Το καλοκαίρι έχει κάτι παράδοξο. Από τη μία μεριά της κλεψύδρας σου δίνει μια χαλαρότητα και οι ρυθμοί παραπέμπουν σε Ικαριώτικο στυλ (φέεετα που έλεγε και εκείνη η cult διαφήμιση). Από την άλλη η κλεψύδρα είναι γεμάτη άγχος για την απόδοση του budget που είχες ξεκινήσει σαν των φρονίμων τα παιδιά, πριν πεινάσεις από το χειμώνα. Δε θες όμως να πεινάσεις ούτε κατά τη διάρκεια των διακοπών ούτε ύστερα από το πέρας τους που επιστρέφοντας στη βάση σου και κάτι σου λέει πως θα τη βγάζεις με μακαρόνια για το υπόλοιπο του καλοκαιριού.

Staycation: Ο όρος για τους ανθρώπους που επιλέγουν να μείνουν στην πόλη τους ή ακόμα πιο συγκεκριμένα στο ίδιο οικοδομικό τετράγωνο, στα ίδια τετραγωνικά μέτρα, αντί να ταξιδέψουν εντός ή εκτός χώρας, απολαμβάνοντας τον τόπο τους σαν να είναι τουρίστες σε αυτόν.

Το staycation έκανε το ντεμπούτο του το 2019 εν όψει καραντίνας που δεν υπήρχαν εκ των πραγμάτων άλλες επιλογές πέραν του σαλονιού σου. Όταν όμως είναι η μόνη επιλογή σου, φαντάζει αποπνικτικό. Στο σήμερα που πλέον αποτελεί μια από τις αμέτρητες επιλογές καθενός, ακούγεται πιο ελκυστικό. Αν επιλέξεις αυτή τη μορφή εναλλακτικών διακοπών φέτος σημαίνει ότι παρότι μένοντας στο ίδιο σου το σπίτι ή σε κάποιο ξενοδοχείο της περιοχής σου, κάνεις κάτι που σε νορμάλ καθημερινούς ρυθμούς δε θα το έκανες.

Αλλάζεις οπτική και ας στέκεσαι στο ίδιο σημείο. Ας πούμε θα ξυπνήσεις χωρίς το βάναυσο ήχο ξυπνητηριού, με τις μεγάλες ώρες, δε θα ανοίξεις το λάπτοπ για να τσεκάρεις τα mail σου αλλά για να τσεκάρεις τι νέο παίζει στο νέτφλιξ και πόσο κοντά είναι το spa που σου έλεγε εκείνος ο γνωστός σου από το Νοέμβρη και ακόμα να πας. Θα κεράσεις ένα extreme make over τη βεράντα ή τον κήπο σου, βάζοντας φωτάκια, κεριά, γιατί όχι και μια φουσκωτή πισίνα για βουτιές. Μην ξεχάσω πως και ένα barbeque θα ήταν εξαιρετική προσθήκη εάν δεν έχεις ήδη, για να μαζευτείτε με το παρεόνι να φάτε, να πιείτε και να τσουγκρίζετε λέγοντας: «Να ‘μαστε καλά να γινόμαστε χάλια συντρόφια».  Αν θες μπορείς να μετατρέψεις τα μπριζολάκια σε αυγά ποσέ και ομελέτες, με συνοδεία smoothies και να το βαφτίστε brunch. (Ναι από αυτά που είχες και στο χωριό σου, λογαριασμό θα δώσουμε στις ταμπέλες;)

Δεν κερνάς μόνο τα φιλαράκια όμως κοψίδια και μπύρες, κερνάς και την απίθανη πάρτη σου μια ημέρα περιποίησης είτε στο σπίτι είτε σε αυτό το spa που λέγαμε, είτε πας για ένα χαλαρωτικό μασάζ να ξορκίσεις το στρες.

Κάποια βέβαια πιο πονηρεμένη από σένα θα έλεγε κάνοντας το δικηγόρο του διαβόλου, εκείνου του διαβόλου που δε βγαίνει να φοράει Prada και δε βγαίνει ούτε μέχρι τα τελευταία διόδια στο Λουτράκι, δεν μπορείς να τα κάνεις όλα αυτά τον υπόλοιπο χρόνο και να ξεσκάσεις αλλάζοντας παραστάσεις το καλοκαίρι; Αν όχι, τσάμπα δουλεύεις όλο το χειμώνα για λίγα 24ωρα καλοκαιρινής χαλάρωσης μωρέ; Μια θεωρία συνομωσίας κάπου, κάποτε λέει πως πετάγονται συνεχώς καραμελωμένοι όροι για χρυσώνουν το χάπι σε όσους μιζεριάζουν λόγω τρομακτικής ακρίβειας και απλησίαστων θέρετρων. Το να είσαι κλεισμένος σπίτι σου όταν το feed σου θα κατακλύζεται από τοπία/μαργαρίτες/μουσεία/κρυφές παραλίες παθαίνοντας FOMO (fear of missing out) δεν είναι και πολύ ωραίο. Σε ένα παράλληλο σύμπαν κάποιος θα έλεγε πως η εξαθλίωση φόρεσε λαμέ να σε μπερδέψει και αφού τη βάφτισες staycation τότε έχει το ακαταλόγιστο αυτός-αυτή-αυτό που σε έφερε εδώ.

Θα κάθεσαι σπίτι και θα λες ευχαριστώ που έχεις σπίτι και δε στο πήραν ακόμα. Stay ήρεμος, να πίνεις νερό να ενυδατώνεσαι και ελπίζω αυτό το mail που έσκασε τώρα να σε βρίσκει καλά.

Συντάκτης: Δάφνη Κανελλοπούλου
Επιμέλεια κειμένου: Αγγελική Θεοχαρίδη