Ξυπνάς το πρωί και πεινάς. Το μεσημέρι μια ώρα μετά το φαγητό πεινάς. Όταν πέφτεις στο μαξιλάρι σου να κοιμηθείς ακούς ένα γουργούρισμα -μάντεψε-, κι αυτό γκρινιάζει πως πεινάς. Μπροστά από την τηλεόραση πεινάς, στην τάξη πεινάς, παντού και πάντα πεινάς.

Μη νιώθεις ενοχές. Δεν είσαι ο μόνος πεινασμένος στην υπόθεση, για την ακρίβεια δεν είσαι ο μόνος φαγωμένος-πεινασμένος στην υπόθεση. Η διατροφή που ακολουθούμε όλοι εμείς που πεινάμε ξανά και ξανά είναι η κλασική: Τρώμε, παραπονιόμαστε και μετά τρώμε πάλι έως και τις τύψεις μας. Τέλος για επιδόρπιο τρώμε ένα replay.

Ας ξεκινήσουμε από τη θεωρία λίγο πριν πάμε στην πράξη. Τα πάντα ξεκινούν από τη διάθεση. Από την ψυχολογική σου διάθεση και την όρεξή σου. Εάν είσαι πεσμένος ψυχολογικά, θλιμμένος ή whatever, θα προτιμήσεις να φτιάξεις τα λαχταριστά πατατάκια ή να παραγγείλεις απ’ έξω. Την απάντηση την ξέρουμε όλοι. Γιατί; Γιατί δεν έχεις τη δύναμη να φτιάξεις υγιεινά και σπιτικά πατατάκια. Άντε τώρα να αφαιρέσεις τη φλούδα, να κόψεις τις πατάτες σε λωρίδες, ν’ ανάψεις τον φούρνο, να φτιάξεις το μείγμα που θα είναι η έξτρα γεύση πάνω στην πατάτα, να κάνεις μια σως γιαούρτι ή κέτσαπ και να περιμένεις 20 λεπτά να ψηθούν όλες μαζί. Μπορείς να περιμένεις; Φυσικά και δεν μπορείς. Βέβαια, αν μιλάμε για το ντελίβερι της γωνίας με τα τυλιχτά, μπορείς να περιμένεις έως και μία ώρα. Αρκεί εσύ να μην κανείς τίποτα.

Άρα, κρατάμε απ’ την παραπάνω παράγραφο πως η ψυχολογία παίζει πρωταρχικό ρόλο στην απόφασή σου να διαλέξεις μια υγιεινή διατροφή ή να πέσεις με τα μούτρα στα σνακ. Σωστά;

 

 

Στη συνέχεια, ένας άλλος παράγοντας που επηρεάζει την απόφασή σου, είναι ο χρόνος και ο προγραμματισμός. Εάν γυρνάς από τη δουλειά σου πολύ αργά και δεν έχεις προλάβει να μαγειρέψεις αλλά ούτε να ψωνίσεις είναι λογικό από τα ουρλιαχτά του άδειου στομαχιού σου να παραγγείλεις μια πίτσα. Μια νόστιμη πίτσα με έξτρα υλικά για να γίνει πιο σπέσιαλ. Τόσο σπέσιαλ, που το αλάτι θα ξεχειλίζει μέσα από τα υλικά, με αποτέλεσμα μετά να θέλεις cola για τη χώνεψη. Ένα κιλό «ποιος ξέρει τι» αλάτι και ένα κιλό «ποιος ξέρει τι» ζάχαρη. Η ώρα έχει πάει αργά και εσύ λες στο στομάχι σου: «Τώρα ξεκίνα επεξεργασία, εγώ πάω για ύπνο.».
Μα στάσου ένα λεπτό, όλη αυτή η αλμύρα κι η γλύκα, δε φεύγουν ούτε μ’ ένα λίτρο νερό. Όλο αυτό το φαγητό που πάνω του εμπεριέχει τόσο βαριά υλικά δε θα σε αφήσει ούτε να γυρίσεις πλευρό. Πού να γνώριζες πιο πριν πως το έξτρα μπέικον θα σε αφήσει άυπνο και διψασμένο;

Συνεχίζουμε τη θεωρία μας με τις βασικές γνώσεις περί νερού, που ρέει σε κάθε βρύση μες στο σπίτι μας. Το νερό είναι σημαντικό, πρώτον διότι ο άνθρωπος αποτελείται κατά 70% από νερό, δεύτερον γιατί με την πρόσληψή του «κυλάει καλύτερα» το αίμα και ο εγκέφαλος παίρνει περισσότερο οξυγόνο χάρη σ’ αυτό. Τα τρία λίτρα νερό την ημέρα βοηθούν τα όργανα να κάνουν πιο γρήγορα τη δουλειά τους, ενώ εσύ καθαρίζεις τον οργανισμό σου αλλά και το σημαντικότερο; Χορταίνεις σημεία του εαυτού σου, με αποτέλεσμα να μην πεινάς κάθε μία ώρα.

Άρα ένας άνθρωπος για να σταματήσει ή καλύτερα να ελαττώσει το γεγονός πως είναι πεινασμένος, χρειάζεται ν’ αρχίσει να ξυπνάει νωρίτερα -για να έχει χρόνο είτε να μαγειρέψει είτε να προγραμματίσει. Μόλις ξυπνήσει καλό είναι να προσπαθήσει να πιει ένα λίτρο νερό. Να επιλέξει για το πρωινό του τροφές που λατρεύει, όμως να ελαττώσει τη ζάχαρη και το αλάτι σ’ αυτές. Το ιδανικό θ’ είναι να συνδυάσει τη διατροφή του μ’ ένα φρούτο κι όταν θα πιει καφέ να μη βάλει μισή δόση του φλιτζανιού ζάχαρη αλλά να προτιμήσει να τον πιει σκέτο. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, αν δεν μπορεί να πιει σκέτο νερό ας βράσει λίγο τσάι. Φυσικά, όλη η δουλειά θα γίνει το πρωί όταν θα βγάλει πρόγραμμα, αφού τότε θα χωρίσει τα γεύματά του σε ίσες μερίδες. Καλό είναι βέβαια να κάνει πολλά μικρά διαλείμματα για φαγητό και να αποφεύγει τα έτοιμα σνακς και τις τροφές που έχουν πολύ αλάτι και πολλή ζάχαρη. Το βράδυ ας προσπαθήσει να φάει κάτι πιο ελαφρύ και να μην κάνει το βραδινό του κύριο γεύμα αν το επιτρέπουν οι ώρες εργασίας του.

Αν και εσύ πεινάς συνέχεια και είσαι ένας απ’ αυτούς τους ανθρώπους, οι παραπάνω συμβουλές αποτελούν καθημερινές συνήθειες οι οποίες σιγά-σιγά μπορεί να σε βοηθήσουν να βελτιώσεις τη διατροφή σου και να γλιτώσεις χρήματα από το πορτοφόλι σου -μακροπρόθεσμα. Ωστόσο είναι σημαντικό να θυμάσαι πως το σώμα σου πολλές φορές έχει όντως ανάγκη ένα μικρό treat και δεν υπάρχει λόγος να αισθάνεσαι τύψεις για τα διατροφικά «λάθη» που έκανες και θα κάνεις -όπως όλοι μας. Σημασία έχει να αισθάνεσαι υγιής στο σώμα που έχεις, όπως κι αν δείχνει αυτό.

Συντάκτης: Σταματία Μάστορα
Επιμέλεια κειμένου: Ζηνοβία Τσαρτσίδου