσεις, αλλά πέρα για πέρα αληθινές, έως και 10 χρόνια ζωής αποφεύγοντας τα καρδιαγγειακά, τον διαβήτη τύπου 2, εγκεφαλικά επεισόδια και μεταπτώσεις στη διάθεση;
Πόσες φορές έχουμε βρεθεί σε ένα σπίτι φίλης ή φίλου και μας πετάει την ιδέα της πατάτας στο φούρνο στη λαδόκολλα που βγαίνει σαν τηγανητή; Σε πρώτο πλάνο σκεφτόμαστε ότι αποκλείεται να μοιάζει με εκείνη τη γνωστή την απόλυτη, έχοντας στο μυαλό μας της κλασικές πατάτες των ταχυφαγείων. Στην πρώτη μπουκιά καταλαβαίνουμε όμως ότι είναι πεντανόστιμη και μπορεί να σταθεί άνετα ως συμπλήρωμα σε ένα πιάτο που θα θελήσουμε να κάνουμε, αν έχουμε φίλους καλεσμένους ή και μόνοι μας ένα βράδυ που θα σκεφτούμε τι να παραγγείλουμε. Θέλεις και τη μαγιονέζα σου όμως από δίπλα ή την κέτσαπ γιατί πατάτα χωρίς αυτά δεν είναι; Φτιάξτε λοιπόν ένα ωραίο dressingμε γιαούρτι και μουστάρδα, ίσως με λίγο ελαιόλαδο και φυσικά πολύ πιπέρι ή τσίλι.
Και δε σταματάμε εδώ! Δεν έχεις πατάτες και σε έχει πιάσει μια λιγούρα, ενώ είσαι με τον κατάλογο ενός μαγαζιού στο χέρι και σκεπτόμενος ότι δε θες να φας μαρούλια; Έχεις δοκιμάσει μαζί με την αγαπημένη σου ταινία ή σειρά να φτιάξεις sticks από αγγουράκι, καρότο ή και ψητά λαχανικά με τριμμένο τυρί; Δοκίμασέ το και θα με θυμηθείς. Επίσης, πάρε το ξεχασμένο φιλέτο κοτόπουλο από την κατάψυξη και κόψε το πολύ μικρά κομματάκια, βάζοντάς τα στο τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο και μπαχαρικά. Σε 20 λεπτά (όσο κάνει και ο ντελιβεράς) θα έχεις έτοιμο γύρο κοτόπουλο. Συνόδευσέ τον με τις πατάτες που λέγαμε παραπάνω και με μια πίτα ολικής κι έχεις έτοιμο χορταστικό και πολύ υγιεινό γεύμα.
Αντί για τηγάνι, διάλεξε φούρνο στο γκριλ. Αντί για ζάχαρη, βάλε μέλι. Αντί για μπέικον, ψήσε ένα κομμάτι γαλοπούλα βουτηγμένη στην μπίρα (δε φαντάζεσαι γεύση). Αντί για κρέμα γάλακτος, βάλε γιαούρτι ή γάλα, ενώ αν θέλεις τυρί, το τσένταρ όλως παραδόξως είναι μια χαρά επιλογή, αρκεί να είναι το λευκό. Για πιο γεμάτες γεύσεις στα σάντουιτς, δοκίμασε διαφορετικές υφές λαχανικών, ας πούμε το κουνουπίδι στον φούρνο με μέλι, πάπρικα και λάδι είναι ίδιο με μια κοτομπουκιά!
Όταν θέλεις να παραγγείλεις πίτσα ή γύρο ή μπέργκερ, προτίμησε να τα φτιάξεις μόνος σου στο σπίτι με υλικά που ξέρεις πολύ καλά από πού προέρχονται. Θα δεις μεγάλη διαφορά και σίγουρα από γεύση θα είναι εξίσου νόστιμα, ενώ θα γλιτώσεις πολλές θερμίδες που θα σου τις προσέδιδαν τα φαγητά από συγκεκριμένες αλυσίδες. Αν σου λείπει το αλάτι, βάλε πιο πολύ λεμόνι και πιπέρι, δοκίμασε μπαχαρικά και υλικά όπως η γλυκοπατάτα και η σελινόριζα που κάνει έναν πουρέ του ονείρου.
Άλλαξε σιγά σιγά τις συνήθειές σου, χωρίς να στερηθείς τη γεύση. Ψάξε έγκυρες πηγές ή πηγές πληροφόρησης που σας δίνουν οι ειδικοί. Ρωτήστε μας προσωπικά για ό,τι σας απασχολεί και πάντα μα πάντα θα βρίσκετε τον τρόπο. Κανείς δε θέλει να συμπεριφέρεται εγωιστικά στο σώμα του και τον εαυτό του επιβαρύνοντάς τον, αλλά το κάνουμε χωρίς να το παίρνουμε χαμπάρι. Κι αν είναι να κάνεις τη γουρουνιά, να την κάνεις χωρίς να επιβαρύνεις το σώμα σου, έξυπνα δηλαδή.
Μια αγκαλιά στους εαυτούς σας παρακαλώ!
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου