Επάγγελμα που παλιότερα δεν το είχα σε ιδιαίτερη εκτίμηση. Αναρωτιόμουν τι δουλειά είναι εκείνη που απλά ένας τύπος κάθεται, πατάει πέντε κουμπιά και βάζει τραγούδια. Μα δε γίνεται να δίνουν λεφτά σε κάποιον που απλά πίνει το ποτό του, μου φαινόταν αδιανόητο. Κάποια στιγμή, λοιπόν, συνειδητοποίησα πως η κατανάλωση και το κέφι ενός μαγαζιού εξαρτάται από εκείνον τον τύπο στη γωνία, μπροστά από ένα λάπτοπ.
Ο ιδιοκτήτης ενός μαγαζιού εκτιμά τη δουλειά του dj, γι’ αυτό και τον επιλέγει προσεχτικά. Ξέρει πως εξαρτάται απ’ τη μουσική του η επιχείρησή του. Πρώτα απ’ όλα αν παίζει μουσική που γουστάρει ο κόσμος αυξάνεται η κατανάλωση. Οι πελάτες που ήρθαν για ένα χαλαρό ποτάκι, αν περνάνε καλά, μπορεί να ανοίξουν και μπουκάλια. Και βέβαια, είναι δύσκολο να κάνεις τον κόσμο να διασκεδάσει.
Τα μάτια του, αν τον παρατηρήσεις, δεν είναι μόνο στις κονσόλες του, αλλά και στον κόσμο. Πρέπει να αφουγκραστεί τι θέλει να ακούσει ο καθένας και να το ταιριάξει. Να μην αφήσει κανέναν παραπονεμένο, αλλά να ξέρει και τι ώρα θα παίξει το κάθε τραγούδι. Ναι, ο τύπος που παίζει μουσική είναι σαν έναν καλό ποδοσφαιριστή, πρέπει να παίζει καλή μπάλα με τα κομμάτια. Βέβαια, θα υπάρχουν κι ορισμένοι που δε θα μείνουν ικανοποιημένοι, αλλά έτσι γίνεται. Δεν μπορούν να αρέσουν σε όλους, για τους άλλους δε θα μπορέσουν.
Απ’ τα πιο ενοχλητικά που μπορείς να κάνεις σε έναν dj είναι να του παραγγέλνεις τραγούδι. Είναι σαν να του διαλύεις το σύμπαν εκείνη τη στιγμή. Τα ΄χει όλα οργανωμένα, δε θέλει κανέναν να παρεμβαίνει. Αν έχεις τουλάχιστον ωραίο τρόπο, άντε να το δεχθεί και να στο βάλει. Αν όμως είσαι αγενής και πιεστικός, φίλε μου, δε θα στο βάλει. Είναι πονηροί, έχουν και κόλπο, να ξέρεις. Σου λένε «Ναι, θα στο βάλω» κι εσύ μπορεί να περιμένεις ώρες. Θέλουν με λίγα λόγια να σε καταφέρουν να μείνεις στο μαγαζί, γιατί αν στο βάλουν κατευθείαν, θα το ακούσεις και θα φύγεις. Κι αν πας και το ζητήσεις ξανά η ατάκα είναι «Δεν ταιριάζει ακόμα, θα χαλάσει το πρόγραμμα». Αν είναι κανένα ιδιαίτερο κομμάτι τους βλέπεις πως ζορίζονται, το βάζουν, δεν τους αρέσει βέβαια και περιμένουν υπομονετικά να περάσουν τα λεπτά, που μοιάζουν με ώρες.
Όσοι ακούν το επάγγελμα υποστηρίζουν πως είναι μαγεία και μαγκιά, γιατί έχεις την ευθύνη της ψυχαγωγίας τόσων διαφορετικών χαρακτήρων. Είναι ιδανικό να μπορείς να κάνει κάποιον να χορέψει, να κλάψει, να καψουρευτεί και να αναπολήσει. Το έχεις καταφέρει με τη μουσική σου, που είναι δική σου επιλογή. Ναι, μερικά κομμάτια που παίζουν είναι συνηθισμένα. Μη μένεις σ’ αυτά. Σκέψου τη σειρά που τα βάζουν, αλλά και εκείνα που δεν τα ακούς από όλους. Είναι εκείνα τα που χτυπούν τις χορδές του dj. Τα έχει ξεχωρίσει είτε για τη μουσική είτε για τους στίχους, που τον έχουν αγγίξει.
Ό,τι νιώθει δεν το εκφράζει. Δε θα επηρεάσει τον κόσμο. Θα κάτσει εκεί και θα συνεχίσει να παίζει άσχετα με το τι περνάει εκείνος. Αυτή είναι η μαγκιά τους. Θέλουν να βλέπουν εσένα να χορεύεις κι εκείνοι μέσα τους μπορεί να τραβάνε ζόρια.
Υπάρχουν χιλιάδες που παίζουν μουσική, μα λίγοι ξεχωρίζουν. Τι ιδιαίτερο πρέπει να έχει κάποιος dj για να ξεχωρίσει; Να είναι σοβαρός με τη δουλειά του και την ώρα που παίζει να μη δίνει δικαιώματα. Έχουμε δει dj να φλερτάρουν όλο το βράδυ ή να μην ξέρουν τι κουμπί πατάνε μετά από 5-6 βότκες. Είναι δουλειά και στη δουλειά σου οφείλεις να ‘σαι σοβαρός απέναντι στον εργοδότη αλλά και στον πελάτη. Όπως και σε κάθε επάγγελμα, έτσι κι ένας dj οφείλει να ενημερώνεται συνεχώς με τις νέες τάσεις στη μουσική και στα κομμάτια και να είναι ανοιχτός σε προτάσεις. Να ακούει τον κόσμο και να τα προσαρμόζει στο δικό του χαρακτήρα.
Παλιότερα ίσως να ήταν κάπως ανδροκρατούμενο το επάγγελμα, όμως, πλέον είναι πολλές κι οι γυναίκες που ασχολούνται με το κομμάτι της μουσικής. Δε μιλώ για διάσημες κυρίες που το έπαιζαν dj για λίγα λεπτά, ώστε να τραβήξουν τον κόσμο με το όνομα κι όχι με τη μουσική τους. Μιλάω για αυτές που γουστάρουν να παίζουν μουσική και να σε κάνουν να περνάς καλά. Ιδιαίτερες τύπισσες που δεν το παίζουν δήθεν, αλλά γουστάρουν αυτό που κάνουν και το κάνουν καλά. Να τις σέβεστε κι όχι να τις βλέπετε σαν γλάστρες σε ένα μαγαζί.
Ένας dj αναζητά την επαφή με τον κόσμο, αυτός είναι ο κυριότερος κριτής του. Αν, λοιπόν, θες να κάνεις κάποιο σχόλιο για τη δουλειά του, μη διστάσεις να του μιλήσεις. Αρκεί ο τρόπος σου να είναι ευγενικός, ακόμα κι αν έχεις κάτι αρνητικό να πεις. Επίσης ξεκολλήστε απ’ τα χαζά στερεότυπα. Δε θα βρεθεί με άνεση στο κρεβάτι σας, επειδή δουλεύει νύχτα. Ίσως έχει σχέση ή οικογένεια.
Οφείλω να αναγνωρίσω πως πλέον σέβομαι τη δουλειά τους κι εκτιμώ το ποιος παίζει καλά. Για τον καθένα η διασκέδαση είναι κάτι υποκειμενικό. Αν, όμως, πέρασες καλά ένα βράδυ μη διστάσεις να πεις έναν καλό λόγο. Τα θετικά σχόλια είναι η καλύτερη επιβράβευση.
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη