Η ακμή είναι μια δερματική πάθηση που ταλαιπωρεί αρκετό κόσμο. Λανθασμένα πιστεύουμε ότι αφορά μόνο τους εφήβους ενώ μπορεί να ταλαιπωρήσει από νεογνά μέχρι κι ενήλικες. Κάποιος μπορεί να έχει την τέλεια ρουτίνα περιποίησης του δέρματος και να το φροντίζει πάρα πολύ, όμως να ταλαιπωρείται για χρόνια με ακμή χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Πλέον ξέρουμε ότι η υγεία του δέρματός μας ξεκινά από μέσα. Είτε από ορμονικούς παράγοντες, από κάποιο μικρόβιο, από το στρες και φυσικά παίζει τον ρόλο της η διατροφή σ’ αυτό. Εμείς θα εστιάσουμε στο θέμα της διατροφής.
Πρώτα απ’ όλα, ίσως ακουστεί κι αυτονόητο αλλά αξίζει ν’ αναφερθεί: Θα χρειαστεί ν’ αποφεύγουμε τρόφιμα που είμαστε δυσανεκτικοί. Δυσανεξία σε τρόφιμα αποκτούμε όταν ο οργανισμός αντιδρά στην παρουσία κάποιων συστατικών με αποτέλεσμα να παρουσιάσει αρνητικά συμπτώματα όπως είναι το φούσκωμα, το κοιλιακό άλγος καθώς κι η ακμή- κυρίως στην περιοχή του προσώπου. Συχνές δυσανεξίες είναι αυτή σε ξηρούς καρπούς, λακτόζη και γλουτένη. Καλό θα είναι όμως να πάρουμε μια ιατρική διάγνωση προτού προβούμε σε αποκλεισμό μιας διατροφικής ομάδας καθώς αυτό μπορεί να επιφέρει κάποιες ελλείψεις στον οργανισμό.
Θα χρειαστεί επίσης ν’ αποφεύγουμε τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες όπως είναι το λευκό αλεύρι, τα επεξεργασμένα σιτηρά, τα σιρόπια, η ζάχαρη, το λευκό ρύζι καθώς και παράγωγά τους- για παράδειγμα τα κέικ, οι σοκολάτες, τα μπισκότα και το λευκό ψωμί. Έρευνες βρήκαν κοινό παρονομαστή την κατανάλωση απλών κι επεξεργασμένων υδατανθράκων σε άτομα με ακμή. Συγκεκριμένα, άτομα που καταναλώνουν επεξεργασμένους υδατάνθρακες, έχουν 30% μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης ακμής σύμφωνα με έρευνα του Koku Aksu το 2012. Ένας πιθανός μηχανισμός που το εξηγεί μπορεί να είναι η απότομη αύξηση της ινσουλίνης που προκαλεί σοκ στον οργανισμό.
Τα αγαπημένα σε όλους γαλακτοκομικά -βλέπε φέτα- είναι δυστυχώς ένας ακόμη παράγοντας εμφάνισης ακμής. Αν και πλούσιο σε ασβέστιο, βιταμίνη D και καλής ποιότητας πρωτεΐνη το τυρί είναι triggering factor για πολλά άτομα, χωρίς βέβαια αυτό να αποτελεί κανόνα. Σε κάποιες έρευνες μελετήθηκε η συσχέτιση κατανάλωσης παγωτού, γάλακτος, τυριού κι ακμής, με θετικά αποτελέσματα. Από την άλλη, οι έρευνες είναι λίγες, με μικρό δείγμα και διάφορα κενά· για παράδειγμα, οι περισσότερες μελέτες αφορούν έφηβους κι όχι ενήλικες ή βρέφη. Αν είσαι έφηβος ή έχεις υποψίες για δυσανεξία στη λακτόζη, μπορείς να συμβουλευτείς τον γιατρό σου και να κινηθείς αναλόγως.
Δυτικού τύπου διατροφή που απαρτίζεται από fast food, γλυκά, τηγανιτά, αναψυκτικά κι υπερκατανάλωση λιπαρού κρέατος. Αυτή η διατροφή δεν κάνει κακό μόνο στην καρδιά, αλλά και στην επιδερμίδα μας. Αυξάνει τη γλυκόζη στο αίμα προκαλώντας σοκ στον οργανισμό, περιέχει πολλά αμφιλεγόμενα συντηρητικά και στερείται σε βιταμίνες, μέταλλα κι άλλα θρεπτικά συστατικά που κάνουν καλό στην επιδερμίδα μας. Η έρευνα του Koku Aksu που έλαβε μέρος στην Κίνα, έδειξε θετική συσχέτιση μεταξύ κατανάλωσης fast food κι εμφάνιση ακμής. Είναι ασφαλές λοιπόν να πούμε ότι το δυτικό πρότυπο διατροφής μπορεί να προκαλέσει- εκτός των άλλων- κι ακμή.
Το αλκοόλ επεμβαίνει στην ισορροπία των οιστρογόνων και της τεστοστερόνης με αποτέλεσμα να παράγεται περισσότερο σμήγμα από τους αδένες του δέρματός μας, τους σμηγματογόνους αδένες. Η περίσσια παραγωγή σμήγματος φράζει τους πόρους μας και προκαλεί τη δημιουργία βακτηριδίων που παράγουν την ακμή. Αν και το αλκοόλ υπάρχει σε αρκετά προϊόντα περιποίησης έναντι της ακμής, καλό είναι να μην το καταναλώνουμε και να περιοριστούμε στην εξωτερική του χρήση.
Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, αντιοξειδωτικά, νερό και σύνθετους υδατάνθρακες όπως το αλεύρι ολικής, δημητριακά ολικής και γλυκοπατάτες, χαμηλά σε επεξεργασμένα τρόφιμα, αλκοόλ και ζωικό λίπος, φαίνεται να είναι η απάντηση στην ακμή. Ας πάμε πίσω στην παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή με τη βοήθεια κάποιου διαιτολόγου, ακολουθώντας πάντα τις συμβουλές του προσωπικού μας ιατρού και δερματολόγου.
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου