Η υγεία μας είναι το ό,τι πιο σημαντικό έχουμε. Χωρίς αυτή δεν μπορούμε να απολαύσουμε τη ζωή και τις χιλιάδες δυνατότητες που αυτή μας παρέχει. Όμως, οι περισσότεροι από εμάς βλέπουμε τον γιατρό μας αφού παρουσιαστεί κάποιο σύμπτωμα, με σκοπό τη διάγνωση και θεραπεία εκείνου που υποδηλώνει. Υπάρχουν, λοιπόν, κάποιες βασικές εξετάσεις κι επισκέψεις που μπορούμε να κάνουμε ώστε να προλαμβάνουμε ένα πρόβλημα υγείας, αφού από αρκετά νωρίτερα μπορούν να μας ενημερώσουν χτυπώντας μας καμπανάκι για το αν κάτι πάει καλά ή όχι. Πιάστε λοιπόν χαρτί και μολύβι, και πάμε να σημειώσουμε τις βασικές εξετάσεις που πρέπει να κάνουμε 1 φορά τον χρόνο.

 

Οδοντίατρος

Όταν πρόκειται για επίσκεψη στον οδοντίατρο, όλοι ξέρουμε ότι θέλουμε να ακυρώσουμε το ραντεβού. Αλλά θα ήταν καλό να πραγματοποιούμε έναν έλεγχο μία φορά τον χρόνο, αν όχι μία φορά το εξάμηνο. Τώρα, πιο συχνή επίσκεψη θα χρειαστεί εάν έχουμε αρχίσει το κάπνισμα, ώστε να εξετάσει ο γιατρός την κατάσταση των δοντιών και των ούλων μας. Επιπλέον, σε περίπτωση που πάσχουμε από σακχαρώδη διαβήτη είναι αναγκαία η επίσκεψη σε οδοντίατρο τουλάχιστον μία φορά το εξάμηνο.

 

Οφθαλμίατρος

Οι πιο πολλοί οφθαλμίατροι συνιστούν οφθαλμολογικό έλεγχο μια φορά κάθε ένα ή δύο χρόνια, ανάλογα την ηλικία, τους παράγοντες κινδύνου και το πρόβλημα του κάθε ασθενούς. Τα παιδιά που δεν έχουν κάποια διαθλαστική ανωμαλία, μπορούν να εξετάζονται κάθε 2 χρόνια μέχρι τα 18, ενώ αυτά που φορούν γυαλιά κάθε 1 χρόνο. Οι ενήλικες πρέπει να εξετάζουν τα μάτια τους κάθε δύο χρόνια από τα 18 έως τα 60 και μια φορά τον χρόνο μετά τα 61. Ενήλικες υψηλού κινδύνου, π.χ. με σακχαρώδη διαβήτη, με ιστορικό τραυματισμού στον οφθαλμό κ.α., πρέπει να εξετάζονται συχνότερα.

 

Καρδιολόγος

Σε ασυμπτωματικούς ασθενείς, καλό θα είναι ο καρδιολογικός έλεγχος να γίνεται κάθε χρόνο σε ηλικία άνω των 50 ετών, κάθε δύο χρόνια από 40-50 ετών και κάθε τρία χρόνια από 30-40 ετών. Σε ασθενείς που έχουν θετικό κληρονομικό ιστορικό στεφανιαίας νόσου, υπέρταση, παχυσαρκία, υπερλιπιδαιμία ή κάπνισμα, ο καρδιολογικός έλεγχος είναι καλό να γίνεται ανά 1 με 2 χρόνια τουλάχιστον.

 

Γυναικολόγος

Η επίσκεψη στον γυναικολόγο πρέπει να γίνεται μια φορά τον χρόνο για τον ετήσιο προληπτικό έλεγχο. Κατά την επίσκεψη αυτή, γίνεται κλινική γυναικολογική εξέταση, Τεστ-Παπανικολάου, υπέρηχος μήτρας-ωοθηκών καθώς και ψηλάφηση μαστών. Σε ό,τι αφορά τη μαστογραφία, η έναρξη του ετήσιου ελέγχου γίνεται στην ηλικία των 40 με 44, ενώ από τα 45 έως τα 55 είναι υποχρεωτική η εξέταση κάθε χρόνο, η οποία είναι καλό να συνεχίσει ως έχει για όλη την ώριμη ζωή της γυναίκας.

 

Ανδρολόγος – Ουρολόγος

Συνίσταται να πραγματοποιείται μία επίσκεψη κάθε χρόνο μετά την ηλικία των 15 ετών. Ένας ετήσιος ανδρολογικός έλεγχος περιλαμβάνει ένα andro-test, έναν υπέρηχο οσχέου (π.χ. όρχeων) και προστάτη (γίνεται από την κοιλιά) και μια ανάλυση ορμονών (FSH, LH, τεστοστερόνη, TSH, προλακτίνη, ανδρογόνα).

 

Υπέρηχος άνω κάτω κοιλίας

Από την ενηλικίωση και μετά, καλό είναι να κάνουμε έναν υπερηχογράφημα άνω κάτω κοιλίας κατ’ έτος. Με αυτή την εξέταση βλέπουμε συκώτι, νεφρούς, πάγκρεας, αλλά και τα έσω γεννητικά όργανα, στις γυναίκες, που κινδυνεύουν από τον καρκίνο των ωοθηκών, ο οποίος είναι ένας καρκίνος που διατρέχει το σώμα τελείως αθόρυβα, δεν προειδοποιεί και διαγιγνώσκεται σε τελικό στάδιο. Για τους δε άντρες αυτή η εξέταση είναι σημαντική, καθώς για όργανα όπως οι νεφροί και ο προστάτης, προλαμβάνονται πολλά νοσήματα και ιδιαίτερα ο καρκίνος του προστάτη, σε μεγαλύτερες ηλικίες.

 

Εργαστηριακός έλεγχος/ Αιματολογικές εξετάσεις

Κάθε 2 με 3 χρόνια θα πρέπει να γίνεται έλεγχος για αυξημένη αρτηριακή πίεση αλλά κι εργαστηριακός έλεγχος για αναιμία, για αυξημένη χοληστερίνη, αυξημένο σάκχαρο αίματος και για την καλή λειτουργία ήπατος και νεφρών. Στα πλαίσια ελέγχου ρουτίνας, η γενική εξέταση αίματος καλό είναι να επαναλαμβάνεται κάθε 6 με 12 μήνες. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέταση που παρέχει χρήσιμες διαγνωστικές πληροφορίες για τη συνολική κατάσταση της υγείας του εξεταζόμενου, όπως την κατάσταση του θυρεοειδή, τα επίπεδα της γλυκόζης και πολλά άλλα.

Σε περίπτωση βέβαια που υπάρχει κάποια προϋπάρχουσα κατάσταση που απαιτεί συχνότερη παρακολούθηση ή κι εξετάσεις, ακολουθούμε πάντα τις οδηγίες του γιατρού μας. Προς το παρών, πάρτε ένα τηλέφωνο στο χέρι καλέστε τον οικογενειακό γιατρό και προγραμματίστε άμεσα τις βασικές εξετάσεις που τόσο καιρό αμελείτε.

Συντάκτης: Χριστίνα Γκούτη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου