Καθώς μεγαλώνουμε, οι ώρες που ξοδεύουμε στην περιποίηση του εαυτού μας αυξάνονται -και καλά κάνουμε- αφού τότε είναι που έχουμε κι εμείς περισσότερη αυτοπεποίθηση. Ένα σημείο που δίνουμε συνήθως περισσότερη σημασία είναι το δέρμα μας, το οποίο είναι το πιο «εκτεθειμένο», ας το πούμε έτσι. Και να σου οι κρέμες σε παράταξη, αλλά κι όποιο άλλο προϊόν ακούσουμε ότι είναι καλό για την επιδερμίδα μας. Το μισό μας μισθό δίνουμε για να πάρουμε τα καλύτερα και πολλές φορές αυτό είναι που μας προβληματίζει όταν βλέπουμε πως δε δουλεύουν.
Μη σκάτε όμως, γιατί δε φταίνε αποκλειστικά οι επιλογές που κάνουμε σε ό,τι αφορά τα προϊόντα που αγοράζουμε ή τη χρήση που κάνουμε με αυτά. Είναι κάποιες κακίες συνήθειες ή καταστάσεις οι οποίες κουράζουν, αλλά κι αλλοιώνουν το δέρμα μας. Παρακάτω, λοιπόν, θα αναπτύξουμε μαζί κάποιες από αυτές, για να πάρετε μια γεύση, αλλά και για να αναθεωρήσουμε αν κάποιες από αυτές είναι ήδη στη ζωή μας!
Ο ήλιος
Σ’ αρέσει ν’ αράζεις στον ήλιο, ή στο κρεβάτι κάθε νύχτα με το κινητό στο χέρι ή αγκαλιά. Ε μα, αυτά από μόνα τους είναι αρκετά για να «βλάψουν» την επιδερμίδα σου. Ο ήλιος από τη μια είναι ικανός με την UVA και UVB ακτινοβολία που εκπέμπει, να προκαλέσει τόσο επιφανειακές, όσο κι εσωτερικές αλλοιώσεις στο δέρμα μας. Οι αλλοιώσεις αυτές φυσικά είναι μη αναστρέψιμες, γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό να φοράμε πάντα αντιηλιακό ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να μας προστατεύσει από τις ακτίνες του.
Το μπλε φως
Εξίσου σημαντικό θεωρείται και το μπλε φως, ακτινοβολίες που προέρχονται από όλες τις οθόνες, είτε κινητού, τάμπλετ είτε λάπτοπ. Αν και δεν προκαλεί μεγάλες βλάβες, όπως η ακτινοβολία του ήλιου, η συγκεκριμένη ακτινοβολία έχει μικρότερο μήκος κύματος κι αυτό ουσιαστικά της επιτρέπει να εισχωρεί μέσα στο δέρμα μας, κι έτσι να δημιουργεί μια πιο ευάλωτη επιδερμίδα, ευαίσθητη στη δημιουργία ρυτίδων αλλά και μαύρους κύκλους. Θα ξανασκεφτείς να πάρεις το τηλέφωνο στα χέρια ε;
Το τι τρως
Πολύ σημαντικό επίσης φαίνεται να είναι και το τι τρως. Κάτι μας είπε τώρα, θα μου πείτε. Ενώ όμως το ξέρουμε και γνωρίζουμε τις συνέπειες –στο δέρμα μας- ενός ανθυγιεινού τρόπου ζωής, συνεχίζουμε να τις αγνοούμε. Με μια κακή διατροφή λοιπόν, που έχει κατά βάση γρήγορο, ετοιματζίδικο φαγητό, είναι λογικό πώς δε θα περιέχει όλα τα θρεπτικά στοιχεία και βιταμίνες οι οποίες είναι υπεύθυνες για την παραγωγή του κολλαγόνου, για ένα δέρμα που πραγματικά θα λάμπει.
Το νερό που (δεν) πίνεις
Στην εξίσωση φυσικά θα βάλω και το νερό, που είναι ίσως ένας από τους καλύτερους φίλους της επιδερμίδας σου. Μήπως να γίνει και ο δικός σου; Αφού τα κύτταρα του δέρματός μας τα οποία αποτελούνται από νερό, αν δεν ενυδατώνονται σωστά –γιατί εμείς δεν πίνουμε νερό– τότε κι αυτά θα γίνονται συνεχώς μη λειτουργικά με αποτέλεσμα να αποκτήσουμε σταδιακά, μια ξηρή και ταλαιπωρημένη επιδερμίδα. Τόσο απλό.
Το αν κοιμάσαι
Πέρα όμως από το τι τρώμε και πίνουμε εξίσου σημαντικό ρόλο παίζει και το πόσες ώρες κοιμόμαστε αλλά και τι ποιότητα ύπνου κάνουμε. Γι’ αυτό καλό είναι να μην υποτιμάμε τις ώρες ύπνου μας. «Ένα ακόμα επεισόδιο μωρέ τι πειράζει;», πόσες φορές το είπαμε αυτό. Τόσες, που αν το δέρμα μας μπορούσε να μιλήσει, σίγουρα θα μας έβριζε. Και να σου οι μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια, και πάλι φυσικά θα φταίνε οι κρέμες που δεν κάνουν τη δουλειά τους. Σύμφωνα πάντως με τους ειδικούς, ένας ενήλικας έχει ανάγκη από 6 μέχρι 8 ώρες ύπνο τη μέρα για να έχει ένα υγιές και λαμπερό δέρμα. Αν κοιμόμαστε τόσες ώρες, τότε ναι (!) να παραπονεθούμε και για την κρέμα που δε φαίνεται να βοηθά την κατάσταση.
Το αν σε τρώει το άγχος
Άφησα το άγχος για το τέλος. Μια λέξη που άνθρωποι της γενιάς μου γνωρίζουμε πολύ καλά. Για την ακρίβεια, μεγαλώσαμε και γαλουχηθήκαμε με το άγχος, κι αυτό βγαίνει και προς τα έξω. Αυτό το συναίσθημα της κρίσης πανικού που βλέπεις να έρχεται και σε κατακλύζει κρύος ιδρώτας, είναι τόσο καταστροφικό, όσο τίποτα άλλο. Την ώρα που εμείς αγχωνόμαστε ελεύθερες ρίζες –μόρια με έλλειψη ενός ηλεκτρονίου- απελευθερώνονται στον οργανισμό μας κι αντιδρούν ώστε να βρουν ένα ηλεκτρόνιο. Οι συγκεκριμένες ελεύθερες ρίζες δημιουργούν το οξειδωτικό στρες, το οποίο ουσιαστικά αλλάζει τη σύσταση αλλά και τη λειτουργία των υπόλοιπων μορίων, κι έτσι δημιουργείται μια αλυσίδα αντιδράσεων, οι οποίες εν τέλει οδηγούν στην καταστροφή του κολλαγόνου και της ελαστίνης του δέρματος οδηγώντας έτσι σε μαθηματική αλλοίωση της επιδερμίδας μας.
Όπως καταλάβατε, είναι σημαντικό να προσέχουμε το δέρμα μας, και με προϊόντα περιποίησης αλλά και μέσα από κάποιες μικρές συνήθειες, μεγάλης σημασίας. Μη σας πω ότι οι συνήθειες είναι σημαντικότερες από κάθε κρέμα, λαδάκι και scrub. Γι’ αυτό αν θέλετε να έχετε μια επιδερμίδα «σαν του μωρού» που λέμε, μάλλον ήρθε η ώρα να αλλάξετε το lifestyle σας, αλλά και τον τρόπο που σκέφτεστε. Πιστέψτε με, δε θα το μετανιώσετε!
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου