Στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας έχει γίνει μία καινούργια προσθήκη στο προσωπικό εδώ και λίγο καιρό. Πρόκειται για τον Βαγγέλη, ο οποίος δεν είναι κάποιος νοσηλευτής ή γιατρός αλλά ένας σκύλος θεραπείας. Είναι ο πρώτος τετράποδος θεραπευτής στην Ελλάδα και ήδη έχει κάνει θετική εντύπωση, τόσο στους ασθενείς, όσο και στους γιατρούς, αφού οι ίδιοι υποστηρίζουν πως έχει πολύ καλή επίδραση στα άτομα τα οποία συναναστρέφεται. Έχουν παρατηρήσει χαμηλότερη πίεση, χαμηλότερα επίπεδα άγχους και ταχύτερη αποθεραπεία. Επιπλέον, οι ίδιοι οι ασθενείς εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους για εκείνον, λέγοντας πως τους δίνει μεγάλη χαρά και ανακούφιση η παρέα του και ανυπομονούν για την ώρα της επίσκεψής του.

 

Γενικό Κρατικό Νίκαιας: Ο Βαγγέλης είναι ο πρώτος σκύλος θεραπείας που βοηθά τους ασθενείς του ΕΣΥ - Kriti12.gr | Official Page

 

Τι είναι όμως τα σκυλιά θεραπείας; Για αρχή να διευκρινίσουμε πως δεν είναι τα ίδια με τα σκυλιά-βοηθούς τα οποία έχουν εκπαιδευτεί να προσφέρουν βοήθεια σε άτομα με μία συγκεκριμένη αναπηρία σε έναν συγκεκριμένο κηδεμόνα, όπως οι σκύλοι οδηγοί. Τα therapy dogs, έχουν μάθει να αλληλεπιδρούν με όλων των ειδών ανθρώπους και όχι μόνο με τους χειριστές τους, ενώ με τον χαρούμενο και ήρεμο χαρακτήρα τους προσφέρουν σε ασθενείς ευεξία και ελπίδα.

Μπορεί στην Ελλάδα να είναι κάτι καινούργιο, αλλά σε πολλές άλλες χώρες ο θεσμός τω σκύλων θεραπείας, αλλά και ζώων θεραπείας εν γένει, υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια. Σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και το Ηνωμένο Βασίλειο, οι σκύλοι θεραπείας χρησιμοποιούνται εδώ και δεκαετίες για τη βελτίωση της ψυχικής και σωματικής υγείας των ανθρώπων. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς σε νοσοκομεία, γηροκομεία, σχολεία, ακόμα και σε χώρους εργασίας, ενώ η πρώτη καταγεγραμμένη συμμετοχή ζώων σε θεραπεία είναι στο τέλος του 1800 από τη Florence Nightingale, τη “μητέρα” της σύγχρονης νοσηλευτικής, η οποία είχε παρατηρήσει ότι τα ζώα μπορούσαν να προσφέρουν συναισθηματική υποστήριξη σε ασθενείς που νοσηλεύονταν, ειδικά σε περιπτώσεις ψυχικών διαταραχών.

Υπάρχουν αρκετές κατηγορίες σκύλων θεραπείας ανάλογα την εκπαίδευσή τους. Ο Βαγγέλης, είναι για ιδρύματα και προσφέρει την όμορφη μουσούδα του σε αρκετούς ασθενείς, υπάρχουν άλλα που έχουν μόνο έναν ιδιοκτήτη και άλλα που ειδικεύονται σε άτομα με κατάθλιψη και μελαγχολία. Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες ράτσες ή μέγεθος σκυλιών ιδανικά για να γίνουν σκύλοι θεραπείας, αν και προτιμούνται τα golden retriever, Labrador retriever και Charles spaniel αφού εκτράφηκαν εξ αρχής ως σκύλοι συντροφιάς. Όμως, αυτό δε σημαίνει πως και οι υπόλοιποι φίλοι μας δεν μπορούν να εκπαιδευτούν, αν έχουν τον κατάλληλο χαρακτήρα.

Γενικά, η συναναστροφή με τα ζώα μόνο ευεργετική θα μπορούσε να θεωρηθεί κι αυτό το βλέπουμε καθημερινά γύρω μας. Άλλωστε, αν τα κοιτάξεις μέσα στα μάτια, θα βρεις έναν θησαυρό από καλοσύνη κι αγάπη· μία σίγουρη και πετυχημένη συνταγή. Το γεγονός ότι ήρθε επιτέλους και στην Ελλάδα αυτή η μέθοδος φέρνει μία δόση λάμψης στον χαωτικό και γεμάτο αβεβαιότητα κόσμο που ζούμε, οπότε ας ελπίσουμε πως ο Βαγγέλης άνοιξε τον δρόμο ώστε και άλλα κέντρα να υιοθετήσουν αυτήν τη στρατηγική.

Θα ήθελα για κλείσιμο να σας γράψω μία προσωπική μου σημείωση: όση ώρα σας γράφω αυτό το άρθρο έχω τη δική μου τριχωτή συντροφιά δίπλα μου κι είναι εδώ από όταν ήμουν 15 χρονών. Οτιδήποτε σημαντικό έχω ζήσει, το έχω ζήσει μαζί της και πιστεύω πραγματικά πως συναισθηματικά και ψυχικά θα ήμουν ένα άλλο άτομο, ένα μισό άτομο, χωρίς αυτήν. Οπότε ναι, έχω πίστη σε ένα καλύτερο σύστημα υγείας, όπου θα είναι μέρος τους κι αυτές οι αγνές καρδούλες.

Συντάκτης: Βαλάντου Σαρρή