Οι διαταραχές στην ινσουλίνη συνήθως συμβαίνουν σε άτομα τα οποία έχουν διαβήτη τύπου 1, διαβήτη τύπου 2 ή αντίσταση στην ινσουλίνη. Παρ’ όλα αυτά σε καταστάσεις έντονης κούρασης από γυμναστική ή δουλειά, υπερκατανάλωση τροφής, μεγάλο διάστημα πείνας αλλά κι έντονου συναισθηματικού στρες μπορεί η ινσουλίνη μας να διαταραχθεί. Σε αυτές τις περιπτώσεις έχουμε να αντιμετωπίσουμε είτε υπεργλυκαιμία είτε υπογλυκαιμία.

Η υπεργλυκαιμία είναι όταν το σάκχαρο στο αίμα υπερβαίνει του φυσιολογικού ορίου. Ουσιαστικά το σώμα μας έχει δυσκολία στο πώς να ανταποκριθεί στην ποσότητα ινσουλίνης που υπάρχει στο αίμα μας. Κάποια από τα συμπτώματα είναι η πολυδιψία και η πολυουρία, ναυτία, φρουτώδης οσμή στο στόμα, δυσκολία στην αναπνοή, σύγχυση και ξηροστομία/αφυδάτωση.

 

 

Για να αντιμετωπίσουμε την υπεργλυκαιμία πρέπει να καταναλώνουμε μικρά και συχνά γεύματα τα οποία θα είναι ισορροπημένα σε πρωτεΐνες, λίπος κι υδατάνθρακα. Είναι μύθος ότι πρέπει ν’ αποφεύγουμε τον υδατάνθρακα, αντίθετα ο υδατάνθρακας παίζει τον πιο σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της υπεργλυκαιμίας. Πρέπει να μοιράσουμε τους υδατάνθρακες μέσα στη μέρα μας ούτως ώστε οι περισσότεροι να είναι στο μεσημέρι και στη συνέχεια στο πρωινό και βραδινό, ενώ λιγότεροι θα πρέπει να υπάρχουν μοιρασμένοι σε δύο σνακ. Ως υδατάνθρακες μετρούμε το γάλα, το γιαούρτι, τα αμυλούχα λαχανικά, τα δημητριακά, τα ζυμαρικά, τα φρούτα και τα λαχανικά. Είναι επίσης σημαντικό να καταναλώνουμε τα γεύματα και τα σνακ μας κάθε μέρα την ίδια ώρα για να προγραμματίσουμε τα κύτταρά μας να αντιδρούν στην ινσουλίνη πιο ομαλά.

Ένα ακόμη τιπ το οποίο βλέπουμε σε σύγχρονες μελέτες είναι να τρώμε πρώτα μια ποσότητα της πρωτεΐνης και λίπους στο πιάτο μας και στη συνέχεια να τρώμε και τον υδατάνθρακα ούτως ώστε ο οργανισμός να επεξεργάζεται πιο σταδιακά τα σάκχαρα. Επιπλέον, επιλέγουμε υδατάνθρακες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, δηλαδή τρόφιμα που ανεβάζουν αργά το σάκχαρο στο αίμα και μας κρατάνε χορτάτους για περισσότερη ώρα. Αυτά τα τρόφιμα είναι τα φρούτα με τη φλούδα τους που δεν είναι πολύ ώριμα, δημητριακά ολικής και ζυμαρικά ολικής. Επίσης, επιλέγουμε ολόκληρο το φρούτο σε σχέση από τον χυμό γιατί οι φυτικές ίνες του φρούτου βοηθούν ώστε να μην ανεβαίνει απότομα το σάκχαρο στο αίμα.

Σε νέες έρευνες έχει αποδειχθεί ότι ένα γεύμα προ του ύπνου μπορεί να βοηθήσει τα επίπεδα σακχάρου να είναι πιο σταθερά κατά τη διάρκεια της νύχτας. Συνίσταται ένα μικρό γεύμα όπως ρυζογκοφρέτες με τυρί, ένα ποτήρι γάλα με λίγους ξηρούς καρπούς ή γιαούρτι με φρούτο.

Η υπογλυκαιμία, από την άλλη, είναι όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μας πέσουν κάτω του φυσιολογικού ορίου. Σε τέτοιες περιπτώσεις νιώθουμε μούδιασμα στα άκρα και στα χείλη, ζαλάδα, πονοκέφαλο, σύγχυση, ταχυκαρδία κι αστάθεια. Σε τέτοια περίπτωση πρέπει να αντιδρούμε άμεσα. Μια κουταλιά της σούπας μέλι, πέντε καραμέλες, μισό φλιτζάνι λεμονάδα ή πορτοκαλάδα είναι αρκετά για να μας σώσουν. Μετά από μισή ώρα συνίσταται να πάρουμε ένα μικρό γεύμα με πρωτεΐνη, λίπος κι υδατάνθρακα. Για παράδειγμα, μια φέτα ψωμί ολικής με τυρί κι ελαιόλαδο, ένα κράκερ ολικής με ελιές και ζαμπόν, ένα κεσεδάκι γιαούρτι με ξηρούς καρπούς και δημητριακά ολικής. Μετά από την κρίση υπογλυκαιμίας θα χρειαστεί να ξεκουραστούμε και να ενυδατωθούμε καλά.

Είναι σημαντικό να κάνουμε αναλύσεις κάθε χρόνο και να μην αφήνουμε διάφορα συμπτώματα χωρίς να τα κοιτάξουμε. Η υγεία μας είναι πολύ σημαντική και μπορούμε να προλάβουμε πολλά με τη γρήγορη διάγνωση κι αντιμετώπιση. Μια διατροφή που μπορεί να κρατήσει σε σειρά τον οργανισμό μας, αποφεύγοντας υπερβολές, είναι ό,τι χρειάζεται ένα σώμα με προβλήματα σακχάρου. Κι αυτό σίγουρα μπορούμε να το καταφέρουμε.

 

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Στέλλα Πέτρου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου