Σου έχει συμβεί ποτέ να κάθεσαι αμέριμνα με την παρέα σου, όταν κάποια στιγμή ξεφουρνίζει κάποιος φίλος σου την ερώτηση «θυμάσαι τότε που..;» κι εσύ ζορίζεσαι μέχρι να σου έρθει το σκηνικό στο μυαλό; Ή έχεις τόσα πράγματα να κάνεις, που την τελευταία βδομάδα έχεις ξεχάσει τρεις φορές τα κλειδιά σου στο σπίτι;

Είναι φυσιολογικό σε μια γρήγορα τρεχούμενη ζωή να ξεχνάμε από εδώ και από εκεί κάποια μικροπράγματα, όμως καμιά φορά αυτό μας αποθαρρύνει θεωρώντας ότι η μνήμη μας μάς έχει προδώσει. Κι όμως, μπορούμε να μπουστάρουμε τη μνήμη μας, αποδεδειγμένα, μόνο προσθέτοντας κάποιες συγκεκριμένες τροφές στην καθημερινότητά μας. Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Harvard, τα ίδια φαγητά που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία της καρδιάς και των αγγείων, είναι αυτά που μας βοηθούν να τονώσουμε τη μνήμη μας, αν τελευταία έχει «πέσει».

 

1. Ψάρια με καλά λιπαρά

Ο σολομός, και γενικότερα τα ψάρια που διαθέτουν καλά λιπαρά, είναι το νούμερο ένα στη λίστα. Τα λιπαρά ψάρια διαθέτουν άφθονη ποσότητα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και υγιή ακόρεστα λίπη που έχουν συνδεθεί με χαμηλότερα επίπεδα β-αμυλοειδούς στο αίμα, την πρωτεΐνη που σχετίζεται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Καταναλώνοντας δύο φορές την εβδομάδα ωμέγα-3 λιπαρά, βλέπουμε σύντομα μεγάλη διαφορά στην αποτελεσματικότητα της μνήμης. Εναλλακτικά, για μια vegan επιλογή πρόσληψης των συγκεκριμένων οξέων και για όσους δεν είναι fans των ψαριών, μπορεί κανείς να δοκιμάσει αβοκάντο, λιναρόσπορο και καρύδια, που έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3.

 

2. Καφές και τσάι

Η καφεΐνη, δε λειτουργεί αποκλειστικά ως «πρωινό ξύπνημα» κι απόδοση ενέργειας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μετά από μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Nutrition το 2014, οι άνθρωποι που κατανάλωναν συστηματικά καφέ ή τσάι το πρωί, έδειξαν καλύτερα συμπτώματα ψυχικής λειτουργίας, απ’ ό,τι αυτοί που δεν κατανάλωναν ένα από τα δύο ροφήματα. Σε παράλληλη έρευνα του πανεπιστημίου John Hopkins, οι ερευνητές απέδειξαν με ένα απλό πείραμα, δίνοντας δισκία καφεΐνης ή placebo σε δύο ομάδες ανθρώπων και ζητώντας τους την επόμενη μέρα να αναγνωρίσουν ορισμένες φωτογραφίες. Το γκρουπ της καφεΐνης απέδωσε με μεγάλη διαφορά καλύτερα, αποδεικνύοντας έτσι ότι το συστατικό αυτό είναι υπεύθυνο για την εδραίωση νέων αναμνήσεων στον νου.

 

3. Μούρα

Τα φλαβονοειδή, οι φυσικές χρωστικές των φυτών που δίνουν στα μούρα τις λαμπρές αποχρώσεις τους, βοηθούν επίσης στη βελτίωση της μνήμης. Μελέτη που έγινε από μελετητές στο Brigham and Women’s Hospital του Harvard έδειξε ότι ειδικότερα οι γυναίκες που προσλάμβαναν δύο ή περισσότερες μερίδες φράουλας, βατόμουρου ή άλλων berries την εβδομάδα καθυστέρησαν τη μείωση της μνήμης έως και δυόμισι χρόνια.

 

4. Πράσινα, φυλλώδη λαχανικά

Σπανάκι, μπρόκολο, μαρούλι και πάει λέγοντας. Όποιο πράσινο φυλλώδες λαχανικό και αν επιλέξουμε, λειτουργεί ως αρωγός στην αντιμετώπιση της απώλειας της μνήμης χάρη στη βιταμίνη Κ, τη λουτεΐνη, το φυλλικό οξύ και τη Β καροτίνη, που διαθέτουν σε μεγάλες ποσότητες.

 

5. Αυγά

Η κατανάλωση αυγών και ιδιαίτερα το μέρος από τα ασπράδια, μπορεί επίσης να λειτουργήσει θετικά για τη μνήμη, λόγω των θρεπτικών συστατικών που συνδέονται με την υγεία του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Β6 και Β12, του φυλλικού οξέος και της χολίνης. Συγκεκριμένα η χολίνη είναι ένα σημαντικό συστατικό που λειτουργεί στο σώμα ως νευροδιαβιβαστής που βοηθά στη ρύθμιση της διάθεσης και της μνήμης.

 

Δεν πρόκειται να νικήσει κανείς τη νόσο του Αλτσχάιμερ με μια ισορροπημένη και καλή διατροφή, όμως είναι πολύ πιθανό, βάζοντας στο καθημερινού μενού κάποιες από αυτές τις τροφές, να δει σαφή αποτελέσματα στο μέλλον, να μειώσει τα προβλήματα μνήμης που αντιμετωπίζει ή να τονώσει σε έναν βαθμό την προσωρινή μνήμη και τις νέες αναμνήσεις που δημιουργεί στην καθημερινότητά του.

 

Συντάκτης: Ίλυα Τρανούδη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου