Είναι κοινό μυστικό, πια, πως η πανδημία του Covid μαζί με τα lockdown, οδήγησε τους ανθρώπους, νέους αλλά και πιο μεγάλους στην ευρεία χρήση των social media, ως ένας τρόπος να περάσουμε την ώρα μας. Από αυτή την εποχή και έπειτα, όμως, για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ξεκίνησε μία νέα εποχή. Αυτή της αυτοβελτίωσης και της επίτευξης μιας πιο υγιούς και ποιοτικής ζωής. Οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και κυρίως το TikTok γέμισαν με βιντεάκια για skincare routines, γιόγκα ή πιλάτες στο σπίτι, τρόπους να θέτουμε στόχους κάθε μήνα και να μην τους ξεχνάμε στα μισά του μήνα.

Όσοι δυσκολεύονται με τον ύπνο, με χαρά υποδέχτηκαν μερικά χρόνια πριν το ASMR. Πρόκειται για βίντεο με ήχους που στόχο έχουν να σας κάνουν να χαλαρώσετε και να αντιμετωπίσετε ή να γιατρέψετε την αϋπνία σας. Για άλλους αυτό επιτυγχάνεται με τη χρήση ήχων της φύσης, απαλή μουσική ή white noise. Αλλά σήμερα όσοι ψάχνουν τρόπους να βελτιώσουν τον ύπνο τους, είναι πολύ πιθανό να βρουν πιο περίπλοκες τεχνικές, όπως πως να κάνουν biohacking, δηλαδή να χακάρουν τον οργανισμό τους με σκοπό ο ύπνος τους να βελτιωθεί κατά 34%. Ένας άλλος πολύ δημοφιλής τρόπος είναι τα «sleepy girl mocktails», mocktails με βότανα και ηρεμιστικά που υπόσχονται γαλήνιο ύπνο. Κάπως έτσι γεννήθηκε η νέα τάση αυτοβελτίωσης που κυκλοφορεί, με σκοπό να βελτιώσει τον ύπνο μας, αυτή του sleepmaxxing.

 

@isabelle.lux anti aging expectation vs reality #sleeproutine #nightroutine #beautysleep #mouthtape #antiaging #antiagingskincare ♬ original sound – ninichen

 

Όλες αυτές οι τεχνικές είναι μέθοδοι του sleepmaxxing. Κορυφαία, όμως, στη λίστα αυτή, είναι η μέθοδος mouth tapping. Όσοι την ακολουθούν, κλείνουν το στόμα τους με κολλητική ταινία πριν πέσουν για ύπνο. Όσοι την έχουν ακολουθήσει, πάλι, ήδη βεβαιώνουν πως έτσι βελτίωσαν την αναπνοή τους, αντιμετώπισαν το ροχαλητό και εξαφάνισαν, αν είναι δυνατόν, και το προγούλι. Κάπου εκεί ήταν που οι εταιρείες άρχισαν να κάνουν πάρτι, όπως κάθε φορά που βγαίνει μια νέα ιντερνετική τάση. Σε χρόνο dt, oι αρχικές όλων γέμισαν με προϊόντα και gadgets με τα οποία θα επιτευχθεί καλύτερος ύπνος και θα μπορεί και να υπολογιστεί και η ποσότητα αλλά και η ποιότητα του ύπνου.

Φυσικά, η τάση του sleepmaxxing δεν έχει στόχο να καλύψει έναν 8ωρο ύπνο, αλλά να επιτύχει βαθύ ύπνο. Σύμφωνα άλλωστε με τους content creators του TikTok, ο κανόνας του 8ωρου ύπνου πλέον είναι παλιός. Αυτό που έχει σημασία είναι ο βαθύς ύπνος. Πώς θα βεβαιωθεί κανείς πως το κατάφερε αυτό; Μα με εφαρμογές ύπνου που υπολογίζουν το πόσο κοιμήθηκες αλλά και σε ποιο από τα τέσσερα στάδια του ύπνου βρίσκεσαι: α) στην εισαγωγή στον ύπνο, β)στην έναρξή του, γ) στον ύπνο βραδέων κυμάτων ή δ) στη φάση REM. Το τελευταίο στάδιο είναι και το στάδιο του πιο βαθύ ύπνου, και το στάδιο όπου οι περισσότεροι μύες στο σώμα παραλύουν, πέρα από αυτούς της καρδιάς, των πνευμόνων και των ματιών.

 

@foundation.pilatesHave you heard about mouth taping? It might sound a little weird at first, but it can actually have some seriously awesome benefits. When you use mouth tape while you sleep, it can help keep your mouth closed and encourage you to breathe through your nose. This can be especially helpful if you’re a snorer, or if you struggle with sleep apnea or other breathing issues. Plus, breathing through your nose can help you get better quality sleep by bringing you into your parasympathetic nervous system, which is key for feeling rested and energized during the day. So if you’re looking for a simple way to improve your sleep and feel better overall, give mouth taping a try!♬ original sound – foundation.pilates

 

Είναι όμως οι εφαρμογές αυτές καλές ή κακές για τον άνθρωπο; Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, μάλλον όχι. Η τεχνολογία παρακολούθησης δεν είναι βέβαιο πως παρέχει ακριβή στοιχεία και το αποτέλεσμα είναι οι άνθρωποι να οδηγούνται σε παθήσεις όπως η ορθοϋπνία, όπου αποκτούν εμμονή με τη βελτιστοποίηση του ύπνου τους. Το Sleep Foundation, ένας οργανισμός για την έρευνα και την αντιμετώπιση παθήσεων σχετικών με τον ύπνο, ενημερώνει πως δεν υπάρχουν ακριβείς οδηγίες για το πόσο ύπνο χρειάζεται καθημερινά ο ανθρώπινος οργανισμός. Ο εγκέφαλος άλλωστε περνάει και τα τέσσερα στάδια του ύπνου 4-6 φορές κάθε βράδυ ώστε να αυτορυθμιστεί.

Παρόλη όμως τη σχετική έρευνα και τα στοιχεία, πολλοί χαίρονται να μοιράζονται μυστικά για καλύτερο ύπνο, άλλωστε τους δίνει μία αίσθηση πως ελέγχουν το σώμα τους. Εκτός, λοιπόν, από όσους τρόπους αναφέρθηκαν και ανήκουν στη σφαίρα του sleepmaxxing, υπάρχουν και άλλοι τρόποι που έγιναν viral τελευταία. Αυτοί περιλαμβάνουν τσάι βαλεριάνας, μελισσόχορτο, διαλογισμό και ασκήσεις αναπνοής και καθόλου έκθεση σε ηλεκτρικές συσκευές δύο ώρες πριν τον ύπνο.

 

@this.is.not_mariah i use it everynighttt #fypシ゚viral #mouthtape #morningshed #neckgarment #mouthtape #mouthtapeforsleep ♬ original sound – mariah

 

Συγκριτικά με άλλες διαδικτυακές τάσεις, το sleepmaxxing ίσως δεν είναι τόσο κακό. Άλλωστε, πρεσβεύει κάτι ουσιαστικό και πολύ διαφορετικό από όσα ίσχυαν παλιότερα. Δηλαδή εκεί που όλος ο κόσμος έτρεχε για να προλάβει τα διάφορα deadlines που του έθεταν, χάνοντας κυριολεκτικά τον  ύπνο του, τώρα βάζει στο κέντρο της προσοχής του τον ύπνο και προσπαθεί να τον βελτιώσει όσο γίνεται περισσότερο. Άλλωστε, ένας καλός ύπνος ποσοτικά και ποιοτικά, είναι το κλειδί για να αισθάνεται ευεξία και ψυχική ισορροπία.

Εν τέλει, ίσως και να γίνεται πολύ κακό για το τίποτα με όλες αυτές τις τεχνικές ύπνου. Καλώς ή κακώς τα κοινωνικά δίκτυα έχουν κατακλειστεί από tips και πολλές φορές, χωρίς κανένα κριτήριο, καταλήγουν σε πειραματισμούς που ξεπερνούν το όριο μιας υγιούς ρουτίνας. Οπότε, θέλει κι αυτό το τρεντ ένα φίλτρο. Ένα είναι βέβαιο: είτε χρησιμοποιούνται τεχνικές, είτε όχι, ο καλός ύπνος είναι πλέον το ζητούμενο για όλους. Sweet dreams λοιπόν σε όλους, με όποιον τρόπο αποφασίσουν πως θέλουν να κοιμηθούν.

Συντάκτης: Ελευθερία Ιωάννογλου