Με κόμπο στο στομάχι, παρακολουθούμε το τελευταίο διάστημα την είδηση για τη φρίκη που βίωσε η 71χρονη Γαλλίδα, Gisèle Pelicot, η οποία επί σχεδόν 10 χρόνια υπέστη επανειλημμένους βιασμούς από τουλάχιστον 50 άντρες, μέσω ενός online δικτύου που είχε οργανώσει ο σύζυγός της. Ο Dominique Pelicot, τη νάρκωνε, και κατέγραφε σε βίντεο τις αποτρόπαιες σκηνές, αποκαλύπτοντας ένα εφιαλτικό σενάριο μέσα στο ίδιο της το σπίτι. Η υπόθεση δυστυχώς είναι κάθε άλλο παρά μοναδική και πολλές γυναίκες ενδέχεται να «νaρκώνονται και δεν το γνωρίζουν και ίσως δε θα το μάθουν ποτέ», υποστηρίζει το θύμα.

Πίσω στην υπόθεση Pelicot, ο θύτης εμφανιζόταν στον κοινωνικό περίγυρο ως πρότυπο πατέρα, παππού και γείτονα. Ο επί 50 χρόνια γάμος του με το θύμα, έκανε τους πάντες να μιλούν για το τέλειο ζευγάρι. Και θα παρέμενε έτσι, εάν δεν εντοπιζόταν να φωτογραφίζει παράνομα τα οπίσθια τριών γυναικών σε σούπερ μάρκετ. Η κατάσχεση του κινητού του τηλεφώνου από την αστυνομία, αποκάλυψε το ειδεχθές υλικό. Διόλου ευκαταφρόνητο και το παρελθόν του θύτη, μιας και το 1991 είχε αντιμετωπίσει κατηγορίες για τον βιaσμό και τη δολοφονία μιας 23χρονης και το 1999 κατηγορίες για επίθεση και απόπειρα βιaσμού μιας 19χρονης.

Η Gisèle άργησε να αναγνωρίσει τον εαυτό της στο υλικό που βρέθηκε στο κινητό του άντρα της. Στη συνέχεια, από όλους τους άντρες που τη βίαζαν, ο μόνος που αναγνώρισε ήταν ο φούρναρης. «Με θυσίασαν στον βωμό της ανηθικότητας. Με αντιμετώπισαν σαν άψυχη κούκλα, σαν σακούλα σκουπιδιών», δήλωσε.

Η δίκη του Dominique και των υπόλοιπων 50 βιaστών (ηλικίας 26-74) συνεχίζεται στην Avignon της Γαλλίας και αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης ως και 20 χρόνων. Πολλοί από τους κατηγορουμένους βρίσκονται αντιμέτωποι και με άλλα εγκλήματα όπως αυτό της κατοχής παιδικού π0ρν0γραφικού υλικού με 18 από τους 51 να βρίσκονται τώρα υπό κράτηση. Στη δίκη εμφανίστηκε και ο 63χρονος Jean-Pierre Marechal, ο οποίος δεν κατηγορείται για τον βιασμό της Gisèle, αλλά ακολουθώντας το αποτρεπτικό παράδειγμα του Pelicot, νάρκωσε τη γυναίκα του η οποία βιάστηκε 12 φορές από άλλους άντρες (3 από τον Pelicot) με τον ίδιο να καταγράφει.

Η Gisèle εκπροσωπεί όλες τις γυναίκες που έχουν πέσει θύματα παρόμοιων αρρωστημένων πράξεων αφού η υπόθεσή της δεν είναι η πρώτη που έρχεται στο φως: το 2019, η βρετανική εφημερίδα Mirror ανέφερε την περίπτωση ενός άντρα, του Stephen Lee, ο οποίος για 17 χρόνια νάρκωνε τη σύζυγό του, Candice, ώστε να τη φωτογραφίζει γυμνή και να διαδίδει τις εικόνες σε άλλους. Επιπλέον, το 2014, μια γυναίκα από την Ιντιανάπολη, μητέρα δύο παιδιών, κατηγόρησε τον σύζυγό της ότι τη νάρκωνε, τη βiαζε και κατέγραφε τις πράξεις του. Μια βρετανική μελέτη του 2023, με τίτλο «Η Χρήση Χημικού Ελέγχου στην Καταναγκαστική Βiα και Κακ0ποίηση κατά Ερωτικών Συντρόφων», έχει καταγράψει άλλες 37 μαρτυρίες επιζήσασων.

Η Danaë Owen, σύμβουλος κλινικής αναπαραγωγικής υγείας True, ισχυρίζεται ότι «Εδώ και χρόνια οι άντρες χρησιμοποιούν το αλκ0όλ για να ναρκώνουν τις γυναίκες τους και πλέον υπάρχει και η εύκολη πρόσβαση σε φάρμακα όπως το Valium, που τις αφήνουν χωρίς τις αισθήσεις τους». Μερικές από τις ουσίες που χορηγούνται σε γυναίκες χωρίς τη γνώση τους, περιλαμβάνουν το GHB, της οποίας η δραστική ουσία είναι η βουτανοδιόλη. Έρευνες την έχουν συνδέσει με σ3ξουαλικές επιθέσεις, οι οποίες διαπράττονται συχνά όχι μόνο από αγνώστους, αλλά και από άνδρες του στενού οικογενειακού κύκλου του θύματος σε μια πράξη απόλυτης έκφρασης της ανηθικότητας και της προδοσίας. Το ίδιο τονίζει και η μεταδιδακτορική ερευνήτρια Dr Siobhan O’Dean δηλαδή πως «ο βιaσμός μετά τη νάρκωση είναι πιθανότερο να συμβεί σε περιβάλλοντα όπου θύτης και θύμα έχουν καλλιεργήσει μια σχέση εμπιστοσύνης, ειδικά σε χώρους όπου το θύμα αισθάνεται ασφαλές, όπως το ίδιο του το σπίτι».

Σύμφωνα με την Owen, πολλές γυναίκες που ζητούν βοήθεια σε κλινικές υποψιάζονται ότι κάτι δεν πάει καλά, αλλά δεν έχουν σαφή εικόνα του τι έχει συμβεί. Κάποιες παρατηρούν μελανιές ή δάκρυα, ενώ οι νεότερες μπορεί να έχουν τραυματισμούς στην περιοχή του πρωκτού. Συχνά νιώθουν εξαντλημένες ή πιστεύουν ότι έχουν κάποια χρόνια πάθηση. Ορισμένες γυναίκες καταλαβαίνουν ότι έχουν πέσει θύμα σ3ξουαλικής επίθεσης μόνο κατά την επίσκεψη στον γυναικολόγο, όπου ανακαλύπτουν αφροδίσια νοσήματα ή εγκυμοσύνη, ακόμα και κορίτσια στην εφηβεία. Άλλες ενημερώνονται τυχαία μέσω φωτογραφιών, όπως συνέβη με την Gisèle.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν σε περίπτωση που υποπτευόμαστε ότι συμβαίνει κάτι σε εμάς ή σε κάποιον/α στον κύκλο μας, να απευθυνθούμε σε επαγγελματίες υγείας που θα διεξάγουν έλεγχο για ναρκωτικές ουσίες στο αίμα.

Η Gisèle Pelicot με δύναμη ψυχής αρνήθηκε να γίνει η δίκη κεκλεισμένων των θυρών δηλώνοντας: «Αφιερώνω αυτόν τον αγώνα σε όλους τους ανθρώπους, γυναίκες και άνδρες, σε όλο τον κόσμο, που είναι θύματα σ3ξουαλικής βiας. Σε όλα αυτά τα θύματα θέλω να πω σήμερα “κοιτάξτε γύρω σας, δεν είστε μόνοι”».

Ακολουθώντας το παράδειγμά της, πρέπει κάθε θύμα να αναγνωρίσει πως καμία ντροπή δεν πρέπει να νιώθει. Οι κακ0ποιητές και οι βιaστές πρέπει να ντρέπονται. Το κίνημα #MeToo αποδεικνύει πως δεν είστε μόνοι/ες. Υπάρχουν υποστηρικτικά εργαλεία και επαγγελματίες έτοιμοι να σας βοηθήσουν. Η φωνή σας έχει δύναμη. Η έκφραση της αλήθειας σας είναι ένα βήμα προς την απελευθέρωση και τη θεραπεία, και κάθε βήμα είναι σημαντικό στη μάχη κατά της βiας και της κακ0ποίησης. Μην αγνοείτε τα red flags. Σε καμία υγιή σχέση δεν υπάρχει αυταρχισμός και βiα. Μιλήστε σήμερα, γλιτώστε τη ζωή σας αύριο.

Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης καλέστε το 100.

11188 για πράξη που έλαβε χώρα μέσω του διαδικτύου.

15512 όταν πρόκειται για συμβάν που λαμβάνει χώρα σε εργασιακό χώρο.

Καλέσετε τη γραμμή SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής, Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων για ψυχοκοινωνική στήριξη, νομική συμβουλευτική και φιλοξενία σε ξενώνες ή να επικοινωνήστε με τα κατά τόπο συμβουλευτικά κέντρα https://womensos.gr/symvouleutika_kentra_ota-2/ (που απευθύνονται σε γυναίκες)
Αναζητήσετε περισσότερες πληροφορίες https :// metoogreece . gr /

 

Με πληροφορίες από Marie Claire

Επιπλέον στοιχεία από NEWS24|7, The Guardian και ΑΘΗνέα, astynomia.gr

Πηγή εικόνας: The Hindu

Συντάκτης: Μαρία Σκαρμούτσου
Επιμέλεια κειμένου: Αγγελική Θεοχαρίδη