Η μητρότητα είναι απ’ τα μεγαλύτερα κεφάλαια στη ζωή κάθε γυναίκας. Ακόμα και τα αθώα παιχνίδια με τις κούκλες, που παίζουν παιδιά, συντηρούν κι αναπτύσσουν το αίσθημα αυτό και το ρόλο της μητέρας. Άλλωστε, οι κοινωνίες συχνά, ακόμη και σήμερα, ασκούν πιέσεις στις γυναίκες, δηλώνοντας τη μητρότητα ως προορισμό τους, που δεν πρέπει να καθυστερήσουν. Τα δεδομένα, ευτυχώς, αλλάζουν. Οι γυναίκες πλέον επιλέγουν συνειδητά να αποκτήσουν παιδί σε μεγαλύτερη ηλικία, όταν εκείνες θα ‘ναι έτοιμες κι ορισμένες βγάζουν τον εαυτός τους τελείως έξω απ’ αυτόν τον ρόλο.
Σήμερα, πέρα από νέες μαμάδες γύρω στα 35 θα συναντήσουμε κι αρκετές μαμάδες στα 18-25 ή ακόμα και μικρότερες. Νεαρές κοπέλες που αντί να κυνηγήσουν τις σπουδές και τη δουλειά των ονείρων τους ή ακόμα και να κοιτάξουν την καλοπέρασή τους, μεγαλώνουν παιδιά, βάζοντας συνειδητά τον εαυτό τους δεύτερο σε αυτό το πλάνο. Αγωνίστριες, όπως κάθε μαμά, σε μια κοινωνίας που ίσως τις κοιτάξει περίεργα, τις κρίνει ή τις στιγματίσει γι’ αυτήν τους την επιλογή, ειδικά στην περίπτωση που είναι μόνες μαμάδες, αντί να τις θαυμάσει.
Όσο κι αν για κάποιους ακούγεται παράξενο, η μητρότητα σε νεαρή ηλικία, σε κάποιο ποσοστό, είναι συνειδητή επιλογή. Νέες κοπέλες, έχουν όνειρο να γίνουν μητέρες κι αδιαφορούν για οποιαδήποτε καριέρα -άλλωστε, αν θέλουν, μπορούν να τα συνδυάσουν. Αισθάνονται όμορφα με το σύντροφο που επέλεξαν κι αποφασίζουν πως θέλουν να δουν την οικογένειά τους να μεγαλώνει.
Παρά τις δυσκολίες που ίσως συναντήσουν στο δρόμο τους, έχουν τη δύναμη και την αγάπη να ξεπερνούν τα εμπόδια. Συχνά εργάζονται και κυνηγούν όνειρα, όχι μόνο για τον εαυτό τους, αλλά και για την οικογένειά τους. Έχουν όρεξη, διάθεση και τόση ενέργεια να μεγαλώσουν το πλασμάτακι που ήρθε στη ζωή τους. Θέλουν να του προσφέρουν τα πάντα –υλικά και συναισθηματικά– και να μη στερηθεί τίποτα. Επιθυμούν να μην έχουν μεγάλη διαφορά με τα παιδιά τους για να μπορούν να ζήσουν από κοντά τις στιγμές τους, να παίζουν μαζί τους, να τα καταλαβαίνουν και φυσικά, να αποφύγουν το μεγάλο χάσμα γενεών.
Μια εγκυμοσύνη σε νεαρή ηλικία, όμως, δεν είναι πάντοτε μια συνειδητή επιλογή. Συχνά απλά προκύπτει. Κάποιες φορές συμβαίνουν ατυχήματα κατά τη σεξουαλική επαφή κι όταν ειδικά είσαι σε μικρή ηλικία αγνοείς ή αδιαφορείς για τους κινδύνους. Επαφή χωρίς προφύλαξη, σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες. Ακόμα κι αν αναγνωρίζουν τις επιπτώσεις, καθησυχάζουν του εαυτούς τους πως δε θα συμβεί στους ίδιους, μέχρι φυσικά να τους συμβεί. Έτσι συναντάμε νεαρές κοπέλες με μια εγκυμοσύνη που δεν είχαν προγραμματίσει και δεν ξέρουν πώς να τη διαχειριστούν.
Τα περιστατικά ανεπιθύμητων εγκυμοσυνών αυξάνοντα -κι αυτό αποτελεί παράδοξο σε μια εποχή που η άγνοια θα ‘πρεπε να θεωρείται αδικαιολόγητη. Οι περιπτώσεις ποικίλλουν. Ζευγάρια αποφασίζουν από κοινού την άμβλωση, άλλα να μεγαλώσουν μαζί το παιδί κι άλλες φορές στην αρνητική στάση του αγοριού, η κοπέλα αποφασίζει να το μεγαλώσει μόνη της -εξάλλου, είναι η δική της ζωή και το δικό της σώμα, άρα κι η δική της απόφαση.
Η έλλειψη σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης είναι ένας απ’ τους κύριους λόγους της αύξησης των ανεπιθύμητων εγκυμοσυνών, καθώς τα ταμπού καλά κρατούν. Αρκετά νοσοκομεία της χώρας μας σε συνεργασία με το κράτος διοργανώνουν «Προγράμματα οικογενειακού προγραμματισμού». Μέσω των προγραμμάτων αυτών διοργανώνονται ημερίδες κι ομιλίες σχετικά με τους τρόπους αντισύλληψης καθώς και την έγκαιρη αντιμετώπιση «ατυχημάτων» κατά τη σεξουαλική επαφή. Υπάρχει επίσης ενημέρωση για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, αλλά κι υπενθύμιση πως άντρες και γυναίκες πρέπει να εξετάζονται τακτικά.
Η εγκυμοσύνη σε νεαρή ηλικία είναι θέμα που καίει την ελληνική κοινωνία. Σε μια συνειδητή επιλογή κανείς δεν έχει το δικαίωμα να κρίνει. Στην περίπτωση μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, τότε η κοπέλα και το αγόρι πρέπει να σκεφθούν ώριμα και ψύχραιμα αν είναι σε θέση να μεγαλώσουν ένα παιδί. Σε κάθε απόφαση, ο σύντροφος πρέπει να είναι δίπλα στην κοπέλα του και να τη στηρίξει είτε αποφασίσει να κυοφορήσει είτε να σταματήσει την εγκυμοσύνη για κάθε λόγο.
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη